« на головну 18.05.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1249)
18
Квітень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Укргазпрофспілка: результати та перспективи

Укргазпрофспілка: результати та перспективи

 Про підсумки роботи за останні п’ять років та плани на майбутнє йшлося на V з’їзді Профспілки працівни­ків газових господарств України, що відбувся днями в Києві. Зокре­ма, обговорювалися пи­тання сфери виробни­цтва та трудових від­носин, акцій протесту, оплати праці, соціаль­ного захисту спілчан та їхніх родин, проф­спілкового навчання, охорони праці, оздоров­лення тощо.

 Учасники заходу за­значили, що період між з’їздами харак­теризувався над­звичайно склад­ним фінансово-економічним становищем на біль­шості підприємств газових господарств, що вкрай не­гативно позначилось на їх виробничо-експлуатаційній діяльності, вирішенні питань соціально-економічного розвитку трудових колективів. Підприємства газового господарства, які забезпечують безперебійне і безаварійне постачання газу всім категоріям спо­живачів, серед інших під­приємств нафтогазового комплексу опинились на межі виживання.

Також наголошувалося, що в зв’язку з нестачею ко­штів до 2010 року всі під­приємства були збиткови­ми, не здійснено заміну, капітальний ремонт та ре­конструкцію розподільчих газопроводів, газорегуля­торних пунктів, споруд електрохімічного захисту, обладнання, матеріалів, за­собів обліку газу, впрова­дження організаційно-технічних заходів з охоро­ни праці, профілактики ви­робничого травматизму.

За п’ять років наполе­гливої праці профспілці вдалося подолати таке не­гативне явище, як заборго­ваність із заробітної плати. При цьому її рівень зали­шається найнижчим у на­фтогазовій галузі.

«Завдання, яке постає перед радою профспілки, профспілковими організа­ціями акціонерних това­риств, полягає в збільшен­ні, починаючи з 2013 року, середньої заробітної плати до 3500–4000 грн, – зауважив голова ради профспілки Олег Агрба. – Але найваж­ливіше досягти такого рів­ня зарплати, щоб жоден працівник нашої галузі не перебував за межею біднос­ті, маючи змогу повністю відновити свої фізичні й емоційні сили, витрачені на виробництві».

Cоціальні гарантії

Останнім часом значно ускладнилося вирішення питань оздоровлення пра­цівників, надання їм соці­альних пільг та компенса­цій, забезпечення належно­го медичного та побутового обслуговування. Водночас, за словами Олега Агрби, більшість профспілкових організацій намагалася в цих складних умовах зна­йти необхідні кошти на про­ведення оздоровчих захо­дів, забезпечуючи соціаль­ний захист працівників та членів їх сімей.

«Завдяки наполегливій спільній роботі всіх проф­спілкових ланок та керів­ників підприємств питан­ня оздоровлення та відпо­чинку завжди залишають­ся в центрі уваги, – підкрес­лив голова ради профспіл­ки. – Використовуючи як власні можливості, так і можливості профспілко­вих оздоровниць, профор­ганізації щорічно оздоров­люють близько 25 тис. пра­цівників галузі та членів їхніх сімей. Важливою справою кожної профспіл­ки є належна організація відпочинку дітей».

Упевнені кроки

З метою вирішення пи­тань збереження трудових колективів і соціально-економічних проблем проф­спілка була змушена в 2008–2009 роках проводити акції протесту біля Кабіне­ту Міністрів і Національ­ної комісії регулювання електроенергетики, зверта­тися в Національну службу посередництва та прими­рення тощо.

Олег Агрба торкнувся й галузевої угоди, наголо­сивши, що найважливішою проблемою сьогодні є укла­дення такої угоди між ро­ботодавцями, власниками акціонерних товариств та профспілкою. Але розв’язати цю проблему можливо лише тоді, коли буде ство­рено Всеукраїнське галузе­ве об’єднання організацій роботодавців. Тому ниніш­ня угода між НАК «Нафто­газ України» та профспіл­кою використовується як механізм захисту соціально-економічних і трудо­вих інтересів працівників галузі.

На захисті працівників

Протягом останніх п’яти років профспілка пра­цювала над удосконален­ням своєї організаційної структури, фінансовим зміцненням. Через низку проблем її вплив на стан справ у трудових колекти­вах залишається недостат­нім. Тож учасники з’їзду говорили про те, що проф­спілка, її виборні органи й організаційні ланки мають ефективніше використову­вати можливості, надані ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяль­ності» й іншими норматив­ними актами, для здійснен­ня представництва та за­хисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан.

У своєму виступі Олег Агрба зазначив: «Ми добре усвідомлюємо ступінь від­повідальності, покладеної на Профспілку працівників газових господарств Украї­ни. Тож нашим пріоритет­ним завданням є організа­ційне зміцнення профспіл­ки, активізація профруху, посилення громадського контролю за діяльністю ро­ботодавців, адже відомо, що найвищий рівень життя ма­ють країни, де розвинутий потужний профспілковий рух, який здійснює ефектив­ний громадський контроль. Наше завдання – реалізува­ти призначення профспілок, бути надійним захисником працівників та забезпечити їм гідний рівень життя».

Головою Профспілки працівників газових госпо­дарств України на новий строк одноголосно було об­рано Олега Агрбу.

Правозахисна робота

Неодноразово наголошувалося, що основна мета діяльнос­ті ради профспілки полягає саме в захисті трудових і соці­альних прав та інтересів членів профспілок. Тож іще одна її проблема – це відсутність юридичних кадрів і спеціалістів з правової роботи як на місцях, так і в раді профспілки. Аби вирішити цю проблему, вже наступного року планується створити центр правозахисної роботи, де оперативно нада­ватимуться юридичні послуги. Тут члени профспілок та членські організації зможуть отримати усні та письмові кон­сультації щодо порушення трудових та соціально-економічних прав, підготувати правові висновки та витяги з нормативної бази й правових обґрунтувань, процесуальні документи, відповідні звернення щодо порушення вимог трудового, пенсійного законодавства тощо.

 

  •  З виступів

Юрій Кулик,

Голова Федерації професійних спілок України:

Я пишаюся тим, що в складі наших членських організацій є така проф­спілкова організація, як ваша, яка послідовно виступає і твердо стоїть на захисті інтересів тру­дівників. Укргазпрофспілка – одна з найпо­тужніших в Україні.

Олег Воропай,

слюсар, голова цехкому об’єднаної профспілкової організації ПАТ«Запоріжжягаз»:

Профспілка має сісти за стіл переговорів з робо­тодавцями – працівники газового господарства, які виконують складну роботу, повинні мати гід­ну зарплату. Аби вирости­ти звичайного слюсаря потрібен не рік-два, а спе­ціалісти звільняються.


Віктор Шайтан,

перший заступник голови Державної служби гірни­чого нагляду та промис­лової безпеки України:

Сьогодні викликає за­непокоєння проблема на державному рівні щодо використання газу в побуті. Так, протягом цього року в Україні стався 81 нещасний ви­падок, з яких 58 отруєнь і 23 вибухи. Постражда­ли 185 і загинули 66 осіб.

 

Михайло Мацялко,

ветеран газового господарства України, колишній керівник ДАХК «Укргаз»:

Боляче дивитися на ни­нішній стан галузі, і я хочу, щоб усе змінилося на краще. Єдина організація, яка об’єднує всі газові господарства, – Укргазпрофспілка. Профспіл­ки є і мають бути. Будьте разом, спілкуйтеся, об’єднуйтеся, захищайте!

 

Володимир Дмитришин,

голова Профспілки пра­цівників нафтової і газової промисловості України:

Наші профспілки спо­ріднені, вони мають єди­ні цілі та завдання. Я пе­вен, що в майбутньому ми будемо об’єднуватися і спільно домагатися кра­щого соцзахисту наших працівників, бо вони вар­ті гідної зарплати, належ­них умов праці тощо.

 

17.10.2012


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

Коментарі

#2 18.09.2015 08:05 добавил: Тетяна | додати коментар

Читаю публікацію і з сумом порівнюю ситуацію 2012 року та сьогоденням . Нічого на краще не змінимось , зарплати низькі , захисту та допомоги від профспілки не відчутно . Подивимось , що скажуть профспілки 24 вересня .

 
#1 30.10.2012 22:00 добавил: Столярова Галина Анатолівна | додати коментар

Ситуація плачевна особливо у найнищої ланки господарства,ко тролера. Умови праці та заробітна плата невідповідають тим вимогам які на них покладаються. Заробітна плата 1200грн це незарплата працівника газового господарства Будь-ласка ,ми у вас дуже вірим та надіємось на покращення .

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання