« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Голова атомпрофспілки звернувся до міністра енерговугілля

Голова атомпрофспілки звернувся до міністра енерговугілля

 На підприємствах атомної енергетики та промис­ловості України погіршується соціально-економічна ситуація, в зв’язку з чим голова Атомпрофспілки Ва­лерій Матов від імені трудових колективів підпри­ємств та Президії ЦК профспілки звернувся до мі­ністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка з відкритим листом. У ньому він наполягає на терміновому проведен­ні наради з питань соціально-економічного стану атомної галузі та шляхів вирішення її проблем. Нарада має відбутися за участю мі­ністра та представників Атомпрофспілки.

У листі йдеться про фінансові труд­нощі ДП НАЕК «Енергоатом», причиною яких є зниження тарифу для атомної електроенергети­ки, внаслідок чого компа­нія не має змоги вкладати необхідні кошти в галузе­вий розвиток, не кажучи вже про соціальний за­хист працівників. Накопи­чилася заборгованість за вироблену в поточному році продукцію в сумі 1 млрд 400 млн гривень. Не затверджений фінансовий план підприємствам НАЕК. Призупиняються виплати працівникам, по­рушуються інші норми колективного договору та Галузевої угоди.

Також у листі йдеться про постанову Кабінету Міністрів «Про затвер­дження Порядку здійснен­ня витрат суб’єктами гос­подарювання державного сектору економіки в разі незатвердження (непого­дження) річних фінансо­вих планів у встановлено­му порядку», проект якої готує уряд. Постанова фактично скасовує витра­ти на соціально-культурні заходи, відрахування профспілкам, порушує принципи колективно-договірного регулювання трудових відносин.

В останні два роки практично без державної підтримки працює ДП «Східний гірничозбагачу­вальний комбінат». Йдеть­ся про державну підтрим­ку розвитку уранового ви­робництва в цілому і бу­дівництва Новокостянти­нівської шахти зокрема. Комбінат змушений аку­мулювати на новобудові всі свої фінансові ресурси, що не дозволяє реалізову­вати соціальні положення колективного договору підприємства і норми Га­лузевої угоди. Зокрема, щодо щорічного підви­щення заробітної плати, яка сьогодні в працівників уранодобувного підприєм­ства є значно нижчою, ніж у робітників гірничо-металургійного комплек­су України (станом на кві­тень 2012 року – 4464 грн).

Рішення НКРЕ про вве­дення в 2012 році цільової надбавки до тарифу на електроенергію АЕС, що дало б змогу фінансувати програми з будівництва Новокостянтинівської шахти, урядом скасовано. Напрацьовуються інші можливі варіанти фінан­сової підтримки комбіна­ту, в тому числі із залу­ченням галузевого резер­ву. Однак, вирішення цих питань постійно відкла­дається.

Тісно пов’язана з діяль­ністю ДП «СхідГЗК» робо­та ДП «УкрНДПРІ пром­технології». У 2011-му та І півріччі нинішнього року інститут опинився у складній ситуації в зв’язку зі значним зменшен­ням обсягів фінансування підприємств-замовників на проектний і науковий супровід. Фінансово-економічні показники ді­яльності підприємства не гарантують подальших перспектив розвитку ін­ституту. Для виправлення ситуації необхідно при­скорити підготовку необ­хідних документів, щоб розпочати розробку «Про­екту заводу з виробництва ядерного палива», уклас­ти договір та збільшити обсяги фінансування ДП «СхідГЗК» на проектний і науковий супровід будів­ництва підприємства на базі Новокостянтинів­ського родовища.

Не кращі справи й на підприємстві ДП «НПК «АіМ» (м. Жовті Води). З початку 2012 року пережи­ває соціально-економічне напруження ДНВП «Цир­коній». Підприємство не виплачує зарплату пра­цівникам, не розрахову­ється за спожиті енерго­носії, не сплачує податки до бюджету. За позовом ПАТ ЕК «Дніпрообленер­го» в січні п. р. було накла­дено арешт на майно та рахунки підприємства.

Подібна ситуація скла­лася й на інших підприєм­ствах Дніпродзержинсько­го проммайданчика. І вона вимагає вирішення.

ПРЕС-ЦЕНТР АТОМПРОФСПІЛКИ

16.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання