« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Про реалізацію конвенцій МОП в Україні

Про реалізацію конвенцій МОП в Україні

 Нещодавно в Бу­динку спілок від­булася робоча зус­тріч керівників ФПУ з делегацією Міжнародного бюро праці.

  Сторону МОП представляли директор Депар­таменту міжна­родних трудо­вих норм МБП Клеопатра Думбія-Генрі, юрист за­значеного департаменту Дезері Леклерк і націо­нальний координатор МОП в Україні Василь Ко­стриця. Від Федерації профспілок України участь у зустрічі взяли за­ступники Голови ФПУ Сергій Кондрюк і Сергій Українець, керівник де­партаменту міжнародної роботи Василь Шилов.

Під час розмови пані Думбія-Генрі підкреслила важливість імплемента­ції міжнародних трудових стандартів в Україні та ратифікації конвенцій МОП. Вона також поін­формувала про підсумки міжнародної конференції, присвяченої конвенції МОП «Про працю в мор­ському судноплавстві», яка відбулася 23–24 липня в Одесі, та передала пред­ставникам ФПУ схвалену і підписану учасниками конференції «Одеську уго­ду».

Заступник Голови ФПУ Сергій Українець розпо­вів про ситуацію з реалі­зацією конвенцій МОП в Україні та рішень конт-рольних органів МОП, ініціативи ФПУ, зокрема щодо забезпечення пря­мої дії ратифікованих конвенцій МОП. Пані Думбія-Генрі заявила, що МОП очікує на виконання урядом України рекомен­дацій Комітету експертів МОП щодо приведення українського законодав­ства у відповідність до норм Конвенції МОП № 81 про інспекцію праці в промисловості й торгівлі. У свою чергу, заступник Голови ФПУ Сергій Кон­дрюк висвітлив стан со­ціального діалогу в Укра­їні, переговорів щодо укладання Генеральної угоди на новий термін, підкресливши, що осно­вні зусилля профспілок спрямовані на покращен­ня становища робітників з точки зору оплати й охо­рони праці. Пані Думбія-Генрі високо оцінила до­сягнення в сфері соціаль­ного діалогу в Україні. Представники МОП та ФПУ також обговорили ініціативу ФПУ щодо роз­робки нового міжна-родного інструменту справедливого оподатку­вання.

Зустріч відбулася в те­плій, конструктивній ат­мосфері. Варто зазначити, що представники МБП пе­ребувають в Україні з ме­тою участі в міжнародній конференції, організова­ній Міжнародною федера­цією профспілок тран­спортників. Їх місія поля­гає у вивченні ситуації з імплементацією міжна­родних трудових стандар­тів в Україні, ратифікаці­єю конвенцій МОП, зокре­ма Конвенції «Про працю в морському судноплав­стві» від 2006 року. Запла­новано також проведення низки зустрічей з пред­ставниками урядових структур України, проф­спілок і роботодавців, а також Уповноваженою Верховної Ради України з прав людини.

МЕДІА-ЦЕНТР ФПУ

 

 ЩОДО НЕВІДПОВІДНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА МІЖНАРОДНИМ НОРМАМ ІЗ ПРАВ ДЕРЖАВНИХ ТЕХНІЧНИХ ІНСПЕКТОРІВ

  При здійсненні моніторингу дотримання конвенцій Між­народної організації праці Комітет експертів МОП у своєму Огляді за 2012 рік щодо виконання Конвенції МОП № 81 про інспекцію пра­ці в промисловості й торгівлі, ратифікованої Україною в 2004 році, визнав Закон Ук­раїни «Про основні засади державного нагляду (контро­лю) в сфері господарської діяльності» таким, що пору­шує статті 12(1)(а) і 15(с) цієї конвенції, і запропонував уряду України повідомити про заходи, що вживаються ним для гарантування вне­сення до вказаного закону змін з метою приведення його у відповідність до поло­жень зазначеної конвенції.

Ці висновки Комітету експер­тів МОП підтверджують пози­цію профспілок, висловлену на засіданні Спільного пред­ставницького органу всеук­раїнських профспілок та профспілкових об’єднань для ведення колективних перего­ворів та соціального діалогу на національному рівні, яке відбулося 23 липня 2012 року, під час розгляду проек­ту наказу Міністерства со­ціальної політики України «Про затвердження Порядку проведення перевірок поса­довими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних ор­ганів», який обмежує права державних інспекторів при здійсненні ними державного нагляду (контролю) за дотри­манням роботодавцями зако­нодавства про працю і не враховує норми міжнародно­го права.

Нагадаємо, що СПО заперечу­вав проти його прийняття в запропонованій редакції че­рез те, що зазначений проект акта не сприятиме запобіган­ню, виявленню та усуненню порушень роботодавцями за­конодавства про працю і може призвести до значного погіршення трудових прав працівників. У зв’язку з цим СПО профспілок звернувся до Міністерства соціальної політики України з пропози­цією ґрунтовного доопрацю­вання вказаного проекту акта з метою повного врахування основних вимог ратифікова­них Україною конвенцій МОП № 81 про інспекцію праці в промисловості й торгівлі та № 129 про інспекцію праці в сільському господарстві, які є частиною національного за­конодавства й обов’язкові для виконання в нашій країні.

ДЕПАРТАМЕНТ ПРАВОВОЇ РОБОТИ АПАРАТУ ФПУ

 

 

09.08.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання