« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Внутрішнє життя

Думок багато – рішення єдине

Думок багато – рішення єдине

 У розпал літа 10 липня профспілкові лідери зібрали­ся у Будинку спілок для про­ведення чергового засідання Президії. Традиційно вів зі­брання Голова ФПУ Юрій Кулик. У залі було «спекот­но», адже обговорювалися надзвичайно актуальні пи­тання, які непокоять як профспілки, так і людей пра­ці. Серед порушених проблем – запровадження накопичу­вальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування; упо­рядкування системи надан­ня пільг окремим категорі­ям громадян; роль профспі­лок у реалізації державної житлової політики та ін.

 Пенсійне реформування

Профспілки неоднора­зово порушували це питан­ня на різних зустрічах, про­водили круглі столи й дис­кусії, однак на Президії йшлося саме про конкретні пропозиції ФПУ. Так, у сво­єму виступі заступник Го­лови ФПУ Сергій Кондрюк наголосив, що стосовно пенсійного реформування існує чимало ризиків. «Нині активно нав’язується ідея запровадження так званого другого рівня на­копичувальної пенсійної системи, коли кожен спла­чуватиме відповідні вне­ски і в перспективі отри­має певний дохід. Однак, провівши чимало фахових дискусій, зустрічей із нау­ковцями та іншими, ми пе­реконалися, що у нас від­сутня стабільна система, яка гарантувала б збере­ження цих вкладів, – ска­зав Сергій Кондрюк. – Іще один ризик – висока віро­гідність банкрутства цих пенсійних систем, які у найближчій перспективі мали б стати приватними. А найголовніше, що запро­вадження такої системи тягне за собою певні послаблення фінансових можливостей солідарної системи і зменшує спожив­чу вартість заробітної пла­ти за рахунок додаткових внесків до цієї системи».

Аби не допустити зву­ження прав працюючих – як під час, власне, виконан­ня трудових функцій, так і тоді, коли вони вийдуть на пенсію, профспілки мають тримати це питання на по­стійному контролі. Тож у ході засідання було вирі­шено доручити керівни­цтву ФПУ під час роботи з ВРУ, Кабміном, Мінсоцпо­літики, Пенсійним фондом виходити з того, що запро­вадження накопичуваль­ної системи не повинно не­гативно вплинути на фі­нансове забезпечення солі­дарної пенсійної системи, а гарантування належного рівня пенсійних накопи­чень і відповідних пенсій­них виплат із накопичу­вальної системи потребує стабільного економічного зростання, значного підви­щення зарплати та знижен­ня рівня інфляції в країні. На стартовому етапі її впровадження слід вжити таких організаційних захо­дів, які б унеможливили виникнення помилок та за­побігли негативним на­слідкам запровадження на­копичувальної системи.

Пільгове питання

Курс на реформування системи пільг шляхом їх скасування для тих, хто цього не потребує, та за­провадження адресних грошових виплат визначе­ний Президентом України Віктором Януковичем од­ним із чотирьох стратегіч­них напрямів модерніза­ції державної соціальної політики. Аби сформува­ти консолідовану позицію ФПУ, її членських органі­зацій щодо подальшого упорядкування системи пільг і забезпечення до­тримання принципу соці­альної справедливості, на засіданні Президії при­йнято рішення запропону­вати Кабінету Міністрів до кінця 2012 року спільно із соціальними партнера­ми розробити проект зако­ну щодо основних крите­ріїв, напрямів і принципів реформування системи надання пільг для насе­лення країни, а також під­тримати законодавчу іні­ціативу Мінсоцполітики стосовно внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення адрес­ного надання пільг висо­копосадовцям, які мають на них право за професій­ною ознакою.

Це питання викликало в залі жваву дискусію. Так, голова профспілки працівників державних установ Тетяна Нікітіна зауважила, що не можна нічого ні в кого забирати. «В усьому цивілізованому світі якщо й скасовується якась пільга чи гарантія, то вона скасовується щодо людини, яка мала б її отримати. Але у тих, хто її вже має, ніхто нічого не забирає!» – наголосила Те­тяна Нікітіна.

Захист трудящих

«В Україні зі сторони су­дів, органів влади та робо­тодавців відбувається фак­тичне ігнорування Конвен­цій Міжнародної організа­ції права як джерела пра­ва», – зауважив заступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець. Так, за його словами, норми міжнародного пра­ва відверто зневажаються суб’єктами нормотворення і не враховуються при при­йнятті нових нормативно-правових актів.

«Яскравий приклад та­кого свавілля, коли, проіг­норувавши норми ратифі­кованої Україною Конвен­ції МОП № 81 про інспекцію праці у промисловості й торгівлі, держава спочатку постановою Кабміну, а по­тім Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» обмежила прохід її пред­ставників на підприємства, де мав б здійснюватися від­повідний контроль за до­триманням роботодавцями законодавства про працю. Це призвело до того, що за підсумками першого квар­талу цього року смертель­ний травматизм зріс у по­рівнянні із загальним на 140 осіб», – констатував Сер­гій Українець.

У зв’язку із цим Прези­дія затвердила План захо­дів ФПУ щодо сприяння в інтересах трудящих пря­мій дії норм Конвенцій МОП та інших актів між­народного права.

 Нова Генеральна угода

ФПУ веде підготовчу роботу для проведення ко­лективних переговорів та укладення Генеральної угоди на новий строк. Тристоронньою робочою групою вже напрацьовано її робочий варіант. Члени Президії внесли низку пропозицій до цьо­го проекту. Також стало відомо, що найближчим часом обговорюватиметься робочий проект Ге­неральної угоди в членських організаціях ФПУ, аби зібрати та узагальнити пропозиції для по­дальшого вдосконалення доопрацьованого про­екту та внесення його на розгляд Президії ФПУ. Нині триває робота у цьому напрямі.

19.07.2012


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання