« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

З’ЇЗД ФПУ: НА ЧАСІ РЕФОРМУВАННЯ ПРОФСПІЛОК

З’ЇЗД ФПУ: НА ЧАСІ РЕФОРМУВАННЯ ПРОФСПІЛОК

Микола Шершун ,

голова Федерації профспілок Рівненської області

 

 

- Ми на порозі визначної події, яка відбудеться наприкінці березня - VIII з’їзду ФПУ. Тому цілком природно, що в ході підготовки до з’їзду в членських організаціях йде активне обговорення основних статутних документів, які безумовно потребують оновлення.

Федерація профспілок Рівненщини надала чимало пропозицій до Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки, до Статуту ФПУ. Які з них Ви вважаєте найбільш значимими і актуальними?

- Безумовно ті, які впливатимуть на результативність роботи членських організацій ФПУ. Ось одна з пропозицій. Відповідно до ст.1 Статуту ФПУ, Федерація профспілок України є всеукраїнським добровільним об’єднанням Всеукраїнських профспілок та профоб’єднань. Ст.14 Статуту дає чітке визначення Статусу Всеукраїнських профспілок та профоб’єднань, які об’єднують організації Всеукраїнських профспілок, а також первинних профспілкових організацій   цих профспілок, що діють на їх території, але не мають галузевих територіальних   профспілкових організацій.

Але ж ця найголовніша норма Статуту ФПУ часто порушується. Ми неодноразово звертались до ФПУ, окремих Центральних комітетів, що бюджетоутворюючі підприємства нашої області, такі як, Рівненська Атомна електростанція, ВАТ «Азот» мають входити в склад ФПО, тому що   вони не мають галузевих територіальних профорганізацій і фактично не беруть участі в укладенні Територіальної угоди з соціально-економічних питань та у всіх масових заходах, які проводить ФПО.

Що стосується запропонованих змін до c т. 36 Статуту ФПУ, які окремі керівники всеукраїнських профспілок намагаються внести, в частині формування та прийняття рішень Президією ФПУ, суттєво посиливши свої позиції та вплив на профспілковий рух України.

Президія Федерації профспілок Рівненської області розглянувши ці пропозиції вважає їх неприйнятними. Тому що, насамперед, вони грубо порушують Закон України «Про профспілки». Адже у ст. 10 цього Закону йдеться про рівність профспілок. Виникає юридичний казус, коли через зміни до статуту намагаються знехтувати Законом України.

Тобто ми не маємо права порушувати основний принцип профспілкового руху - рівність прав та обов’язків членських організацій, повагу інтересів меншості та обов’язковість виконання рішень вищестоящих органів. Принципи корпоративного управління неприйнятні для профспілок при прийнятті рішень! Сила профспілок завжди була і є в їх єдності! Але чи сповідується цей принцип сьогодні, і чи його втілення задовольняє зрослі вимоги профспілкового руху. Однозначно ні. Багато в чому ми не допрацьовуємо.

Виконавча дисципліна також має бути на жорсткому контролі, адже виконання рішень і доведення їх до кінцевого результату – статутний обов’язок всіх членських організацій і їх керівників. А важелі для застосування відповідально дисциплінуючих змін на усіх рівнях профспілкових структур у нас з вами є. Їх треба чітко розробити і затвердити в Положеннях про Статутну і Ревізійну комісіях, в повноваженнях Президії та Ради ФПУ.

Озвучені мною пропозиції неодноразово направлялись на розгляд постійних комісій ФПУ, безпосередньо в ФПУ, але практичної реакції ми не відчули, а тому надіємось на подальше взаєморозуміння.

У себе в області ми свідомі того, що найголовніше зараз – це слухати громадську думку і вловлювати настрої людей та всіляко прагнути позбутись усього формального, непритаманного профспілкам.

21.03.2021



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання