« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ЗАХИСТ ЛЮДИНИ ПРАЦІ – ПЕРШОЧЕРГОВЕ ЗАВДАННЯ

На VII з’їзді ФПУ було прийнято низку до­кументів, що спрямовані на вдосконален­ня державної економічної політики з ме­тою вирішення нагальних економічних і соціальних питань. Уже є перші підсумки.

Щодо структурної перебудови економіки на основі її інвестиційного зростання задля подолання кризи та розвитку ефективного, конкурентоспроможного національного виробництва

Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік враховано низку пропозицій профспілок. Зокрема, в сфері розвитку промислової політики передбачено розробку та схвалення у ІІІ кварталі 2016 року Державної програми розвитку ві­тчизняних промислових підприємств із урахуванням по­треб внутрішнього споживання, Стратегії розвитку промис­лового комплексу на період до 2025 року, Плану розвитку промислового комплексу до 2020 року та подальшу їх реалі­зацію, а також підтримку національного сільгоспвиробника через реалізацію Концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору на період до 2020 року.

Прем’єр-міністр України дав доручення створити депар­тамент промислової політики в складі Міністерства еконо­мічного розвитку і торгівлі.

15–16 червня 2016 року, на виконання доручення віце-прем’єр-міністра П. Розенка, відбулися робочі зустрічі керівництва ФПУ та керівників галузевих профспілок з першим віце-прем’єр-міністром – міністром економічного розвитку та торгівлі Укра­їни С. Кубівим, заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Д. Лабоженком з питань розвитку вітчизняного виробництва, стабілізації роботи трудових колективів, подо­лання заборгованості із зарплати, а також вирішення специфіч­них питань життєдіяльності окремих галузей економіки.

Щодо збереження діючих та утворення нових високопродуктивних робочих місць. Формування стійкої зайнятості через запровадження Державної програми сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць

Профспілки домоглися призупинення роботи над проек­том ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфе­рі зайнятості населення та соціального страхування на ви­падок безробіття», підготовленим Мінсоцполітики.

З метою підвищення основної державної соціальної гарантії до економічно обґрунтованого рівня та наближення українсько­го законодавства до законодавства ЄС, профспілкова сторона ініціювала перед соціальними партнерами початок переговорів щодо визначення розміру мінімальної зарплати на 2017 рік.

Щодо прийняття законодавчих змін, спрямованих на подолання антиконституційного явища – заборгованості з виплати зарплати та забезпечення надійного правового і економічного захисту працівників від таких порушень

Високий рівень інфляції, який за період 2014 – 5 місяців 2016 року перевищив 188%, падіння реальної зарплати (у 2014 році на 6,5%, у 2015-му на 20,1%), зростання заборгованості із зарплати до 1849,1 млн грн станом на 1 травня 2016 року істот­но погіршують рівень життя працівників та їхніх сімей.

З метою реалізації конституційного права працівників на своєчасне отримання зарплати профспілки обстоюють внесен­ня до проекту Трудового кодексу положень щодо посилення економічного захисту працівників і надання їм права на тим­часове призупинення роботи в разі затримки виплати зарплати.

Щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки, спрямованої на заохочення гідної праці як ключового компонента політики розвитку

7 квітня 2016 року Мінсоцполітики, репрезентативні все­українські об’єднання організацій роботодавців, репрезен­тативні всеукраїнські об’єднання профспілок та Міжнарод­на організація праці підписали Меморандум про взаєморо­зуміння щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на 2016–2019 роки. Головна мета програми – забез­печення повної, продуктивної, безпечної зайнятості з гід­ною оплатою праці шляхом реалізації спільних дій соціаль­них партнерів, з одного боку, та МОП – з іншого.

На засіданні Президії ФПУ 22 червня п.р. затверджено План заходів ФПУ щодо реалізації Програми гідної праці МОП для України на період 2016–2019 років.

Щодо припинення політики жорсткої економії, що здійснюється виключно за рахунок працівників і пенсіонерів

Протягом квітня – червня 2016 року центральними орга­нами виконавчої влади, в порушення законодавства Украї­ни, чинної Генугоди, без обговорення із сторонами соцдіа­логу, майже вдвічі підвищено ціну на природний газ (із од­ночасним скасуванням пільгової ціни) та в 1,8–2,2 раза – та­рифи на гарячу воду й опалення.

З метою недопущення подальшого падіння життєвого рівня громадян ФПУ зверталася до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, об’єднань організацій робото­давців та бізнес-асоціацій з відповідними пропозиціями щодо першочергових дій Уряду. Крім того, з метою недопу­щення підвищення тарифів на гарячу воду й опалення, ФПУ пропонувала НКРЕКП об’єднати зусилля задля встановлен­ня економічно обґрунтованої ціни на природний газ та від­класти прийняття рішення щодо підвищення тарифів на вказані життєво необхідні послуги. На жаль, Уряд проігно­рував пропозиції профспілок.

Щодо вирішення проблеми бідності та зменшення соціальної нерівності, підвищення добробуту трудящих і забезпечення доступу до базових послуг усіх верств населення

16 березня 2016 року розпорядженням Кабінету Міністрів України була затверджена Стратегія подолання бідності, в якій враховано цілу низку профспілкових пропозицій.

Наразі сторони соцдіалогу узгоджують пропозиції до Плану заходів на 2016–2017 роки щодо реалізації Стратегії подолання бідності.

Департамент захисту соціально-економічних прав апарату ФПУ

 

З ДНЕМ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ!

Шановні державні службовці!

Щиро вітаю вас із професійним святом – Днем державної служби.

Довіра до влади починається з державного службовця, який пови­нен бути посередником між нею і народом, гнучко реагувати на за­пити сучасного суспільства. Тому люди, що вибирають державну службу, заслуговують глибокої пошани, адже на їх плечах нелегка ноша відповідальності за добробут і майбутнє нашого народу.

Своєю чесною, відповідальною службою ви робите неоціненний внесок у поліпшення життя наших співгромадян. Успіх реалізації державних проектів і програм залежить від ефективності роботи державних службовців, їх знань і досвіду, патріотизму, прагнення брати участь і бути ініціатором позитивних змін у суспільстві.

Бажаю усім вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, нових звер­шень у справі служіння народу та нових здобутків в ім’я великого майбутнього України.

З повагою

Володимир ТЬОТКІН,

голова Профспілки працівників соціальної сфери України

 

ПОCИЛЮВАТИ ВЗАЄМОДІЮ СТОРІН СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ

Федерація профспілок України продовжує на­полегливо та цілеспрямовано працювати у на­прямі посилення соціального діалогу з метою досягнення позитивних результатів у вирішенні нагальних економічних і соціальних питань.

Європейський вибір України диктує необхідність розши­рення взаємодії сторін соціального діалогу з громадян­ським суспільством. Враховуючи загальну лібераліза­цію, у тому числі в трудових відносинах, стратегічно необхідно укласти Генеральну угоду на 2016–2017 роки. Тому СПО об’єднань профспілок 16 червня прийняв рішення про її укладення на засадах, що не погіршують положення чинної Генугоди.

Водночас розпочато роботу над новим проектом ЗУ «Про ко­лективні договори і угоди» в рамках тристоронньої робочої групи при НТСЕР. Робота над законопроектом йде доволі складно, але профспілки твердо та впевнено підтримують пи­тання поширення дії колдоговорів лише на членів профспі­лок, представники яких брали участь у переговорах, а також розширення сфери дії галузевих (міжгалузевих) угод і збере­ження всіх рівнів колективно-договірного регулювання.

Проте, останнім часом спостерігається стійка тенденція скорочення кількості колдоговорів. Це зумовлено зменшен­ням чисельності як суб’єктів господарювання, так і серед­ньооблікової кількості працівників

Управління соціального діалогу та колдоговірного регулювання апарату ФПУ

 

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання