« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ПОТРІБНО ЗМІЦНЮВАТИ ІНФОРМАЦІЙНУ ПОЛІТИКУ ТА ФІНАНСОВУ ДИСЦИПЛІНУ

ПОТРІБНО ЗМІЦНЮВАТИ ІНФОРМАЦІЙНУ ПОЛІТИКУ ТА ФІНАНСОВУ ДИСЦИПЛІНУ

Відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України, на якому були окреслені пріоритетні аспек­ти роботи та викладені основні завдання профспілок на найближчі п’ять років. «ПВ» поспіл­кувалися з очільниками галузевих профорганізацій і первинок підприємств, делегатами з’їзду та попросили розповісти про підсумки роботи щодо виконання рішень профспілкового форуму, а також про першочергові завдання, які належить вирішувати найближчим часом.

Володимир ТЬОТКІН, голова Профспілки працівників соціальної сфери України:

«На Пленумі Центральної ради Профспілки працівників соціальної сфери України, який відбувся 19 квіт­ня ц. р. у Києві, обговорювалося пи­тання «Про завдання профспілкових організацій щодо виконання рішень VІІ з’їзду Федерації профспілок Укра­їни». Центральна рада профспілки одним із головних напрямів своєї ді­яльності вважає реалізацію завдань, визначених прийнятою VІІ з’їздом Федерації профспілок України Стра­тегією діяльності Федерації профспі­лок України на 2016–2021 роки «Євро­пейський вибір», ІІІ з’їздом профспіл­ки щодо подальшого вдосконалення діяльності профспілкових органів із представництва та захисту професій­них, соціально-економічних, трудо­вих прав та інтересів спілчан.

Рішенням Пленуму членським ор­ганізаціям профспілки доручено до­вести документи VІІ з’їзду ФПУ до всіх первинних профорганізацій та широкого загалу профактиву, забез­печити їх обговорення та вивчення в системі профспілкової освіти з метою врахування визначених з’їздом за­вдань у практичній діяльності.

За час, що минув після з’їзду, проф­спілкою проведена ефективна робота щодо завершення переговорів з укла­дення Галузевої угоди на 2016–2018 роки. 20 травня Галузева угода між Міністерством соціальної політики України та профспілками працівни­ків соціальної сфери і працівників державних установ була підписана. Зобов’язання сторін Галузевої угоди спрямовані на створення умов для за­безпечення стабільної діяльності та розвитку галузі, забезпечення гаран­тій зайнятості працівникам, прове­дення політики щодо зростання ре­альної зарплати, підвищення рівня та якості життя працівників соцсфери, створення належних умов праці від­повідно до чинних нормативно-право­вих актів тощо.

31 травня за пропозицією ЦР відбу­лася зустріч керівників обласних ор­ганізацій профспілки з міністром соціальної політики Андрієм Ревою. Темою розмови стало обговорення проблемних питань працівників со­ціальної сфери, висловлені на ІІІ Пле­нумі ЦР профспілки 19 квітня ц. р. Се­ред них найголовнішими були питан­ня фінансування та оплати праці, зростання навантаження на праців­ників і плинність кадрів, очікувані ризики для соціальної сфери унаслі­док децентралізації влади щодо збе­реження трудових колективів тощо.

З метою організаційного зміцнен­ня профспілки, підвищення її автори­тету, перспективи розвитку профруху ЦР зобов’язала членські організації профспілки вживати практичних за­ходів, спрямованих на збільшення чи­сельності спілчан шляхом застосу­вання мотиваційних можливостей, залучення їх до вирішення важливих питань діяльності профорганізацій, системно проводити навчання проф­спілкових працівників, активістів, членів профспілки з усіх напрямів профспілкової діяльності, посилити роз’яснювальну роботу про діяль­ність ФПУ, ЦР профспілки, територі­альних рад, активізувати роботу з молоддю».

ОДНИМ ІЗ ГОЛОВНИХ НАПРЯМІВ МАЙБУТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКИ Є РЕАЛІЗА­ЦІЯ ЗАВДАНЬ, ВИЗНАЧЕНИХ ПРИЙНЯТОЮ VІІ З’ЇЗДОМ ФПУ СТРАТЕГІЄЮ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ НА 2016–2021 РОКИ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР».

Олександр КЕЛЬЇН, голова ПО ПАУ на ДАХК «Артем»:

«24 березня ц. р. у Києві відбувся VII з’їзд Федерації профспілок України. Делегати та запрошені від Профспіл­ки авіабудівників України на з’їзді представляли підприємства авіабу­дівної галузі із різних регіонів країни.

Під час з’їзду ФПУ була затвердже­на Стратегія діяльності ФПУ на 2016– 2021 рр. «Європейський вибір». Фахів­цями ФПУ був розроблений План за­ходів щодо реалізації зазначеної Стратегії діяльності ФПУ, затвердже­ний на засіданні Президії ФПУ від 21.04.2016 р. та надісланий в усі член­ські організації ФПУ для опрацюван­ня та обговорення на засіданнях своїх колегіальних органів із метою допо­внення документа заходами, спрямо­ваними на захист соціально-еконо­мічних прав та інтересів спілчан на рівні галузі та регіону.

Зазначений План заходів був опрацьований Робочою групою проф­спілки, яку очолював голова ПО ПАУ в ДП «Антонов» Віктор Гуска. Копіт­ка робота над документом переросла у жваву дискусію, тривала і в ході об­говорення на засіданні Центрально­го комітету ПАУ від 25.05.2016 р., на якому План був схвалений членами ЦК ПАУ. Таким чином, ми готуємо наступний етап: затвердження Ра­дою ФПУ у червні ц. р. опрацьовано­го членськими організаціями ФПУ Плану заходів зі змінами та доповненнями.

Не залишили байдужими наших спілчан численні пропозиції та заува­ження від делегатів з’їзду, що стосу­ються посилення роботи ФПУ та її членських організацій. Серед них – і пропозиції делегатів Валерія Мам­ченка та Юлії Лисенко, а саме:

1. Проведення позачергових з’їздів та внесення змін до статутів з питань:

а) зміцнення дисципліни, надавши право вищому профспілковому орга­ну звільняти з посади керівників, які не виконують рішення про проведен­ня солідарних акцій протесту;

б) підвищити до 2% мінімального розміру профспілкових внесків.

2. Проведення профспілками агре­сивної інформаційної політики шля­хом створення профспілкового теле­каналу за рахунок продажу частки майна та створення при ФПУ Фонду інформаційної роботи з відрахувань первинними організаціями 5% член­ських внесків.

3. Здійснення заходів зі створення нової, спорідненої профспілкам полі­тичної партії.

Зазначені пропозиції були обгово­рені на засіданні ЦК ПАУ від 25.05.2016 р., по кожного пункту було прийнято відповідне рішення.

Рішення – «НЕ ПІДТРИМАТИ».

Особисто я не був настільки кате­горичним. Під час обговорення на з’їзді у складі комісії і на засіданні ЦК ПАУ я виступав на підтримку ін­формаційного наступу та зміцнення фінансової дисципліни».

Підготувала Тетяна РУБАН, «ПВ»

 

ДОСЯГНЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ ЦІЛЕЙ, ВИЗНАЧЕНИХ VII З’ЇЗДОМ ФПУ

У сфері:

зайнятості буде забезпечено шляхом участі ФПУ у формуванні державної політики щодо:

– запровадження довгострокового прогнозуван­ня розвитку на ринку праці, а також формування балансу попиту і пропозиції робочої сили;

– підготовки та впровадження Загальнодержав­ної програми сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період 2017–2020 років та створення системи середньо-і довгострокового прогнозування рин­ку праці;

– вирішення системних проблем ринку праці, зо­крема в рамках підготовки законодавчих змін у сфері зайнятості та реформування державної служби зайнятості;

– ратифікації конвенцій МОП стосовно регулю­вання зайнятості та управління ринком праці;

– створення механізмів реінтеграції на ринку праці учасників АТО, вимушених переселенців та працівників-мігрантів;

– розроблення комплексу заходів зі створення професійно-кваліфікаційних галузевих рад;

– досягнення цілей, передбачених Програмою гідної праці в Україні на 2016–2019 роки.

 оплати праці буде забезпечено шляхом учас­ті ФПУ у формуванні державної політики щодо:

– реформування оплати праці з метою наближен­ня рівня заробітної плати до рівня країн ЄС, зрос­тання реальних доходів населення та відновлен­ня його платоспроможності, збільшення вну­трішнього попиту на товари та послуги, що спри­ятиме відродженню економіки за рахунок розви­тку внутрішнього ринку та прямих інвестицій в економіку;

– запровадження галузевих стандартів оплати праці, які мають враховувати зв’язок розміру за­робітної плати з кількістю праці й групами фі­зичної активності працівників, рівнем складнос­ті та кваліфікації праці;

– подолання дискримінації в оплаті праці пра­цівників бюджетної сфери, у т.ч. ліквідації гро­шового розриву між базовим тарифним розря­дом ЄТС та мінімальною заробітною платою;

– прийняття законодавчих змін, спрямованих на подолання антиконституційного явища – забор­гованості з виплати заробітної плати і забезпе­чення надійного правового та економічного за­хисту працівників від таких порушень тощо;

– подолання бідності, скорочення нерівності, впро­вадження європейського рівня життя громадян – формування ефективної системи державних соці­альних стандартів і гарантій відповідно до євро­пейських та міжнародних вимог; кардинальне під­вищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій – прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальної пенсії; вста­новлення економічно обґрунтованих цін (тарифів) для населення; забезпечення ефективного соціаль­ного захисту вразливих категорій населення.  

24.06.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання