« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ, ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ: «25-ЛІТТЯ – СЛУШНА НАГОДА ПРОАНАЛІЗУВАТИ ПРОЙДЕНИЙ ШЛЯХ, ОКРЕС- ЛИТИ НОВІ ІСТОРИЧНІ ЗАВДАННЯ»

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ, ГОЛОВА ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ: «25-ЛІТТЯ – СЛУШНА НАГОДА ПРОАНАЛІЗУВАТИ ПРОЙДЕНИЙ ШЛЯХ, ОКРЕС- ЛИТИ НОВІ ІСТОРИЧНІ ЗАВДАННЯ»

«Шановні спілчани! Фе­дерація профспілок України відзначає 25-ліття своєї діяль­ності. Ці роки були сповнені для нас усіх нелегкою роботою і послідов­ною боротьбою за права й інтереси працівників через соціальний діа­лог, масові протестні акції, трудові спори. Ми тричі вступали у колек­тивний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України, а в 2015 році впер­ше також із Спільним представниць­ким органом роботодавців на націо­нальному рівні.

Незважаючи на труднощі і пере­шкоди, які переживала країна як на початку свого розвитку, так і в сучас­ну добу, нам вдалося створити ціліс­ну систему прав і повноважень проф­спілок, ведення колективних перего­ворів, вирішення трудових спорів і страйків. Ми прагнули і могли досяг­ти більш вагомих результатів у зрос­танні добробуту спілчан. Однак дві світові фінансово-економічні кризи 1998 і 2008 років, нинішня криза під впливом військової агресії значно по­слабили поступ країни на шляху ста­білізації та розвитку. Ми усвідомлю­ємо, що від ФПУ, яка є найчисельні­шою громадською організацією краї­ни й об’єднує 6,5 млн робітників, службовців, спеціалістів усіх галузей і сфер економічної діяльності, також значною мірою залежить поступаль­ний розвиток країни, і в цьому поля­гає наша висока відповідальність пе­ред суспільством за результати своєї діяльності.

Реформи, започатковані після Ре­волюції гідності, мають вивести Україну на рівень стабільно процві­таючих європейських держав. І ми переконані, що це можливо за умови досягнення миру, солідаризації гро­мадянського суспільства, влади і бізнесу.

Разом з тим, ми критично ставимо­ся до результатів проведення реформ сьогодні. Вони не повинні бути фор­мальними і поспішними, а такими, що забезпечать створення нових якіс­них робочих місць, гідну оплату пра­ці, безпеку на виробництві, робітничу демократію. Це не лише прагнення українських профспілок, це фактич­но загальний поступ 180 країн, об’єднаних МОП.

Боротьба за утвердження соціаль­ної справедливості в усіх сферах сус­пільного життя і сфері праці консо­лідувала профспілковий рух, запо­чаткувала нові взаємовідносини з іншими організаціями громадського сектору.

25-ліття – слушна нагода для кож­ної первинної профорганізації, всеукраїнської профспілки, територіаль­ного профоб’єднання проаналізувати пройдений шлях, окреслити нові іс­торичні завдання для посилення сво­го внеску в загальну справу забезпе­чення гідної праці, її престижності і суспільної значимості».

 

«Профспілки повинні мати свій гімн»

ГРИГОРІЙ ЗАБРОДА, КОЛИШНІЙ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ КИЇВСЬКОГО ОБКОМУ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ АПК, АВТОР «ГІМНУ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ»:

«Ідея створення гімну ФПУ нале­жить голові Київської облпрофради Валентину Кононенку. Якось під час чергової наради Валентин Федорович запитав мене, чому я не пишу вірші на профспілкову тематику, і заува­жив, що профспілкам Київщини по­трібно мати свій гімн. Цю ідею друж­но підтримали всі голови профкомів.

Я загорівся цією ідеєю і через дея­кий час написав «Марш профспілок Київщини». Потім звернувся за допо­могою до свого знайомого, заслуже­ного працівника культури Євгена До­ненка, який на той час керував народ­ним духовим оркестром Національ­ної академії аграрних наук. Він заці­кавився цим проектом і згодом напи­сав музику до маршу.

Коли слова й музика були готові, ми представили твір у Київській обласній раді профспілок, де й отримали під­тримку. Тоді ж відбувся перший запис у студії показового духового оркестру Збройних Сил України, у виконанні за­служенного артиста України Івана Чайченка та керівника вокального ан­самблю Національного аграрного уні­верситету Ганни Каргальцевої.

У 2002 році Федерація профспілок України готувалася до чергового IV з’їзду, й постало питання написання гімну. У «Профспілкових вістях» були надруковані тексти гімну, зо­крема і мій. За підсумками конкурсу комісія ФПУ визначила переможцем наш варіант.

Уперше «Гімн Федерації профспі­лок України» пролунав на профспіл­ковому форумі у виконанні народно­го артиста України Олександра Васи­ленка та хору «Хрещатик». Пізніше він був затверджений як офіційний документ».

Сторінку підготували

Олена ОВЕРЧУК, Тетяна РУБАН,

«ПВ»

 

  • БЛОГ

ЛЕОНІД ВЕРНИГОРА, ГОЛОВА ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ ПРОФСПІЛОК:

«XV з’їзд профспілок Украї­ни, що відбувся в жовтні 1990 року і за рішенням делегатів був перетворе­ний на Установчий з’їзд профспілок України, прийняв Декларацію про утворення Федерації незалежних профспілок України.

На з’їзді прийнято першу в історії вітчизня­ного профспілкового руху Програму профспі­лок України, яка визначила пріоритетний на­прям діяльності – соціально-економічний за­хист прав та інтересів громадян, перехід від виконання функцій «співпраці з державою» до їх «роздержавлення», а за необхідності й до «опозиції».

Незважаючи на труднощі, через які про­йшла Україна протягом років незалежності, профспілки все ж таки залишаються однією з найбільших громадських організацій, що опі­кується інтересами людини праці та перебу­ває у конструктивній опозиції до влади».

ВАСИЛЬ МОЙСЮК, ГОЛОВА ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ХІМІЧНИХ ТА НАФТОХІМІЧНИХ ГАЛУЗЕЙ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ:

«Федерація профспілок України є потуж­ним профспілковим об’єднанням, яке протя­гом усього періоду своєї діяльності сповідує принципи солідарності і підтримки, має здат­ність протистояти кризовим явищам в умовах суспільно-політичних змін в країні та наполе­гливо відстоює цілі і завдання профспілкового руху – захист прав і інтересів найманих пра­цівників на зайнятість, гідну працю, зарплату і соціальну справедливість. Бажаємо проф­спілковим працівникам, ветеранам профспіл­кового руху міцного здоров’я, життєвого опти­мізму, непохитного духу, світлого й мирного неба, невичерпної енергії та успіхів у боротьбі за права трудящих».

ВАДИМ СІБІЛЬОВ, ГОЛОВА ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ЛІСОВИХ ГАЛУЗЕЙ УКРАЇНИ:

«Ідея створення ФНПУ вини­кла не просто в одній-двох голо­вах профспілкових лідерів. Вона охопила практично весь профспілковий актив. Ми ро­зуміли: далі так жити не можна, треба щось змінювати, будувати профспілкову роботу так, щоб вона відповідала потребам людей, їх­нім інтересам і сподіванням...

6 жовтня 1990 року на позачерговому з’їзді профспілок прийняли рішення про незалеж­ність від партійних функціонерів і служіння простим людям, підписавши Декларацію про створення ФНПУ. Протягом 25 років ФПУ була надійним захисником пересічних українців, простих трудівників. Проте, сьогодні, в умо­вах економічної кризи, триває масштабний на­ступ на права профспілок, працівників з боку влади, роботодавців. Ми повинні бути більш рішучими та застосовувати всі важелі впливу, обстоюючи законні права громадян. Щоб вони бачили в профспілці організацію, яка не сло­вом, а ділом сприяє поліпшенню умов їхнього життя».

03.10.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання