« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Звернення голови спільного представницького органу об’єднань профспілок Григорія ОСОВОГО до депутатських фракцій

Звернення голови спільного представницького органу об’єднань профспілок Григорія ОСОВОГО до депутатських фракцій

29 травня 2015 року Голова Спільного пред­ставницького орга­ну об’єднань профспі­лок Григорій Осовий звернувся до всіх де­путатських фракцій по­літичних партій Вер­ховної Ради України з вимогою сприяти у ви­рішенні найбільш го­стрих питань, які тур­бують спілчан.

Голові депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка»

Луценку Ю. В.

Першому заступнику голови

депутатської фракції

політичної партії «Народний фронт»

Тетеруку А. А.

Голові депутатської фракції

політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»

Березюку О. Р.


Голові депутатської фракції

політичної партії

«Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Тимошенко Ю. В.

Голові депутатської фракції

Радикальної партії

Ляшку О. В.

Голові депутатської фракції

політичної партії

«Опозиційний блок»

Бойку Ю. А.

Шановні народні депутати!

Щоб захистити права людей праці та зупинити вал антисоці­альних рішень та економічних ініціатив влади, Профспілкові об’єднання України, які пред­ставляють понад 8 млн членів, вимушені вдатися до публіч­них акцій протесту та вступити у колективний трудовий спір на національному рівні з Урядом і об’єднаннями організацій робо­тодавців.

Головними причинами ста­ло масштабне порушення осно­вних конституційних прав пра­цівників: право на пра­цю, на безпечні умови праці, достатній жит­тєвий рівень, захист від бідності.

Замість ефектив­них реформ у реально­му секторі економіки, створення нових робо­чих місць, залучення інвестицій, наведення порядку у державних фінансах та викорінен­ня корупції Кабінет Мі­ністрів України вдався до найпростішого – економії бю­джетних витрат за рахунок ба­нального урізання соціальних гарантій, заробітних плат міль­йонам бюджетників та пенсій.

При гігантських масштабах правопорушень у сфері праці (4,5 млн працівників зайнято нелегально, без будь-якого за­хисту, отримуючи зарплату в «конвертах», без сплати подат­ків та Єдиного соціального вне­ску) Уряд ініціював блокування роботи державних інспекторів праці і заборону відвідувати ро­бочі місця, що змусило нас звер­нутися зі скаргою до Міжнарод­ної організації праці. Мінімаль­на заробітна плата та пенсія не переглядаються з грудня 2013 року. В той же час індекс спо­живчих цін за цей період стано­вить 172,2%. Внаслідок цього ре­альна купівельна спроможність заробітних плат тільки з почат­ку року знизилася на 30%, зали­шається не погашеною півтора мільярдна заборгованість із за­робітної плати перед більш ніж 210 тис. працівників.

Вперше при кількаразовому підвищенні цін на газ, електроенергію, про­дукти харчування, ме­дикаменти, тарифів на комунальні послуги не запроваджено дієвих заходів соціального за­хисту, як це робили всі попередні Уряди.

На ринку праці ка­тастрофічно поглиблю­ється розрив між попи­том і пропозицією. За 2014 рік втрачено понад 1,2 млн робочих місць, рівень безробіття зріс із 7,8 до 9,7%, безробітне населення ста­новило 1,8 млн осіб. З понад 26 млн осіб працездатного віку постійну зайнятість має лише 8,9 млн, тоді як кількість пенсіо­нерів – 12,5 млн. Балансом ринку праці, його регулюванням ніхто в Уряді не займається, програм зайнятості та створення робо­чих місць немає.

У трудових колективах все більше наростає соціальне на­пруження, зростає кількість пра­цівників, які готові брати участь у загальнонаціональному страй­ку за забезпечення прав грома­дян у сфері праці. Згідно з про­веденим профспілками масовим опитуванням 55% активістів го­тові брати участь у акціях про­тесту, мітингах, пікетах, 26,5 % – вже готові вийти на страйк.

Мільйони працівників катего­рично не сприймають проголо­шену Урядом політику «безстро­кової шокової терапії» без ре­альних соціально-економічних реформ.

Профспілкові об’єднання України звертаються до Вас за сприянням у вирішенні таких найбільш гострих питань, які турбують наших спілчан:

– Переглянути і встанови­ти справедливі ціни на україн­ський газ і тарифи на комуналь­ні послуги для населення.

– Підвищити з 1 липня 2015 року прожитковий мінімум та мінімальну заробітну плату на рівень фактичного прожитково­го мінімуму.

– Забезпечити з 1 липня 2015 року проведення індексації пен­сій, інших соціальний виплат з урахуванням інфляції 2014–2015 років, створення передумов рен­табельної праці та престижної заробітної плати для найманих працівників.

– Повністю повернути забор­гованість із заробітної плати та створити законодавчі підстави для унеможливлення несвоєчас­ної оплати праці.

– Відновити державний контроль за додержанням законодав­ства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання не­легальної зайнятості і «тіньо­вої» виплати зарплати.

– Невідкладно відновити санаторно-курортне лікування працівників, оздоровлення ді­тей, проголосувавши за проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих ак­тів України (щодо надання соці­альних послуг) (реєстр. № 2245).

– Відновити з 1 січня 2016 року соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено або скасова­но у 2015 році.

Водночас інформуємо, що від­повідно до законодавства про порядок вирішення колективно-трудових спорів, розпочато пере­говори з Урядом і об’єднаннями організацій роботодавців. Однак перші кроки засвідчили відсут­ність розуміння сторони власни­ків гостроти ситуації, що може стати детонатором розгортання страйкового руху на захист кон­ституційних прав громадян.

У зв’язку з цим пропонуємо провести 3–5 червня ц. р. кон­сультативну зустріч представ­ників профспілок і депутатських парламентських фракцій для об­говорення ситуації, що склалася в сфері праці і загрожує соціаль­ною нестабільністю.

Будемо вдячні за оператив­не повідомлення про прийняті Вами рішення.

З повагою,

Григорій ОСОВИЙ,

Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України

06.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання