« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Юрій БОБЧЕНКО: «Ми не повинні зупинятися на шляху захисту прав працівників»

Юрій БОБЧЕНКО: «Ми не повинні зупинятися на шляху захисту прав працівників»

На акції протесту 27 травня з дуже емоційною та конструктивною промовою виступив голова первин­ної організації Профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості ПАТ«Арселор­Міттал Кривий Ріг» Юрій Бобченко.

«Акція, яку сьогодні проводять профспіл­ки, необхідна і сво­єчасна, – наголосив Юрій Бобченко. – Ба­гато сьогодні говориться про те, що важко працювати промисловості. Непомірно висока рентна плата на видобуток руди, державна монопо­лія, зростання цін на газ, електро­енергію, залізничні перевезення, неповернення ПДВ. Все це ставить нашу промисловість практично на коліна. Я представляю багатотисяч­ний колектив. Наведу такі прикла­ди: за минулий рік ми перерахували до бюджету країни та цільових фон­дів близько 4 млрд грн, і при цьому мали збитки в 1,2 млрд грн. Як мож­на працювати в такій ситуації?

Ми неодноразово проходили кри­зу і виходили з неї. Але в той час в парламенті приймалися людські закони. Згадайте, коли в цій будівлі підписувався меморандум між Уря­дом і власниками, які давали мож­ливість і промисловості працюва­ти, і зберегти соціальну сферу. Не тільки зберегти, а й розвивати її, не переходити на скорочений робочий тиждень».

Юрій Бобченко також навів при­клад Швеції, де навчились вирішу­вати проблеми, що турбують лю­дину праці: «Швеція – європейська країна. Тільки за минулий рік там було зареєстровано близько 2 тис. трудових спорів, а у нас в країні їх зафіксовано 150. Я щиро підтримую колективний трудовий спір з Кабі­нетом Міністрів, у який вступили профспілки. Цей тернистий шлях ми повинні пройти до кінця й одер­жати результат, якого прагнемо. Ми на своєму підприємстві в минулому році двічі вступали в колективний трудовий спір і пройшли його з чес­тю та гідністю, змусили власника виконувати колективний договір. Був звільнений генеральний дирек­тор. Сьогодні налагоджено соціаль­ний діалог. Усім учасникам мітин­гу я бажаю, щоб поставлені завдан­ня були виконані, ми не повинні зу­пинятися на цьому шляху. Давайте прийдемо до реформи однієї, най­головнішої сьогодні, оптимізації оплати праці, європейської рефор­ми. Я наполягаю, щоб у проект по­станови ми внесли цей пункт: га­лузевий стандарт оплати праці для бюджетоформуючих організацій, що трудяться у важких, шкідливих, небезпечних умовах праці. Таку практику мають сьогодні США й усі європейські країни».

 

ЛЮДМИЛА СКОСАРЄВА: «МИ СТАЛИ СУСПІЛЬСТВОМ ЗЛОДІЇВ – МОВЧИМО, КОЛИ НАС ОБКРАДАЮТЬ»

Виступ на мітингу біля КМУ 27 травня Людмили Скосарєвої – інженера ДП «Антонов», Профспілка авіабудівників України:

«Те, що сьогодні тут від­бувається, стосується нас усіх. 24 роки в на­шій незалежній краї­ні знищується вироб­ництво. Керманичі штучно банкро­тують підприємства, які приносять нашій країні мільярди гривень до казни. Потім продають за безцінь, а гроші переводять в офшори, наби­ваючи власні кишені.

«Південмаш» – це показник су­часних технологій і наочного потен­ціалу. Підприємство могло б прино­сити Україні славу і гроші, але вла­да бере мільярди доларів кредиту, не питаючи у народу і не відповіда­ючи народу, куди вони йдуть. А від­давати нам, нашим дітям, онукам і правнукам.

Так, у країні війна, але що, краї­ні не потрібно виробництво власної продукції? Не потрібні літаки, тан­ки? Сучасні розробки наших уче­них використовує весь світ, окрім нашої держави. Ми обрали європей­ський вектор розвитку країни, але європейські цінності в тому, що не крадуть у власного народу і пова­жають закони всі – від Президента до кожного громадянина. Напри­клад, у Польщі природні ресурси, що залягають в землі на глибині більше 9 метрів, належать народо­ві, і їх не можна використовувати у власних потребах.

Ми стали суспільством злодіїв – ми мовчимо, коли нас обкрадають, коли руйнують наші підприємства і викидають нас на вулицю, не да­ючи заробити на шмат хліба; коли крадуть наші майно і землю, а те­пер хочуть ще «проштовхнути» за­кон про продаж землі, нашої святої землі, окропленої кров’ю, забувши першопричини Революції гідності, яка привела нинішніх керманичів до влади. Новий Уряд, якого ще не було за всі роки незалежності, по­чав свою роботу з наруги над зако­ном. Нам можна тільки сподіватись на себе і на Бога, на наших керма­ничів сподіватись не можна».

ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИЙ ЦЕНТР ФПУ

06.06.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання