« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Відсутність соціального діалогу примусила людей вийти на вулиці

Відсутність соціального діалогу примусила людей вийти на вулиці

 Щоб захистити інтереси людей праці та покласти край антисоціальній політиці Уряду, профспілки змушені були вдати­ся до більш радикальних дій – вступити у колективний трудовий спір з Урядом та роботодавцями на національному рівні. Головними його причинами ста­ло грубе, довготривале масштабне по­рушення Кабінетом Міністрів та робо­тодавцями законодавчо визначених трудових прав і соціальних гарантій працівників. 27 травня під стіни Кабмі­ну пришли близько тисячі спілчан, аби відстояти вимоги до Уряду та робото­давців. Це був перший етап поперед­жувального пікетування.

Що ж вимагають трудівники від Уряду та робо­тодавців? По­над рік Уряд та об’єднання організацій роботодавців ухиляють­ся від вирішення життєво важливих для працівників соціально-економічних проблем, ведення ефектив­ного соціального діалогу, ігнорують вимоги проф­спілок. Спільний пред­ставницький орган репре­зентативних всеукраїн­ських об’єднань профспі­лок на національному рів­ні відповідно до Консти­туції України та чинного законодавства, а також ратифікованих в Україні Конвенцій Міжнародної організації праці офіцій­но висунув Вимоги з пи­тань захисту соціально-трудових і економічних прав працівників.

Відтак професійні спіл­ки України вимагають:

– Переглянути і вста­новити справедливі ціни на український газ і тари­фи на комунальні послуги для населення.

– Підвищити з 1 липня та 1 грудня 2015 року про­житковий мінімум, мі­німальну заробітну пла­ту на рівень фактичного прожиткового мінімуму, який наразі вдвічі вищий за офіційну величину.

– Забезпечити до 1 лип­ня 2015 року індексацію грошових доходів насе­лення на рівень інфляції 2014–2015 років, ство­рення передумов рентабельної та престижної заро­бітної плати для найманих праців­ників.

– У повному обсязі повернути заборгованість із заробіт­ної плати та компенсації працівникам за несвоєчас­ну оплату їхньої праці.

– Забезпечити надій­ний державний контроль за дотриманням законо­давства у сфері трудових відносин, вжити рішучих заходів для подолання не­легальної зайнятості і «ті­ньової» виплати заробіт­ної плати.

– На законодавчому рівні відновити з 1 черв­ня 2015 року санаторно-курортне лікування пра­цівників, оздоровлення ді­тей, для чого внести від­повідні зміни до бюджету Фонду соціального страху­вання.

– Відновити з 1 січня 2016 року соціальні права та соціальні гарантії пра­цівників, пенсіонерів, чор­нобильців, дію яких при­зупинено та скасовано у 2015 році.

– Забезпечити прове­дення ефективного соці­ального діалогу, спрямо­ваного на виконання Гене­ральної угоди.

Профспілки очікують, що вимоги профспілок будуть почуті та викона­ні з боку Кабміну, робото­давців під час проведен­ня примирних процедур в інтересах громадян Укра­їни.

Під стінами Будинку Уряду з гаслами «Зарпла­та для життя, а не для же­брацтва! СТОП політиці «дешевої рабсили!», «Опо­даткування пенсійних ви­плат – національний со­ром!», «Вимагаємо повер­нути зарплатні борги і провести індексацію гро­шових доходів», «НІ – ціновому геноциду!», «НІ – скороченню ви­робництва, безро­біттю. ТАК – робо­чим місцям», «НІ – бідності та дис­кримінації праці», «ТАК – повазі до людини пра­ці», «Поверніть трудя­щим санаторно-курортне лікування!», «Нові тари­фи – зашморг для україн­ця», «Людям – європейські зарплати, чиновникам – український прожитковий мінімум» спілчани закли­кали Уряд і роботодавців забезпечити конструктив­ний діалог, докласти всіх зусиль, аби спільно зна­йти необхідні соціальні та економічні рішення, які сприятимуть покращенню життя людей уже сьогод­ні. Лунали заклики про досягнення європейських стандартів життя, пере­дусім у сфері зайнятості, оплати та безпеки праці, оподаткування, соціаль­ного розвитку, ефективно­го використання виробни­чого та трудового потенці­алу країни.

Під час пікетування розпочався збір підпи­сів із вимогами до парла­ментських фракцій, з яки­ми керівники національ­них профоб’єднань ініці­юватимуть проведення зу­стрічей.

Наступні етапи пікету­вання заплановані на 3 та 10 червня під стінами Ка­бінету Міністрів України.

  • ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Григорій ОСОВИЙ,

Голова ФПУ:

«Ми з вами стали на шлях справедливої бо­ротьби за законні пра­ва та інтереси праців­ників, які довірили нам разом з вами представляти тут, біля стін Кабміну, їхні права й домагатися ставити­ся до людини праці так, як вона заслужила своєю повсякденною працею. Наша бороть­ба – це відповідальна річ, це наше спільне рі­шення, прийняте СПОпрофспілок. Ми довго мовчали, враховуючи ситуацію, що склалася в країні. На сьогодні влада працює вже по­над рік і вже мала б продемонструвати на­роду України ефектив­ні результати. Як пред­ставники робітників ми зазначаємо, що не бачимо жодних пози­тивних зрушень».

Петро ЦИБУЛЬСЬКИЙ,

голова Кагарлицького райкому профспілки працівників АПК:

«Яхочу звернутися до Кабінету Міні­стрів і Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка із запи­танням: «Як вижи­ти селу і працюю­чим у сільському господарстві при нинішній заробіт­ній платі, зростаю­чих цінах і тари­фах?» Япореко­мендував би Уряду пожити на таку зарплату.

Сьогодні треба роз­вивати малий і се­редній бізнес, фер­мерське господар­ство, забезпечити робочі місця на селі, як це зробили в Польщі».

Михайло ВОЛИНЕЦЬ,

голова Конфедерації вільних профспілок України:

«Якщо ми не буде­мо єдиним кула­ком, не зосереди­мо наші дії та наші вимоги до тих, хто створив цю ситуа­цію, ми нічого не досягнемо…

Люди розуміють, що немає ніяких реформ. Більше брехні, ніж реаль­них дій.

Тому ми об’єдналися, ми спільно проведемо акції 3 та 10 червня. Наші вимоги чіткі та ясні – про них говорить кожна людина».

Ольга КУРІНЬКО,

голова Полтавської облради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості:

«Ті, хто ховаються у кабінетах, майте мужність і совість нас вислухати, адже сидите на плечах людей, що зібрали­ся у вас під вікнами.

Сьогодні бізнес див­ним чином отримує прибутки, а деклара­ції можновладців у країні, що на межі дефолту, виклика­ють подив: «А що має простий україн­ський працівник?»

Працьовитий укра­їнський народ ви­магає справедли­вого розподілу тя­гаря витрат, спри­чинених кризою і війною».

Юрій ШАПЧИЦ,

представник Запорізького обласного комітету Профспілки металургів та гірників України:

«Ми зібралися не просто так. Ми хо­чемо, щоб нас не просто послухали, а й почули. Наразі у нас відсутній соці­альний діалог. Вла­да сьогодні працює у режимі монологу.

Подивіться на Укра­їну, яка це гарна і багата країна. Хіба може у такій країні людина отримува­ти мінімальну за­робітну плату – 55 доларів?! За це ганьба нашій владі!»

Наталія ТОПЧІЙ,

учитель школи-інтернату № 15 Святошинського району м. Києва, Профспілка працівників освіти і науки України:

«Яне тільки голова первинної профор­ганізації, учитель ви­щої категорії, я ще й мама двох неповно­літніх дітей і точно знаю, що найбіль­ший страх і горе для матері – не знати, за що нагодувати свою дитину і купити для неї життєво необхід­ні ліки.

Ми багато працює­мо, сплачуємо не­малі податки, допо­магаємо армії, ви­живати – важко, бо збідніли втричі, не бачимо індексації зарплат, натомість одержуємо листи щастя – платіжки з новими тарифами».

 

 

28.05.2015


Олена ОВЕРЧУК «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання