« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Як чиновники Мін’юсту намагаються привласнити загальнонародну власність

Як чиновники Мін’юсту намагаються привласнити загальнонародну власність

Просто шокуюча новина раптом з’явилася в ході засідання Кабінету Міністрів Украї­ни 21 січня. Як кажуть, тихою сапою, най­старішу і найпопулярнішу оздоровницю Одеси – санаторій «Лермонтовський», в якому відпочивають і оздоровлюються трудящі з різних регіонів України, в тому числі переселенці із зони АТО, намагають­ся зробити таким собі корпоративним за­кладом, де будуть обслуговувати виключ­но чиновників певного відомства. Асаме – Міністерства юстиції України, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр.

У будь-якому разі, про це свідчить підготовлене Фон­дом держмайна урядове розпоря­дження «Про віднесен­ня нерухомого майна у м. Одеса до сфери управ­ління Міністерства юсти­ції», один з пунктів яко­го передбачає передан­ня одеського санаторію «Лермонтовський» у влас­ність Міністерства юсти­ції України. Підставою для цих дій, на думку чи­новників, які готували до­кумент, слугують рішен­ня Господарського суду Одеської області про пе­редання нежитлових буді­вель комплексу «Лермон­товського» до Фонду держ­майна. Однак, звернімо увагу на дату прийняття цього судового рішення: 9 грудня 2011 року. Тобто саме тоді, коли низка оді­озних представників «зло­чинної влади» прагнули забрати профспілкову, а фактично загальнонарод­ну, власність, використо­вуючи при цьому весь ба­гатющий арсенал впливу на судову та правоохорон­ну системи.

Про те, як проходили тоді судові процеси, як ви­носилися рішення, добре відомо наразі всім. Здава­лося б, при новій, демокра­тичній владі не тільки не повинно бути повторення тих ганебних процесів, що дуже виразно нагадують події 30-х років минулого століття, а й самі рішення тих судів мають бути під­дані глибокому аналізу та перегляду.

І ось ми бачимо, що ні­бито справедливість вос­торжествувала. 10 груд­ня 2014 року суд м. Одеси ухвалив «накласти арешт і заборонити відчужен­ня та обтяження у будь-який спосіб і будь-якими іншими особами нерухо­мого майна Дочірнього підприємства «Клінічний санаторій «Лермонтов­ський» Приватного акці­онерного товариства лікувально-оздоровчих за­кладів профспілок Укра­їни «Укрпрофоздоровни­ця»...». У тому ж рішенні чітко записана заборона самому Дочірньому під­приємству і будь-яким іншим особам проводи­ти дії, спрямовані на від­чуження нерухомої влас­ності санаторію.

Профспілкова ж сторо­на і не думала проводити такі дії. І ось, як виявило­ся, знайшлися чиновники, яким рішення суду – не указ. Бо в іншому разі ви­никає запитання: а може, в Мін’юсті не знали про таке рішення суду? Що, м’яко кажучи, викликає сумнів. Або чиновники вирішили діяти за прин­ципом: якщо не можна, але дуже хочеться...

Найсумніше, що Кабі­нет Міністрів України на своєму засіданні визна­чився із своєю позицією і підтримав пропозицію Фонду держмайна і нама­гання Мін’юсту. Тож ви­ходить, що ті, хто готував це розпорядження Кабмі­ну фактично підставили Уряд, не надавши йому всієї об’єктивної інформа­ції щодо даного питання.

«Це рішення прийнято з кричущими порушен­нями чинного законодав­ства, – зазначив, комен­туючи дії чиновників, голова Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Микола Субота. – Май­но Дочірнього підприєм­ства «Клінічний санато­рій «Лермонтовський» на правах приватної влас­ності належить акціонер­ному товариству «Укрпрофоздоровниця». І всі правовстановлюючі до­кументи про це свідчать. І жодних актів передання власності санаторію ні на рівні керівництва Дочір­нього підприємства «Клі­нічний санаторій «Лер­монтовський», ні на рівні нашого Правління немає. До того ж, таке передання заборонено 10 грудня 2014 року рішенням Примор­ського районного суду Одеси. Однозначно, що посадові особи при під­готовці розпорядження Кабміну з цього питан­ня грубо порушили чин­не законодавство. На наш погляд, до розслідування того, як і чому це сталося, терміново повинна долу­читися Генеральна про­куратура України. Адже такими діями ці посадові особи фактично підстав­ляють і Прем’єр-міністра, і весь Уряд».

Не можна не згадати і про ще один важливий мо­мент. Обґрунтовуючи пе­редання майна санаторію «Лермонтовський» до сфе­ри управління Мін’юсту, в пояснювальній запис­ці її автори написали, що робиться це, мовляв, з ме­тою реалізації соціальної функції держави в частині створення умов для реабі­літаційного лікування та оздоровлення працівників системи органів юстиції, Державної пенітенціарної служби, Державної архів­ної служби... Та невже для цього потрібно відбирати це право у шахтарів і ме­талургів, вчителів і ліка­рів? Чим же ті, хто роблять свій посильний внесок у наповнення держбюдже­ту, гірші за суддів, проку­рорів і начальників СІЗО, які з тих самих бюджетних коштів отримують зарпла­ту? А відтепер ще будуть і оздоровлюватися...

 

УПРАВЛІННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ РОЗГЛЯНУТО ЗВЕРНЕННЯ ФПУ

У відповіді, зокрема, повідомля­ється, що на примусовому вико­нанні перебуває зведене вико­навче провадження 74 виконав­чих документів про стягнення коштів з Державного підприємства «Миколаїв­ський бронетанковий завод» на ко­ристь стягувачів на загальну суму 2301791,35 грн, з них 29 виконавчих документів про стягнення заборгова­ності із заробітної плати на користь стя­гувачів на суму 357230,19 грн.

Під час здійснення зведеного виконавчо­го провадження боржником ДП «Мико­лаївський бронетанковий завод», на ви­конання вимоги державного виконавця надано лист, яким запропоновано звер­нути стягнення на базу відпочинку «Віте­рець», що розташована за адресою: Ми­колаївська область, Березанський район, с. Коблево, вул. Миколаївська, 1. У зв’язку з цим 04.07.2013 державним виконав­цем проведено опис і арешт майна боржника бази відпочинку «Вітерець», про що складено відповідний акт та пові­домлено Державний концерн «Укроборонпром» листом від 09.07.2013. Згідно з листом Державного концерну «Укроборонпром» від 02.08.2013 остан­нім підтримано позицію реалізації май­на ДП «Миколаївський бронетанковий завод» у рахунок погашення виключно заборгованості із заробітної плати.

На сьогодні підстави для припинення реалізації майна ДП «Миколаївський бронетанковий завод» відсутні.

 

 

ВІДПОВІДЬ НА ЗВЕРНЕННЯ ДП «КЛІНІЧНИЙ САНАТОРІЙ «РОЩА»

Щодо ліквідації фінансування санаторно-курортного лікування за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціаль­ного страхування у зв’язку із змінами в чин­ному законодавстві.

29 грудня 2014 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про ре­формування загальнообов’язкового державного соці­ального страхування та лега­лізацію фонду оплати праці», що набрав чинності з 1 січня 2015 року. Зазначеним Зако­ном передбачено ліквідацію Фонду соціального страху­вання з тимчасової втрати працездатності та Фонду со­ціального страхування від не­щасних випадків і створення на їх базі Фонду соціального страхування України. Крім того, серед напрямків витрат Фонду соціального страху­вання передбачені соціальні послуги лише з оплати ліку­вання в реабілітаційних від­діленнях санаторно-курортного закладу після перенесе­них захворювань і травм.

Незважаючи на категоричну позицію профспілок щодо збереження оздоровчих за­ходів як виду профілактики захворювань серед застрахо­ваних осіб, соціальні послуги, які надавалися раніше, а це санаторно-курортне лікуван­ня застрахованих осіб і чле­нів їхніх сімей, оздоровлення дітей, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, фі­нансування ДЮСШ, придбан­ня дитячих новорічних пода­рунків, не передбачені.

З огляду на те, що Кабінет Мі­ністрів України розроблятиме зміни до Державного бюдже­ту України на 2015 рік та до інших законодавчих актів, ФПУ вноситиме пропозиції і наполягатиме на відновленні санаторно-курортного ліку­вання застрахованих осіб за рахунок часткового фінансу­вання Фондом соціального страхування.

Григорій ОСОВИЙ,

Голова ФПУ

 

ОСВІТЯНИ ВИСЛОВИЛИ ОБУРЕННЯ

Освітяни Горностаївського району, що на Херсонщині, глибоко обурені черговим на­ступом Уряду України на права трудящих.

Ініційований Кабінетом Мі­ністрів Закон України № 77 від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін до дея­ких законодавчих актів Украї­ни щодо реформування загальнообов’язкового держав­ного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» позбавляє мільйони працівників різних галузей на­родного господарства єдиної можливості відновити своє здоров’я в санаторно-курортних закладах та галузевих профілакторіях України. Осо­бливо такого лікування потре­бують педагогічні працівники, які через щоденне колосаль­не емоційно-психологічне на­вантаження надзвичайно схильні до професійних захво­рювань. Ав умовах, коли за­робітна плата в бюджетній сфері ледь сягає 60–70 дол. на місяць, санаторно-курортне лікування для більшості працівників є просто недо­ступним. Більше того, такі рі­шення однозначно призве­дуть до руйнації унікальної системи санаторіїв та курортів України, що створювались впродовж десятиліть зусилля­ми не одного покоління укра­їнців, їх привласнення олігар­хічними кланами.

Крім того, працівники галузі справедливо зазначають, що фонди соціального страхуван­ня формуються виключно за рахунок їхніх грошових внесків і не мають жодного відношен­ня до бюджетних асигнувань. Аце означає, що такі принци­пові рішення, як припинення фінансування санаторно-курортного лікування застрахо­ваних осіб та утримання галу­зевих санаторіїв-профілакторіїв мають прийматися не Кабінетом Міністрів, який останнім часом діє за принци­пом «все добре, що робить біднішим народ», а саме стра­хувальниками, за чий рахунок вони створюються.

Горностаївська районна орга­нізація профспілки працівни­ків освіти від імені освітян району висловлює незадово­лення антинародними діями Кабінету Міністрів України і дуже просить ФПУ ініціювати перегляд прийнятого Закону «Про внесення змін до дея­ких законодавчих актів Украї­ни щодо реформування загальнообов’язкового дер­жавного соціального страху­вання та легалізації фонду оплати праці» з метою по­вернення до нього норм щодо фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб, оздоров­лення дітей працівників у ди­тячих позаміських оздоров­чих закладах та утримання галузевих профілакторіїв.

30.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання