« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Соціальні пільги: новації від Уряду

Соціальні пільги: новації від Уряду

З 1 січня ц. р. набрав чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких за­конодавчих актів України» (№ 76-VIII від 28.12.2014), яким передбачено певне скорочення пільг ветеранам війни, інва­лідам, дітям війни, ветеранам праці, особам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та деяким іншим категоріям громадян.

Попередньо в законо­проекті Уряд, мотиву­ючи необхідністю ре­алізації заходів щодо економного та раціо­нального використання держав­них коштів, створення умов для стабілізації фінансового ста­ну держави й удосконалення окремих положень соціальної політики, пропонував скасува­ти широке коло пільг і виплат окремим категоріям осіб, зміни­ти порядок їх здійснення та пе­реглянути рівень соціальних га­рантій. Також було передбачено досить значну ревізію прав та державних гарантій особам, які постраждали внаслідок Чорно­бильської катастрофи, відповід­но до Закону України «Про ста­тус і соціальний захист грома­дян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Варто зазначити, що законо­проект, на порушення вимог за­конів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії ді­яльності» та «Про соціальний діалог», не був погоджений з всеукраїнськими профспілка­ми, основним обов’язком яких є здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів. Профспілки категорично не сприйняли такі зміни до поло­жень Закону України «Про вне­сення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Переконані, що при ініціюван­ні перегляду умов здійснення соціального захисту в Україні слід виходити із конституцій­них положень щодо невідчу­жуваності і непорушності прав людини (ст. 21) та неприпусти­мості звуження їх змісту й обся­гу при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних за­конів (ст. 22).

Враховуючи вищевикладене, 23 грудня минулого року проф­спілки вийшли на масову акцію протесту. Крім цього, ФПУ звер­нулась до Кабінету Міністрів України, Голови та керівників прокоаліційних фракцій Верхо­вної Ради України з проханням повернути зазначений законо­проект розробнику як такий, що є неконституційним.

Завдяки активній позиції профспілок та громадськості вдалося досягти певного пом’якшення урядових пропозицій. Як результат, депутати прийняли далеко не всі з них (див. табл.).

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

12 січня 2015 року


Які пільги пропонував скасувати Уряд і що залишив парламент?


№ пп

Пільга

Кому надається

Пропозиції Уряду

Результат голосування

І . З акон У країни «П ро охорону дитинства»

1.

Безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській міс­цевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайон­них, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання.

Діти з багатодітних сімей

Скасувати

Прийнято*

2.

50% знижка плати за користування житлом, 50% знижка плати за користування комунальними послугами, 50% знижка вартості палива, безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів.

Багатодітні сім’ї та діти з багатодітних сімей

Пільги, передбачені пунктами 1, 2, 3 та 4 частини тре­тьої та пунктом 1 частини шостої цієї статті, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Прийня­то**

ІІ . З акон У країни «П ро статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Ч орнобильської катастрофи»

3.

Безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких число посадочних місць для пасажирів не більше 9) на території України. Безплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або вод­ним транспортом з правом першочергового придбання квитків.

Особи, віднесені до 1-ї категорії

Скасувати

Відхилено

4.

Вступ поза конкурсом до державних вищих закладів освіти, професійно-технічних закладів освіти та на курси для професійного навчання з обов’язковим наданням гуртожитку на час навчання тим, хто не має жит­ла, і виплатою підвищеної стипендії в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від місця навчання на території України. Особи, які закінчили середні та професійно-технічні заклади освіти з відзнакою (відмінними оцінками), приймаються без екзаменів до державних вищих закладів освіти за результатами співбесіди. Зазна­чені особи навчаються в цих закладах освіти за рахунок держави.

Особи, віднесені до 1-ї категорії

Протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти користування переважним правом на за­рахування до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України за умови успішного складання іспитів та відповідності іншим вимо­гам і правилам прийому до цих навчальних закладів, з обов’язковим наданням гуртожитку на час навчання тим, хто не має житла, і виплатою підвищеної стипендії в по­рядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від місця навчання на території України

Відхилено

5.

Безплатне придбання ліків за рецептами лікарів; безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування з дорогоцінних мета­лів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним ор­ганом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я); 50% знижка плати за користування житлом (квартирної плати, плати за утримання будинків), комунальними послу­гами (газ, електрична і теплова енергія, водопостачання, водовідведення та інші послуги) у межах середніх норм споживання, передбачених зако­ном, телефоном (абонентна плата, оплата послуг електрозв’язку за міс­цеві телефонні розмови з квартирних телефонів при посекундному облі­ку їх тривалості). Позачергове встановлення телефону з оплатою 50% вартості його встановлення.

Особи, віднесені до 1-ї категорії

Установити, що пільги надаються за умови, якщо роз­мір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в роз­рахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на по­даткову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабі­нетом Міністрів України

Відхилено

6.

Першочергове щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок шляхом надання щорічної грошо­вої допомоги для компенсації вартості путівок.

Особи, віднесені до 2-ї, 3-ї та 4-ї категорій

Скасувати

Прийнято

7.

50% знижка вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту Украї­ни і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом. Безплатне користування всіма видами міського та примісь­кого транспорту (крім таксі) на території України.

Особи, віднесені до 2-ї категорії

Скасувати

Відхилено

8.

Зарахування поза конкурсом при одержанні позитивних оцінок на вступ­них екзаменах у заклади освіти осіб з числа потерпілих від Чорнобиль­ської катастрофи, які проживають на територіях радіоактивного забруд­нення і направлені на навчання згідно з планом цільової підготовки або договорами з підприємствами. Зазначені особи навчаються за рахунок держави.

Особи, віднесені до 3-ї категорії

Переважне право протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти на зарахування до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України за умови успіш­ного складання іспитів та відповідності іншим вимогам і правилам прийому до цих навчальних закладів

Прийнято

9.

Усі компенсації та пільги

Особи, віднесені до 4-ї категорії

Скасувати

Прийнято

10.

Усі пільги

Особи, які працювали за межами зони відчуження на роботах з особливо шкід­ливими умовами праці (за радіаційним фактором), пов’язаними з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини дохо­ду, який дає право на податкову соціальну пільгу у по­рядку, визначеному Кабінетом Міністрів України

Прийня­то**






11.

Повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років), безплатний проїзд у межах України дитині та особі, яка супроводжує хвору ди­тину до місця лікування*, щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців, щомісячна виплата міні­мальної заробітної плати сім’ям на кожну дитину шкільного віку, яка стала ін­валідом, щомісячна виплата батькам 50% мінімальної заробітної плати неза­лежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку.

Діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС чи народились на забрудне­них територіях, та їх батькам

Скасувати

Прийнято

12.

Надання путівки для оздоровлення у спеціалізованих оздоровчих закладах.

Жінки, які проживають на території радіо­активного забруднення, під час вагітності

Скасувати

Прийнято

13.

Забезпечення продуктами харчування потерпілих дітей або виплата гро­шової компенсації батькам за їх бажанням, якщо діти не перебувають на повному державному забезпеченні.

Діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС чи народились на забрудне­них територіях, та їх батькам

Скасувати

Прийнято

14.

Безплатне користування всіма видами міського та приміського транспор­ту на території України.

Діти, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС чи народились на забрудне­них територіях, та їх батькам

Скасувати

Відхилено

15.

Виплата допомог сім’ям, що мають дітей шкільного віку, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, у подвійному розмірі.

Сім’ї, що мають дітей віком від 7 до 16 років (учнів віком до 18 років), які проживають на територіях радіоак­тивного забруднення

Скасувати

Прийнято

16.

Виплата щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням спожи­вання продуктів харчування.

Громадяни, які проживають на тери­торіях радіоактивного забруднення

Скасувати

Прийнято

17.

Доплата громадянам, які працюють на територіях радіоактивного за­бруднення, у розмірах: у зоні безумовного (обов’язкового) відселення – три мінімальні заробітні плати; у зоні гарантованого добровільного від­селення – дві мінімальні заробітні плати; у зоні посиленого радіоеколо­гічного контролю – одна мінімальна заробітна плата. Підвищені пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на цих територіях, і стипен­дії студентам, які там навчаються, підвищуються у розмірах, встановле­них частиною першою цієї статті. Пенсіонерам, які працюють у зонах ра­діоактивного забруднення, оплата праці додатково підвищується на 25% від розміру мінімальної заробітної плати.

Громадяни, які працюють на територі­ях радіоактивного забруднення, не­працюючі пенсіонери, які проживають на цих територіях

Скасувати

Прийнято

18.

Додаткові пенсії інвалідам-чорнобильцям та за втрату годувальників.

Встановлювались законодавчо у % до прожиткового мінімуму

Встановлюється КМУ

Прийнято

ІІІ . З акон У країни «П ро жертви нацистських переслідувань»

19.

Безоплатний проїзд усіма видам

17.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання