« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Профспілки вимагають – Уряд ігнорує?

Профспілки вимагають – Уряд ігнорує?

Бюджетні війни вже стали традиційними для нашої країни. На хвилі еконо­мічної кризи та подій на сході, шляхом тиску було прийнято Державний бю­джет на 2015 рік, який викликав критику з боку профспілок.

«Профспілкові вісті» вирішили порівняти, як приймався Державний бюджет 2006 року постреволюційним проєвропейським Урядом і нинішнім, що теж вважається проєвропейським.

Тетяна ЛАРІНА

«ПВ»

Попри численні обіцянки новообраного після пома­ранчевої революції Уряду забезпечити українцям гідне життя, змін на кра­ще практично так і не відбулося.

У 2006 році через відсутність со­ціального діалогу, зволікання з проведенням зустрічей соціаль­них партнерів на вищому рівні, необґрунтовану відмову врахову­вати реальні та законні пропози­ції профспілок, зокрема в проекті Закону України «Про Державний бюджет на 2006 рік», невиконання зобов’язань за Генеральною угодою на 2004–2005 роки, відмову Кабінету Міністрів України надати відпо­відь на надіслані Вимоги профспі­лок змусили останніх реалізувати свою захисну функцію через вступ у трудовий спір з Урядом, як це пе­редбачено ЗУ «Про порядок вирі­шення колективних трудових спо­рів (конфліктів)». Наступним кро­ком профспілок стало ініціювання скликання Національної ради со­ціального партнерства при Прези­дентові України для розгляду соці­альних аспектів проекту бюджету. Проте сторони Уряду і роботодав­ців не підтримали профспілки. На­ціональна рада соцпартнерства так і не була скликана.

Профспілки використовували різні важелі впливу для врахуван­ня своєї позиції: переговори в рам­ках Генеральної угоди та спроби внести до її положень відповідні зобов’язання сторони Уряду чи сто­рони роботодавців.

Для пошуку політичних рішень щодо врегулювання конфлікту профспілки неодноразово зверта­лися до Президента та Прем’єр-міністра України.

У результаті всеукраїнських про­тестних акцій, що відбулися в трав­ні – червні 2006 року, а також колек­тивних дій профспілок у центрі та на місцях було привернуто увагу вищого керівництва держави, Вер­ховної Ради, Уряду, політичних партій до необхідності вжити захо­дів соціального захисту населення. Як наслідок, парламент і Уряд при­йняли низку позитивних рішень.

Аналіз проекту Державного бю­джету на 2015 рік засвідчив, що ни­нішній Уряд, як і попередні, циніч­но порушує законодавство щодо державних соціальних гарантій в оплаті праці.

У грудні 2014 року відбулася все­українська акція протесту проф­спілок, які не могли миритися з та­ким передноворічним подарунком, який підготував Кабінет Міністрів України у вигляді Держбюджету на 2015 рік, де передбачив зняття пільг, надбавок, замороження заро­бітної плати та мінімальної пенсії, відміну профільних законів.

Реакція влади розчарувала профспілки, які впевнені, що відбу­вається тотальне порушення Кон­ституції України. Після акції про­тесту в Жовтневому палаці мала відбутися зустріч із представника­ми Уряду, але, на жаль, її було про­ігноровано. Через кілька днів на за­сіданні Спільного представницько­го органу – репрезентативних все­українських об’єднань профспілок прийнято рішення щодо незгоди профспілкової сторони з підготов­леними законопроектами, яке було направлено в усі профільні коміте­ти. Профспілки вважають непри­пустимим замороження соцстан­дартів і гарантій, збереження про­тягом усього 2015 року розміру по­садового окладу працівника І та­рифного розряду ЄТС на рівні 1 січ­ня 2013 року (852 грн), що не дозво­лить зменшити грошовий розрив між розмірами даного показника та мінімальної заробітної плати (366 грн) і призведе до поглиблен­ня бідності серед працівників бю­джетної сфери.

Профспілки наполягають на пе­редбаченні в бюджеті наступного року видатків на ліквідацію дис­кримінації в оплаті праці праців­ників бюджетної сфери і зайнятих на державній службі, в органах місцевого самоврядування, а та­кож поетапного, починаючи з 1 січ­ня 2015 року, підвищення розміру посадового окладу (тарифної став­ки) працівника І тарифного розря­ду ЄТС до законодавчо гарантова­ного рівня.

Абсолютно неприпустимим є на­мір Уряду в черговий раз легалізу­вати «ручне управління» умовами оплати праці бюджетників та еко­номити за рахунок законодавчо встановлених соціальних гарантій та пільг, передбачивши відповідну антисоціальну норму в прикінце­вих положеннях проекту Держбю­джету наступного року, яка супере­чить статті 22 Конституції України.

Крім того, профспілки акценту­вали увагу Верховної Ради на за­грозі знищення системи захисту прав споживачів та унеможливлен­ня здійснення в державі виваженої цінової політики задля захисту на­селення від необґрунтованого зрос­тання цін і тарифів на соціально значущі товари та послуги.

Незважаючи на те, що проф­спілкам усе ж вдалося домогти­ся пом’якшення деяких ініціатив Уряду, окремі норми законів, і за­галом Держбюджет–2015, порушу­ють конституційні права грома­дян. Їхня реалізація завдасть уда­ру по добробуту українців та при­зведе до поглиблення бідності се­ред працюючих.

 

Бюджет наповнюватимуть за рахунок бідних?

26 грудня в інформаційній агенції «ГолосUA» відбулася прес-конференція на тему: «По­даткові новації уряду: наповнення бюдже­ту за рахунок бідних?». В обговоренні взяли участь заступник Голови Федерації профспі­лок України Сергій Кондрюк і голова Київ­ського територіального відділення Спілки податкових консультантів України Олексій Шматко.

Тетяна РУБАН

«ПВ»

Коментуючи ситуацію навколо податкових новацій Кабінету Міні­стрів України щодо на­повнення Державного бю­джету на 2015 рік, Сергій Кондрюк наголосив на тому, що підвищувати рівень по­датків держава може тільки в умовах зростання економіч­них показників. При загаль­ному падінні економіки, пе­ретворенні більшості насе­лення на жебраків не можна підвищувати податки, нато­мість потрібно підвищувати споживчу вартість заробітної плати. «Безперечно, знеці­нення доходів – це, м’яко ка­жучи, дуже велика помилка Уряду, – зазначив Сергій Кон­дрюк. – Ми хотіли б звернути увагу, що податки з трудових доходів, які запроваджують­ся, мають враховувати те, що бізнес усі свої витрати вже закладає у вартість товару. Ми, як кінцеві споживачі, оплачуємо із своєї кишені всі ці витрати».

Також Сергій Кондрюк при­вернув увагу присутніх до по­рушення принципу соціаль­ної справедливості при ви­значенні податкового тягаря. «Чому на трудові доходи сьо­годні найбільші податки в Україні? – запитав він. – Наші заможні громадяни сплачу­ють податків аж 5% від своїх доходів, в той час як держава вважає за можливе з учите­ля, металурга, шахтаря брати завищені податкові ставки».

Торкнувшись питання опо­даткування пенсій, заступник Голови ФПУ наголосив: «На­певне, всі мають платити по­датки державі, але на фоні дивідендів і акцій вітчизня­них нуворишів, з яких беруть тільки 5%, стягування остан­ніх копійок із пенсіонерів ви­глядає дуже дивно».

«Слід також зазначити, що сьогодні всі виплати базують­ся на замороженому з 2012 року прожитковому мінімумі – 1218 грн, – сказав Сергій Кондрюк. – Водночас, за да­ними Міністерства соціальної політики, прожитковий міні­мум складає 1700 грн. Вихо­дить, що на 500 грн виплати і так штучно занижені».

Профспілки вважають непри­пустимим «замороження» державних соціальних стан­дартів і гарантій – прожитко­вого мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії з грудня 2013 по гру­день 2015 років в умовах де­вальвації гривні, галопуючого підвищення цін і тарифів на соціально важливі й життєво необхідні товари та послуги. На думку Сергія Кондрюка, при визначенні розмірів соці­альних стандартів та гарантій в бюджеті наступного року необхідно обов’язкового вра­хувати інфляцію 2014 року, яка прогнозується на рівні 125,3%.

За словами голови Київсько­го територіального відділен­ня Спілки податкових кон­сультантів Олексія Шматка, запроваджуючи податкові новації, Уряд намагається віднайти чергове рішення, щоб наповнити державний бюджет без проведення ре­форм. Експерт упевнений: замість реформ і перегляду процедур, що збільшують податкове навантаження та корупцію, Кабмін намагаєть­ся віднайти чергову «пігул­ку» задля швидкого результату.

17.01.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання