« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Боротьба профспілок за гідну працю

Боротьба профспілок за гідну працю

 Цьогорічний День гідної праці проф­спілки зустрічають в умовах жорсткої еко­номічної кризи, руй­нівних і трагічних на­слідків військових дій на сході держави, де припинили робо­ту сотні підприємств, тотального наступу на права профспілок і працівників, зокре­ма у сфері охорони праці, яка є однією з основних складових гідної зайнятості.

 Юрій АНДРІЄВСЬКИЙ

керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ

Результатами такого на­ступу є зміна або скасу­вання за останні 5–7 ро­ків низки законодавчих норм з питань безпеки праці, які, на думку авторів цих змін, перешкоджають розви­ткові бізнесу; несприйняття за­стережень і пропозицій проф­спілок, поданих до реформатор­ських законопроектів і вже при­йнятих нормативно-правових актів у зазначеній сфері діяль­ності, навіть незважаючи на те, що окремі з них порушують норми міжнародних правових актів, до яких приєдналася Україна.

Так, для підвищення рейтин­гу України щодо можливостей ведення бізнесу ухвалено Закон України «Про основні засади державного нагляду (контро­лю) у сфері господарської ді­яльності», автори якого, нехту­ючи нормами ратифікованих Конвенцій МОП № 81 про ін­спекцію праці в промисловості та № 129 про інспекцію праці в сільському господарстві, суттє­во обмежили права державних інспекторів у сфері праці та охорони праці.

У зв’язку з цим, реагуючи на відповідне подання Федерації профспілок України генеральному дирек­тору МОП, Комітет експертів МОП у 2012 році запропонував Урядові невідкладно внести зміни до вказа­ного Закону та інших нормативно-правових актів для гарантова­ного приведення їх у відповідність до поло­жень зазначених Кон­венцій.

Незважаючи на це, Верховна Рада Украї­ни 22 липня ц. р. без погодження із Спіль­ним представниць­ким органом всеукра­їнських репрезента­тивних профспілкових об’єднань ухвалила ЗУ «Про внесен­ня змін в деякі законодавчі акти України щодо обмеження втручання в діяльність суб’єктів господарювання», внесений попереднім Урядом.

Цей Закон нівелює здатність державних інспекторів праці оперативно та ефективно реагу­вати на скарги працівників, які зазнають утисків або потерпіли в результаті нещасних випад­ків на виробництві чи професій­них захворювань.

Так, позапланові перевірки скарг працівників щодо пору­шення їхніх трудових прав За­кон дозволяє тільки у випадку, якщо буде встановлено, що скарга є обґрунтованою. При цьому не визначається порядок та умови визнання такої скарги обґрунтованою. Крім того, За­коном вводиться відповідаль­ність фізичної особи за необ­ґрунтоване звернення в органи нагляду (контролю) про пору­шення суб’єктом господарю­вання норм законодавства, що фактично є забороною скаржи­тися на порушення роботодав­цем трудових прав працівни­ків. Одночасно Закон дозволяє переслідування громадян, що звернулися із скарга­ми, аж до притягнен­ня до юридичної від­повідальності у разі допущення якої-небудь помилки, пов’язаної з написанням і поданням відповід­ної скарги.

Законодавче по­слаблення можливос­тей державного на­гляду призвело до того, що сьогодні, за даними Уповноваже­ного Верховної Ради України з прав люди­ни, 4,5 мільйона пра­цівників (майже ко­жен третій) працю­ють нелегально, без оформлення трудових відно­син. Близько 200 мільярдів гри­вень заробітної плати (майже 40% від офіційного фонду опла­ти праці у державі), за оцінка­ми експертів, виплачується не­офіційно в конвертах, тобто без сплати податків та єдиного со­ціального внеску, що завдає ве­личезних збитків державі, Пен­сійному та іншим фондам обов’язкового соціального страху­вання. В цьому нелегальному секторі масово приховуються випадки виробничого травма­тизму, десятки тисяч потерпі­лих і члени сімей загиблих на виробництві позбавлені можли­вості отримати передбачені законодавством відшкодуван­ня заподіяної шкоди, дістати медичну й соціальну реабілітацію.

У зв’язку з наведеними фак­тами СПО профспілок у вересні ц. р., керуючись статтею 24 Уставу МОП, надіслав гене­ральному директору Міжнарод­ного бюро праці відповідне по­дання.

Інший приклад. На початку вересня ц. р. стало відомо, що в кулуарах Уряду обговорюються чергові спроби продовжити утиск соціально-економічних прав людини праці. Зокрема, до таких «соціальних ініціатив» належить розроблений Мінфі­ном проект ЗУ «Про удоскона­лення норм законів з метою за­безпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні». Удосконалення передбачає, зо­крема, виключення із статті 19 ЗУ «Про охорону праці» норми мінімальних затрат (не менше 0,2% від фонду заробітної пла­ти) на заходи з охорони праці на підприємствах, що утриму­ються за рахунок бюджету. Пе­ред цим декілька років тому за ініціативи роботодавців відпо­відну мінімальну норму витрат для підприємств інших форм власності було зменшено більш ніж у 20 разів.

Подібні зміни є такими, що не відповідають навіть назві за­конопроекту, не удосконалю­ють і не забезпечують фінансово-економічну стабілізацію в Україні, а навпаки – створюють ризики мільярдних витрат із Державного бюджету України, резервного фонду, фондів соці­ального страхування на лікві­дацію аварій, нещасних випад­ків на виробництві, профзахво­рювань, реабілітацію постраж­далих, їхнє медичне і соціальне забезпечення та інші відшкоду­вання їм та членам їхніх сімей.

Крім того, законопроект пе­редбачає внесення до Держав­ного бюджету коштів цільових страхових фондів, відтак зву­жує права громадян на пенсій­не забезпечення, трудові та соціально-економічні права науково-педагогічних праців­ників та інших працівників на­вчальних закладів та установ освіти і взагалі всіх громадян України, які користуються кон­ституційними правами щодо освіти. У зв’язку з цим, підтри­мавши звернення ЦК профспіл­ки працівників освіти щодо не­припустимості ухвалення цьо­го законопроекту, Комітет з пи­тань науки і освіти Верховної Ради України звернувся до Ка­бінету Міністрів з пропозицією не вносити зазначений законо­проект на розгляд Верховної Ради.

Боротьба за гідну працю, за трудові і соціальні права пра­цівників триває.

06.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання