« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

На часі – перехід до більш активних дій профспілок для захисту трудових і профспілкових прав

На часі – перехід до більш активних дій профспілок для захисту трудових і профспілкових прав

 25 вересня відбулося засідання Централь­ної ради Всеукраїнської профспілки торгівлі. Одним з основних пи­тань обговорювалися дії профспілок на захист трудових прав і прав профспілок в умовах погіршення соціально-економічної ситуації та ігнорування владою со­ціального діалогу.

 Олена ОВЕРЧУК

«ПВ»

Відкриваючи засідання, го­лова Всеукраїнської проф­спілки працівників і під­приємців торгівлі, громад­ського харчування та по­слуг Тетяна Ясько поінформувала членів Центральної ради про не­гативні наслідки рішень органів влади з березня 2014 року та дії профспілок. Зокрема, вона акцен­тувала увагу на тому, що відпо­відно до прийнятих державних нормативно-правових актів «за­морожено» розміри соціальних стандартів і гарантій на рівні 2013 року (мінімальна зарплата, про­житковий мінімум, відповідно й пенсій, пенсійних виплат, соці­альних пільг та допомог). Наразі вже вилучено з фондів соціально­го страхування до Держбюджету 2 млрд грн, у зв’язку з чим змен­шилися видатки на санаторно-курортне і дитяче оздоровлення. Зменшено соціальну допомогу батькам при народженні дитини. Тепер вона призначатиметься у фіксованому розмірі 41 тис. 280 грн незалежно від черговості на­родження дитини. Звужуються пільги для осіб, які мають особли­ві трудові заслуги перед Батьків­щиною. Призупинено здійснення щорічного перерахунку пенсій не менш як на 20% темпів зростання середньої заробітної плати в Укра­їні. Підлягають оподаткуванню нараховані відсотки за єдиною ставкою 15% незалежно від суми, що розміщена на депозиті. Прове­дено заходи щодо скорочення штатної чисельності працівників, надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, запровадження режиму роботи на умовах неповного робочого часу, зменшення або скасування стиму­люючих виплат, підвищення по­садових окладів, зменшення над­бавок і доплат, які встановлені у граничних розмірах на визначе­ний термін. Це призведе до змен­шення бюджету Пенсійного фон­ду України, соціальних фондів, бюджетів різних рівнів. Бюджети фондів соціального страхування затверджує Кабінет Міністрів, що порушує принципи соціального діалогу, оскільки до цього вони затверджувалися правлінням фондів соціального страхування. З 1 травня ц. р. у середньому на 56% підвищено роздрібні ціни на природний газ для потреб насе­лення, із 1 червня – тарифи на електроенергію (на 10–45%) для населення, із 1 липня – на 40% та­рифи на гарячу воду та опалення, майже вдвічі – тарифи на цен­тральне водопостачання та водо­відведення. Знівельована здат­ність державних інспекторів пра­ці оперативно та ефективно реагу­вати на скарги працівників, що зазнають утисків або потерпіли від нещасних випадків на вироб­ництві чи професійних захворю­вань тощо.

Як наголосила Тетяна Ясько, враховуючи майже воєнний стан в країні, профспілками було при­йнято рішення певний час не про­водити акцій протесту, щоб не ускладнювати ситуацію, тому у своїх діях вони обмежувались ви­світленням профспілкової позиції з питань, які зачіпали інтереси працівників і профспілок. Але по­зицію профспілок, яка висловлю­ється таким чином, Уряд не чує! Багато рішень розробляються та ухвалюються за зачиненими две­рима з порушенням процедури со­ціального діалогу. Тож членські організації запропонували зміни­ти тактику дій профспілок і пере­йти до її більш активних форм, бо ситуація, яка складається, вже за­грожує життєспроможності пра­цюючої людини. У центрі дій профспілок 7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю та 17 жов­тня – Міжнародний день боротьби із бідністю.

Центральна рада Всеукраїн­ської профспілки торгівлі поста­новила взяти до відома інформа­цію голови ВПТ Тетяни Ясько щодо антисоціальних рішень ор­ганів влади і дій профспілок із протидії утискам прав трудівни­ків, а також підтримати ініціати­ву ФПУ про перехід до більш ак­тивних дій профспілок для захис­ту трудових і профспілкових прав.

Бурхливе та гостре обговорен­ня викликали питання про рефор­мування системи соціального страхування, а також про Страте­гію модернізації ФПУ, її член­ських організацій.

Члени Центральної ради обго­ворили і затвердили текст Звер­нення до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України щодо збереження систем соціального страхування, наголосивши, що система соцстраху потребує ре­формування, адже не відповідає європейській моделі. Але рефор­ма не має відбуватися за зачине­ними дверима. Тому ВПТ вима­гає відкликати запропонований законопроект і взятися за рефор­мування такої важливої соціаль­ної сфери, як соціальне страху­вання за участю усіх сторін соці­ального діалогу.

Дуже важливим питанням по­рядку денного став обмін інфор­мацією про роботу профспілкових організацій у регіонах, обговорен­ня профспілкових проблем, що ви­никають на місцях. Уся висвітле­на проблематика буде взята за основу подальших дій Централь­ної ради.

 

  ДИСКРИМІНАЦІЯ В ОПЛАТІ ПРАЦІ БЮДЖЕТНИКІВ

 Багато років держава дискримінує пра­цівників бюджетної сфери, заробітна пла­та яких на сьогодні ґрунтується на розмірі посадового окладу (тарифної ставки) пра­цівника І тарифного розряду ЄТС, що на 30% менше розміру мінімальної зарпла­ти, а заробітна плата працівників органів виконавчої влади (оклади держслужбов­ців IV–VII категорій) – на рівні мінімальної зарплати, тобто вони отримують як за не­кваліфіковану працю.

Як повідомляє Де­партамент бю­джетної політи­ки та соціально­го захисту апарату ФПУ, в результаті цього се­редня зарплата у бюджет­ній сфері на 20–50% менша за зарплату в економіці. Економія на галузях бю­джетної сфери, а відповідно й на працівниках, зайнятих у цих галузях, нівелює пре­стижність праці в цій сфері та генерує основну частку «працюючих бідних» серед «бюджетників».

Певні позитивні зрушення в оплаті праці бюджетників, зумовлені зменшенням гро­шового розриву між розмі­рами базового тарифного розряду ЄТС та мінімальної заробітної плати за період 2011–2013 років (із 328 до 295 грн), нівелюються по­глибленням цього грошово­го розриву з 1 грудня 2013 року до 366 гривень.

Крім того, негативний вплив справляють «економні» рі­шення Уряду в 2014 році, зокрема щодо «заморожу­вання» на рівні минулого року розміру базового та­рифного розряду ЄТС, руч­ного режиму встановлення надбавок та доплат, скасу­вання окремих виплат тощо.

Застосування Єдиної тариф­ної сітки в оплаті праці пра­цівників окремих галузей бюджетної сфери (ЄТС) у по­вному обсязі з одночасним підвищенням мінімальної зарплати дало б змогу ін­вестувати недоотриману частину зарплати у розви­ток внутрішнього ринку, і це визнаний у світі механізм подолання фінансово-економічних криз.

Протягом 2013 року трива­ла робота Мінсоцполітики, галузевих міністерств та профспілок із напрацюван­ня узгоджених пропозицій щодо вдосконалення умов оплати праці працівників га­лузей бюджетної сфери. Проте через неконструктив­ну позицію Урядової сторо­ни Кабінет Міністрів так і не ухвалив остаточного рішен­ня для вирішення поставле­них завдань.

Цього року кожні нові «еко­номні» законодавчі ініціати­ви Уряду знову й знову про­понують реалізовувати «ан­тикризові» заходи за раху­нок працюючої людини, а пропозиції профспілок про залучення альтернативних шляхів наповнення бюдже­ту Уряд не чує (легалізація заробітної плати та зайня­тості, запровадження подат­ку на багатство і розкіш, під­вищення рівня оподатку­вання нетрудових доходів, європейські акцизи на го­рілчані, тютюнові вироби, пиво тощо).

До того ж такі спроби здій­снюються Урядом у стислі строки, кулуарно і всупереч зобов’язанням, передбаче­ним Генугодою, без узго­дження з профспілковою стороною. З огляду на ни­нішню складну ситуацію, го­ловне завдання профспілок – покласти край спробам наступу на права працівни­ків. Тому ФПУ всіма доступ­ними засобами здійснює моніторинг законодавчих ініціатив і докладає макси­мум зусиль для мінімізації та запобігання негативним наслідкам рішень влади.

Для розв’язання означених проблем ФПУ неодноразо­во зверталася до Мінсоцпо­літики, Мінфіну, Кабміну (в т. ч. особисто до керівників Уряду), Верховної Ради (у т. ч. до Голови ВР ), а також Президента України.

ФПУ та всеукраїнські галузе­ві профспілки консолідують свої зусилля, щоб захистити трудові права працівників бюджетної сфери і не до­пустити зниження рівня їх­нього соціального захисту.

06.10.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання