« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Анатолій КІНАХ: «Дуже важливою є адресність соціальної підтримки ветеранів-афганців та інших соціальних груп, які її потребують»

Анатолій КІНАХ: «Дуже важливою є адресність соціальної підтримки ветеранів-афганців та інших соціальних груп, які її потребують»

Чим зможе допомогти ветеранам-афганцям та учасникам бойових дій на території інших держав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо під­вищення рівня соціального захисту ветеранів війни», проект якого підготовлено Федераці­єю профспілок України спільно з Українською Спілкою ветеранів Афганістану? Про це розпо­вів президент Українського союзу промислов­ців і підприємців, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань на­ціональної безпеки і оборони Анатолій Кінах.

«Безумовно, держава дуже заборгувала ветеранам-афганцям, учас­никам військових кон­фліктів, у тому числі пенсіонерам, – сказав президент УСПП. – Тут повинна бути чесна політика. Не можна допускати та­кої ситуації – а ми, на жаль, це ро­бимо щорічно, – коли в Україні діє низка законів, що фіксують рівень соціального захисту, а в затвердже­ному бюджеті коштів на виконан­ня цих законів немає. І ми почина­ємо збурювати суспільство. Вини­кають конфлікти між владними структурами і тими людьми, які із законом у руках приходять і ка­жуть: мені необхідно безкоштовно встановити телефон чи відремон­тувати квартиру. А йому відповіда­ють, що у місцевому чи іншому бю­джеті коштів на це немає. Справа в тому, що тут дійсно повинна бути відверта розмова і концентрація ре­сурсів. Людям треба чесно сказати: ці статті ми в 2014 році виконуємо, а ці, на жаль, тимчасово ні».

Крім того, на думку Анатолія Кі­наха, дуже важливою є адресність соціальної допомоги. «Пам’ятаю, як у 2001 році, будучи Прем’єр-міністром, затверджував постанову Кабінету Міністрів про стратегію створення в Україні адресних мето­дів соціального захисту, – зазначив він. – Або, як кажуть, монетизації соціального захисту таким чином, щоб він був спрямований саме на тих людей, які об’єктивно вимага­ють допомоги з боку держави. Це ве­терани, пенсіонери, багатодітні сім’ї. Вони повинні отримувати до­помогу не у вигляді дотацій і субси­дій незалежно від рівня доходів, а саме адресну матеріальну допомо­гу. Ця система перший рік ще пра­цювала. Потім були різні зміни. На жаль, і досі в Україні немає цієї адресності. А це, на мій погляд, не­правильно. Простий приклад – так звані пільги на громадському тран­спорті. Чому б людині, яка має такі пільги, не отримувати їх як додаток до пенсії? Такий адресний підхід має бути закладено і по відношен­ню до «афганців». Загравати із соці­альними групами не потрібно. Це просто образа для цих людей. Я обі­цяю, що дуже уважно вивчу цей за­конопроект. І виходячи з принципу забезпечення ресурсами, адресніс­тю, однозначно робитиму все мож­ливе, щоб люди відчули цю допомо­гу. Але це не повинне бути популіз­мом, це має бути ефективною соці­альною політикою».

Президент УСПП також заявив: «На жаль, поки за межами уваги парламенту залишається еконо­мічна ситуація. Водночас посилю­ються серйозні ризики загострен­ня соціально-економічної систем­ної кризи. Ми повинні об’єднати зусилля, щоб не допустити цього. Парламенту необхідно працювати скоординовано та консолідовано, зосередившись навколо гострих питань незалежно від політичної кон’юнктури, аби щогодини відда­вати борги українському народу. Задля подальшого економічного зростання, мирного, демократич­ного виходу з кризи, збереження державності, територіальної ціліс­ності. Важливо, щоб у стислі стро­ки був сформований уряд країни і належним чином запрацювали ор­гани місцевого самоврядування».

У свою чергу, промисловці і під­приємці стурбовані тим, що погір­шується інвестиційний клімат дер­жави, зростають зобов’язання Укра­їни щодо виплати державного бор­гу. Першочергово парламент пови­нен розробити чітку антикризову програму дій на 2014 рік, у якій були б передбачені заходи з недо­пущення фінансової дестабілізації, виконання боргових зобов’язань країни з метою запобігання дефол­ту, а також програми імпортозамі­щення й локалізації виробництва, які б активізували внутрішній ри­нок держави. Програма має перед­бачати дії з диверсифікації експор­ту, насамперед там, де існує одно­стороння залежність від тих чи ін­ших ринків, з розвитку малого та середнього бізнесу. Така робота сприятиме відновленню довіри до України з боку інвестиційної спіль­ноти, суттєво впливатиме на покра­щення бізнес-клімату.

«Слід зважати на те, що поки в Україні триває соціально-політична й економічна криза, інші держави світу динамічно розвива­ють свій внутрішній та експорт­ний потенціал, активно працюють над підвищенням конкурентоспро­можності продукції, – зауважив Анатолій Кінах. – Кон’юнктура на світових ринках змінюється на­стільки швидко, що наша країна ризикує серйозно відстати, і цього не можна допустити. Найголовні­шим завданням часу має стати по­долання безпрецедентно високого рівня корупції, наведення ладу в системі державних закупівель, сфері використання бюджетних ресурсів. Не менш важливе нала­годження постійного зворотного зв’язку з представниками грома­дянського суспільства. Оскільки запасу міцності в країні немає, за­тягувати з реалізацією цих за­вдань не можна. Економічне по­жвавлення України, безумовно, до­поможе виходу держави із суспільно-політичної кризи, сприятиме врегулюванню протистояння мир­ним, демократичним шляхом».

Стосовно нового очільника уря­ду та складу Кабінету Міністрів, Анатолій Кінах сказав: «Якість ка­дрів, що працюють у системі дер­жавного управління всіх рівнів, має не менш важливе значення, ніж зростання валових показників в економіці. Тому склад нового уря­ду має бути адекватним вимогам часу. В ньому треба зібрати кращих професіоналів, які знайдуть мову з парламентом та зможуть тримати постійний зворотний зв’язок із гро­мадянським суспільством, сформу­вати довіру народу. Вони мають за­хистити національні інтереси дер­жави, зупинити небезпечні проце­си розколу та дезінтеграції, вико­нати низку фундаментальних еко­номічних та соціальних завдань».

16.02.2014


Олексій ПЕТРУНЯ

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання