« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Уроки Афганістану – пам’ять для розбудови майбутнього

Уроки Афганістану – пам’ять для розбудови майбутнього

Що нині знає українське суспільство про «ОКСВА – ограниченный кон­тингент советских войск в Афганистане»? Що знає українська молодь про воїнів-інтернаціоналістів, які виконували наказ Батьківщини в да­леких гарячих точках? На мою думку, далеко не кожен перехожий на вулицях наших міст згадає чи зрозуміє значення цих визначень – ОКСВА, інтернаціоналіст.

Сергій КОНДРЮК

заступник Голови ФПУ, учасник бойових дій у Республіці Афганістан

У значної частини суспіль­ства уява про «афганців» (незалежно від географії війн) формується не із спо­гадів ветеранів, а з «миль­них» серіалів, побудованих за принципом «більше крові, більше сліз». Більше того, на моїй пам’яті за останні десятиріччя у більшос­ті цих серіалів чи не кожен дру­гий злочинець чомусь має бути саме з колишніх учасників бойо­вих дій.

Формальне ставлення чинов­ників, неоднозначне ставлення суспільства, спотворене подання ЗМІ подій тих років є не тільки проблемою сімей загиблих воїнів та живих, але обпечених війною, українських громадян – це за­гальносуспільна проблема вихо­вання Патріотизму та виховання Героїв.

Сумно вивчати досвід Франції, Німеччини, США, Великобрита­нії чи навіть Росії щодо ставлен­ня держави і громадськості до своїх та й чужих ветеранів війн. Сумно не стільки через низькі українські пільги, скільки через згадування у нас про ветеранів лише з нагоди «красивої» річниці чи, обов’язково, під вибори.

Усупереч такому ставленню ветерани Афганістану й інших локальних війн чесно та сумлін­но працюють майже в усіх галу­зях економіки. Серед них є мої то­вариші й знайомі лікарі, буді­вельники, педагоги, профспілкові працівники. Головне, що їх відріз­няє від оточення – це гостре не­сприйняття несправедливості й підлості, а також уміння любити життя й не боятися віддати його, захищаючи честь, гідність, мир і свободу для рідних і своєї Бать­ківщини. Це не пишномовні сло­ва, це факти, що багаторічно до­водяться повсякчас.

Певний внесок у підвищення статусу і захисту ветеранів війн зробила і Федерація профспілок України: розроблено і передано народним депутатам пакет зако­нодавчих ініціатив, які, в разі прийняття їх Верховною Радою України, мають дещо виправити соціальну несправедливість сто­совно сімей загиблих воїнів та на­дати більш реалістичні можли­вості відновлення здоров’я самим учасникам бойових дій.

Також Федерація профспілок України запровадила на своєму сайті рубрику «25 років після аф­ганської війни», де розповідає конкретні життєві історії колиш­ніх воїнів, повідомляє про ініціа­тиви ФПУ на їхній захист, закли­кає до матеріальної й моральної допомоги сім’ям загиблих, інфор­мує про нагородження профспіл­кових активістів, що в свій час пройшли дорогами війни. В усіх куточках України, за рішенням Президії ФПУ, в профспілкових організаціях підприємств відбу­дуться акції пам’яті. Увага, пова­га, вчасно сказане добре слово і простягнута рука допомоги – це те, що потрібне нашим співвіт­чизникам, які пройшли тяжкі ви­пробування лихоліттям війни.

Водночас ті, хто були Воїнами, залишаться ними до кінця своїх днів. Зараз «афганським» хлоп­цям і дівчатам уже по 45–55 років, у них колосальний життєвий і професійний досвід, вони можуть і хочуть бути потрібними суспіль­ству. Переконаний, що їм нале­жить гідне місце в розбудові спра­ведливої, заможної, мирної України!

Побратими, бажаю всім вам ра­дості та наснаги до життя, нових професійних і особистих здобут­ків та міцного здоров’я! Вашим родинам велика вдячність і уклін за те, що дочекались, що підтри­мують вас та завжди поряд із вами!

16.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання