« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

«Важливо те, що нас пам’ятають»

«Важливо те, що нас пам’ятають»

Афганські події зачепили своїм крилом багатьох радянських хлопців, які на той час ще й пороху не нюхали. 25 років минає з дня виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, і з пам’яті їх стерти неможливо.

На кіровоградських підприємствах компанії «Гідросила» працює близько двох десятків воїнів-інтернаціоналістів. Профком єдиної первинної профорганізації «Гідросила» про них не забуває, цікавиться умовами праці, до дня виве­дення військ з Афганістану спільно з адміністраціями підприємств вручають учасникам бойових дій премії. Це неве­лика частка вдячності за чесне виконання інтернаціонального обов’язку, за те, що ризикували власним життям, що залишилися живими.

Марія ІВАНОВА

керівник прес-центру ФПО

У 1986 році Петра Голбана призвали в армію. Коли дізнався, що його на­правляють у навчаль­ний центр Узбекистану, здогадався: готують в Афганіс­тан. Молодість страху не знає, навпаки, було цікаво. Служив в артилерії, забезпечував супро­від по території. Надивився всього: і загибель солдат, і роз­трощені машини на дорогах, і згарища. Стикався і з ворогом, і з цивільним населенням: в очі всі хороші, а поза очі… Як ка­жуть, удень з мотикою, а вночі з автоматами. Найстрашніше було втрачати своїх.

Юнак не зізнавався батькам, де служить, писав, що у нього все добре. Рідні здогадалися за штемпелем польової пошти. По­тепліло на душі, коли радян­ська влада уклала перемир’я, та війна тривала. Душмани все одно продовжували вести во­гонь. Петро вважає, що народив­ся в сорочці – повернувся з Аф­ганістану без жодної подряпи­ни. Найцінніше, що виніс з тієї війни, це почуття справжньої дружби. І досі підтримує гарні стосунки з однополчанином Во­лодимиром Коваленком.

Нині Петро Голбан працює налагоджувальником верста­тів на ПАТ «Гідросила». Прий­шов на завод учнем токаря, за­кінчив курси в навчальному центрі, отримав розряд, тоді знову підвищив кваліфікацію. Працює залюбки. Робота різно­планова, не шаблонна. Імпонує те, що налагоджувальник – го­ловна фігура на виробництві.

…Для слюсаря ПрАТ «Гідро­сила АПМ» Сергія Тюхтія під­приємство – як «Весна на Заріч­ній вулиці». Прийшов на завод, який вже 25 років тому мав пер­спективу. Одержав квартиру, спеціальність, заслужив повагу. Разом із виробництвом пережив і кращі, і гірші періоди. Сьогод­ні – це шматочок раю на землі. Умови роботи і побуту – на євро­пейському рівні. Раніше в цехах працювали у фуфайках, зараз – у футболках. Словом, усе для людини праці. Цінує турботу та увагу у святкові дні й будні, зокрема, як до воїна-інтернаціоналіста.

«Афганістан – осо­блива сторінка у моє­му житті, – згадує Сергій. – Під час служби в армії напра­вили у навчальний центр молодших ко­мандирів – готували кілька груп у «гарячі» точки. Про Афганістан ніхто не гово­рив, потім відібрали 15 осіб і відправили літаком з Києва на Москву, тоді на Кабул. Перше враження – гнітюче. Дико, не­звично було бачити пустельні краєвиди, без дерев, зелені. Все сіре, непривабливе. До цієї «лі­рики» можна ще додати суховії, які засліплювали очі. Служив в апараті головного військового радника, де забезпечували охо­рону і зв’язок 22 представників вищого офіцерського складу, з їхніх голів не мала впасти й во­лосина. Наш позивний був «Аул». Війна як війна, гільзи не рахував. Усяке бувало, і в засід­ках сиділи, і самі на засідки і під обстріли потрапляли, голо­вне вціліли, хоча не всі. Юнак із Києва загинув за кілька днів до «дембеля». Моя адреса була завуальована під назвою Москва-400, тому батьки не зна­ли про справжню службу. Якось мама написала, що після зби­рання врожаю приїде до мене. Довелося зізнатися. Бував на таких завданнях, що листи до мене не доходили, а тоді цілу пачку отри­мував. Що запам’яталося? Гарні взаємини з офіцерами – ніхто званням не вихваляв­ся, до молодших за званням і посадою ставилися з повагою. Там, справді, була дружба».

Коли Сергій під­нявся на трап літака і побачив наших стюардес, ніби вантаж із плечей впав, зітхнув з полегшенням: додому. Через півтора року після повернення з Афганістану молодого чолові­ка знайшла нагорода – орден «За бойові заслуги». Щоправда, коли прийшла повістка з військкомату, дружина мало не зомліла: не дай Боже, знову ки­нуть у «гарячу» точку.

…В армії Віктора Гавришка за спортивними даними відразу відібрали у війська спеціально­го призначення. Після завер­шення підготовки у навчально­му центрі, перевіряючи фізичні можливості військовослужбов­ців, «покупці» відібрали групу з 26 осіб, до якої увійшов і Ві­ктор. Тепер їх цілеспрямовано готували для проходження служби в Афганістані. Потра­пив у самісіньке пекло. В чому полягала його служба? Знищу­вали банди, контролювали те­риторії. Основна функція поля­гала у засадних діях. По 3-4 доби сиділи в горах і очікували на появу банд. Його підрозділ не­рідко натрапляв на душманів. Супротивник був серйозний: на­ймані треновані бойовики, яких спеціально готували у Пакиста­ні. Коли брали у полон, їхні очі палали ненавистю. Цивільне населення також не виявляло особливої дружелюбності, ди­вилося на нас, як на завойовни­ків, хоч перед нами було постав­лене завдання захищати півден­ні кордони країни.

«Ніколи не забути жахливих картин бойових дій, – розпові­дає Віктор. – Найтрагічніша операція – коли загинули й дістали поранення багато побра­тимів. На легкі поранення ніхто не звертав увагу. Якось вийшли за наведенням у засідку – очіку­вали на караван. Отримали за­вдання знищити його, вилучити боєприпаси, зброю. Щойно кара­ван з’явився, почали обстріл, але обеззброїли лише «голову» каравану, а основна його части­на повернулася назад і чекала нас. Побоїще було страшне, ми втратили лік часу. Я був радис­том, забезпечував зв’язок зі шта­бом. За цю операцію мене наго­родили медаллю «За відвагу», а батькам надіслали лист-подяку, адже я був відмінником військо­вої служби. Незважаючи на ві­йну, були й приємні моменти: коли приходили листи з дому і приїздили артисти. «Своїм» хлопцем був в Афгані Олек­сандр Розембаум. Він затримав­ся тут на цілий тиждень, давав на своїй гітарі пограти, фотогра­фувався з нами і наказував: якщо зустрінемося після війни, підходьте, проведу на концерт безплатно. Найщасливіший мо­мент, коли піднялися на літаку над Кабулом на висоту 9 тис. км. До цієї позначки всі мовчали, а потім відчули безпеку і розгово­рилися: служба закінчилася, не вірили, що ми живі-здорові. Лише приземлившись у Таш­кенті, відчули себе вдома. Мене чекали батьки, сестри, дівчина – майбутня дружина. Від війни відійшов не відразу. Якщо на­віть не отримав поранення, то на психіці точно позначилося. Років 5-6 усе сприймав у чорно-білому кольорі, не жив, а плив за течією. Довго мене пересліду­вав сон: я сам-один у горах від­стрілююся від бандитів. Щось у підсвідомості залишилося на все життя. Хоч би як хто не ста­вився до цих подій, важливо, що нас пам’ятають».

Після служби Віктор Гавриш­ко повернувся на своє робоче місце, де починав працювати учнем токаря на інструменталь­ному заводі «Лезо». Дійшов до 6-го розряду, після 24 років ста­жу майстром вступив до інсти­туту і став дипломованим ди­ректором із виробництва. Бере активну участь у громадському житті – багато років його обира­ють членом профкому.

16.02.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання