« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Перспективи соціальної безпеки та справедливості в Україні

Перспективи соціальної безпеки та справедливості в Україні

8–9 жовтня в Будинку спілок відбулася міжна­родна конферен­ція «Які перспек­тиви соціальної безпеки та спра­ведливості в Україні?»

Організатори й учасники кон­ференції мали на меті запо­чаткувати діалог між проф­спілками, урядовими струк­турами та експертами щодо основних принципів соціальної дер­жави в Україні, а також представити й обговорити позицію сторін з цього питання. У заході взяли участь народ­ні депутати України (парламентські комітети з питань соціальної політи­ки та праці, а також питань пенсіоне­рів, ветеранів та інвалідів), представ­ники урядових структур (Міністер­ство соціальної політики, Міністер­ство доходів та зборів, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство осві­ти і науки, Державна служба зайня­тості), профспілок, міжнародних ор­ганізацій, науково-дослідних інсти­тутів, аналітичних центрів, універси­тетів.

КЛЮЧОВІ ПРІОРИТЕТИСОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Відкрив міжнародну конферен­цію виступ міністра соціальної полі­тики Наталії Королевської, яка зая­вила, що нова філософія роботи у сфері зайнятості, вдосконалення пенсійного забезпечення та соціаль­ний захист найбільш уразливих ка­тегорій громадян є ключовими пріо­ритетами в діяльності Мінсоцполі­тики щодо досягнення соціальної справедливості. «Для Мінсоцполіти­ки поняття соціальної справедливос­ті є базовим принципом, на якому будується вся наша діяльність. Вті­люючи принцип соціальної справед­ливості, ми виділили три ключові пріоритети в діяльності Мінсоцполі­тики. По-перше, нова філософія ро­боти в сфері зайнятості. Наша мета – забезпечити людям не допомогу по безробіттю, а гідну високооплачува­ну роботу, яка є найкращою формою соціального захисту. В рамках реалі­зації такої філософії вже запрацював закон «Про зайнятість населення», – сказала Наталія Королевська.

Міністр також повідомила, що був розроблений та пройшов обгово­рення в експертному колі проект Указу Президента про об’єднання Державної служби зайнятості та Державної інспекції праці у Держав­ну службу України з питань праці та зайнятості, підкресливши, що «голо­вне завдання об’єднаної служби – це ефективний захист кожного праців­ника на всіх етапах трудового проце­су. Починаючи від прийому на робо­ту і закінчуючи розірванням трудо­вих відносин з роботодавцем».

Другий пріоритет діяльності мі­ністерства, за словами Наталії Коро­левської, це вдосконалення пенсій­ного забезпечення. «Наше завдання – зробити пенсійну систему справед­ливою. Щоб людина була впевнена: вона гарантовано отримає пенсію, яка залежить від рівня оплати праці й трудового стажу та забезпечить гідне життя. У цьому напрямі Мін­соцполітики діє в межах можливос­тей, які надає економіка. Сьогодні ситуація з виплатами пенсій в Укра­їні стабільна. Платежі відбуваються за графіком. Із початку року вже ви­плачено пенсій на суму 187 млрд гри­вень. Це майже на 15 млрд більше, ніж за аналогічний період 2012 року», – повідомила міністр.

Третій пріоритет – соціальний за­хист найбільш уразливих категорій громадян. «За 9 місяців цього року всі види державної допомоги (випла­ти «дитячі», малозабезпеченим, дітям-інвалідам та інвалідам з ди­тинства тощо) профінансовано вчас­но і в повному обсязі. У вересні було виплачено 3 млрд 338 млн грн, а з по­чатку року – понад 29 млрд гривень. Це на 5 млрд більше, ніж за 9 місяців 2012 року», – поінформувала Наталія Королевська.

Водночас Мінсоцполітики пра­цює над поліпшенням якості й адрес­ності соціальних послуг, а також ефективністю використання коштів, аби допомогу отримували ті, хто її найбільше потребує. Активізується робота на рівні кожної громади. «Я ставлю завдання: у тих ситуаціях, де це можливо, діяти на випередження проблем, щоб потім не долати їх на­слідки. Над виконанням цього за­вдання працюють 12 тис. фахівців соціальної роботи, які повинні по­стійно тримати руку на пульсі, зна­ти кожну родину, в якій є проблеми, і координувати надання усіх видів соціальних послуг та допомог», – на­голосила міністр.

СИСТЕМНИЙ ПОГЛЯД ПРОФСПІЛОК

Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк у своєму вступному слові зазначив: «Ми спробували сформу­вати системний погляд на проблеми в сфері праці й окреслили зони соці­альної несправедливості або навіть дискримінації у цій сфері. Зазначені зони стосуються всього спектру жит­тєдіяльності працівника аж до вихо­ду його на пенсію. Ми показали, які проблеми існують щодо оплати пра­ці, її охорони, оподаткування трудо­вих доходів, публічного визнання праці, пенсійного забезпечення. Вод­ночас ми не лише провели діагнос­тику проблем, а й визначили свої пропозиції, як їх подолати. Ці пропо­зиції були запропоновані Наталії Ко­ролевській як міністру соціальної політики і знайшли швидкий пози­тивний відгук. Наталія Юріївна дала відповідне доручення і створила гру­пу високого рівня для розробки «Кон­цепції соціальної політики України до 2023 року», яка вперше в Україні спробувала визначити, що ж таке со­ціальна держава. Це виклик держав­ним інституціям, які довгі роки не бажали давати відповідь на це запи­тання». Сергій Кондрюк висловив сподівання, що найближчим часом проект концепції буде внесений на розгляд керівництва держави, а та­кож обговорюватиметься в україн­ському суспільстві.

Протягом двох днів жвавої диску­сії учасники конференції докладно розглянули наступні теми: «Соціаль­на держава для демократії та соці­ального й економічного розвитку», «Основні принципи соціального роз­витку України», «Основні принципи соціальної держави в сучасній Укра­їні». Обговорюючи «Глобальний під­хід щодо гідної праці та запрова­дження фундаментальних принци­пів в Україні», вони зупинилися на таких аспектах, як ненадійна зайня­тість як сучасна форма рабства, пер­спективи гнучкої безпеки в Україні. Торкаючись пенсійної системи, учас­ники розглянули питання демогра­фічних змін як виклику соціальній державі, а також основних принци­пів справедливої пенсійної системи в Україні. Забезпечення рівних мож­ливостей для освіти та навчання, га­рантування їх високої якості були предметом обговорення блоку «Осві­та та навчання». Під час панельного обговорення «Система охорони здоров’я: Україна на роздоріжжі» учасники конференції дискутували на тему «Яка модель є справедливою для України: державного фінансу­вання, за рахунок податків чи соці­ального страхування?» та «Як забез­печити рівний доступ до послуг ви­сокої якості?».

Також обговорювалися основні принципи справедливої системи оподаткування та шляхи просуван­ня країни вперед.

Наталія Королевська, міністрсоціальної політики:

«Нова філосо­фія роботи в сфері зайнятос­ті, вдоскона­лення пенсійно­го забезпечення та соціальний захист най­більш уразливих категорій гро­мадян є ключо­вими пріорите­тами в діяль­ності Мінсоцпо­літики щодо досягнення соці­альної справед­ливості».

20.10.2013


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання