« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

МОП: програма – стратегія дій на майбутнє

МОП: програма – стратегія дій на майбутнє

За майже 90 років існування Міжнарод­ної організації праці (МОП) було ухва­лено 188 конвенцій, у яких викладені міжнародні трудові стандарти, що сто­суються таких важливих питань, як ро­бочий час, охорона праці, зайнятість, умови праці окремих категорій трудя­щих тощо. Для того, щоб конвенції МОП мали законний статус і почали впрова­джуватися у життя, їх неодмінно мають ратифікувати уряди держав. Проте іс­нує вісім конвенцій про фундаментальні права, відомі як основоположні трудо­ві стандарти, які застосовують як держави-члени МОП, так і держави, що їх не ратифікували.

Вісім основних конвенцій про фундаментальні пра­ва МОП зробила фактич­ною умовою членства в МОП, прийнявши в 1998 році Декларацію МОП основних принципів і прав у світі праці. У документі визначено чотири принципи фундаментальних прав, які, у свою чергу, викладе­ні у конвенціях № 29, 87, 98, 100, 111, 105, 111, 138 і 182:

1) свобода об’єднання і право на укладення колективних до­говорів;

2) ліквідація всіх форм при­мусової або обов’язкової праці;

3) викорінення дитячої пра­ці;

4) усунення дискримінації під час працевлаштування та вибору професії.

Через рік після ухвалення Де­кларації МОП об’єднала осново­положні трудові стандарти ра­зом з іншими трудовими права­ми та зробила їх одним із чоти­рьох головних елементів Про­грами гідної праці. Серед них – створення робочих місць і роз­виток підприємств, соціальний захист і управління, соціальний діалог.

Програма гідної праці міс­тить чотири елементи: зайня­тість, права, захист та діалог. У Програмі гідної праці стверджу­ється, що всі ці елементи потріб­ні для створення якнайкращих умов соціального розвитку.

Зайнятість – це:

• справедливий заробіток, що забезпечує гідне життя;

• рівне ставлення до всіх;

• гарні умови праці;

• здоров’я та безпека на робо­чому місці;

• доступ до значущої та про­дуктивної роботи;

• перспективи особистого роз­витку.

Права працівників стосовно зайнятості передба­чають:

• свободу органі­зацій;

• свободу волеви­явлення;

• участь в ухва­ленні рішень, що можуть вплинути на життя, незалеж­но від статі;

• право на колективні перего­вори;

• свободу від дискримінацій;

• свободу від примусової пра­ці;

• свободу від дитячої праці;

• юридичне визнання та до­ступ до юридичної допомоги;

• дія трудового законодавства та головна роль закону.

Соціальний захист означає:

• міцні зв’язки між продук­тивною працею та безпекою тих, хто з якихось причин не має ро­боти;

• захист від втрати чи скоро­чення доходів унаслідок безро­біття, травми, материнства, батьківства або похилого віку;

• чесні та вільні для вступу профспілки.

Соціальний діалог акцентує, що:

• робітники мають права та мають бути представлені їхніми організаціями;

• найкращі рішення, що задо­вольняють усіх, досягають шля­хом співпраці, що є основою со­ціальної стабільності, соціаль­ного зростання та тривалого розвитку;

• існують шляхи обговорення та розв’язання конфліктів.

Програма гідної праці була започаткована МОП у 1999 році.

Відповідно до визначення МОП гідна праця – це продук­тивна праця чоловіків і жінок в умовах свободи, рівності, безпе­ки та поваги до людської гіднос­ті. Гідна праця забезпечує спра­ведливий заробіток, безпеку на робочому місці та соціальний захист працівників і членів їх­ніх сімей, сприяє особистому зростанню працюючих та їхній соціальній інтеграції, забезпе­чує свободу висловлення влас­них поглядів та об’єднання для того, щоб впливати на рішення, що стосуються їх­нього життя, гаран­тує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.

На 97-й сесії Між­народної конферен­ції праці, яка відбу­лася 28 травня – 13 червня 2008 року у Женеві (Швейцарія), було заслухано звіт Генерально­го директора МОП про виконан­ня Програми гідної праці під на­звою «Гідна праця: стратегія дій на майбутнє». У звіті було під­бито підсумки проведеної за Програмою гідної праці роботи та зроблено висновок про потре­бу подальшої консолідації зу­силь для її виконання. Окрім того, у звіті йдеться про необхід­ність узгодження дій за Програ­мою гідної праці з іншими дію­чими програмами, які сприяють зміцненню трудових прав, зрос­танню зайнятості, посиленню безпеки та просуванню кон­структивного соціального діа­логу. МОП переконана, що всі країни мають потенціал для економічного зростання та соці­ального прогресу і що Програма є універсальною та здатна задо­вольнити потреби всіх країн.

У своєму звіті Генеральний директор МОП окреслив пріори­тети, шляхи та напрями подаль­шої реалізації Програми гідної праці на період до 2015 року, на­голосив на необхідності здій­снення першочергових кроків на шляху скорочення бідності, що визначені у Цілях розвитку тисячоліття, а також зазначив, що матеріальний прогрес не може набути сталого характеру без забезпечення таких ціннос­тей, як свобода, рівність, безпе­ка та гідність.

Міжнародна організація пра­ці розробляє і реалізовує програ­ми гідної праці для країн у співпраці з іншими міжнарод­ними агенціями. Низку таких програм уже запроваджують у життя і вони дають позитивні результати. Так, приміром, упродовж останніх років створе­но програми гідної праці для та­ких країн Європи та Централь­ної Азії, як Албанія, Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцего­вина, Болгарія, Казахстан, Кир­гизстан, Молдова, Румунія, Та­джикистан та Україна.

Міжнародні профспілкові ор­ганізації оголосили 7 жовтня 2008 року Всесвітнім днем гідної праці. Цього дня профспілки та організації, які підтримують концепцію гідної праці, прово­дять спеціальні заходи, залуча­ючи до них щонайбільше лю­дей, звертають увагу суспіль­ства на нагальну потребу нової глобалізації, а профспілки на всіх континентах єднаються у спільному прагненні досягти високої мети. Цього дня проф­спілки, профспілкові організа­ції та інші об’єднання трудящих також спільно обстоюють ідею гідної праці. У багатьох країнах відбуваються демонстрації, кон­церти, конференції тощо. Захо­ди охоплюють три основні теми: права у сфері праці; солідар­ність і спільні дії у співробітни­цтві між профспілками на дво­сторонній та багатосторонній основі; боротьба з бідністю і не­рівністю.

8 березня 2008 року Міжнарод­на конфедерація профспілок (МКП) і глобальні федерації профспілок спільно започатку­вали дворічну кампанію «Гідна праця, гідне життя для жінок». Програма має на меті обстоюва­ти принципи гідної праці для жі­нок і гендерну рівність у сфері праці та колективно-договірному процесі, досягнення ген­дерної рівності у профспілкових структурах та їх діяльності, а та­кож збільшення кількості жінок у профспілках та обрання їх на різні керівні посади.

Потреба у проведенні кампа­нії виникла унаслідок дискри­мінації жінок як на законодав­чому рівні, так і у повсякденно­му житті. Так, спостерігається гендерний розрив в оплаті пра­ці, неналежне забезпечення охо­рони материнства та високий рі­вень безробіття серед жінок.

Попри те, що Програма гідної праці влаштовує практично всіх, її практичне виконання стикається з низкою проблем і сповнене протиріч. Так, Програ­ма гідної праці передбачає залу­чення національних і міжнарод­них інституцій щодо створення якісних робочих місць в усьому світі та прийняття спільних рі­шень із цього питання. Однак урядам складно пояснити своїм громадянам, що створення та модернізація робочих місць за кордоном важливі для гарантій зайнятості та зростання добро­буту всередині країни. Деякі країни навіть вдаються до за­криття ринків і заниження тру­дових стандартів для того, аби залишатися на плаву у світовій економіці. Відтак на їхню адре­су лунають звинувачення у низькому рівні заробітної плати та погіршенні умов праці.

Створені умови та ініціативи урядів не завжди виправдову­ють себе щодо запровадження принципів Програми гідної пра­ці. Тому профспілки мають до­помагати трудящим обстоюва­ти положення Програми – від «прожиткового мінімуму» до страхування життя та стандар­тів безпеки праці, захищати пра­ва трудящих у своїх країнах і виступати за створення нових робочих місць у цілому світі.

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ

06.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання