« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Стан та пропозиції щодо вирішення проблем соціального захисту ветеранів праці

Стан та пропозиції щодо вирішення проблем соціального захисту ветеранів праці

 В Україні проживає 13,6 млн пенсіоне­рів, основна час­тина яких отримує пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхування». Нині мінімальний роз­мір пенсії за віком, за наявності у жі­нок – 30 років, а у чоловіків – 35 ро­ків страхового ста­жу, встановлю­ється на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який із 1 січня ц. р. становить 894 грн (з 1 грудня ц. р. – 949 грн). На жаль, серед­ній розмір пенсії надзвичайно низький і на 1 червня 2013 року становив 1478 грн. При цьому майже 10 млн осіб отримують пенсію до 1500 грн.

 ДЕПАРТАМЕНТ СОЦІАЛЬНОГО ДІАЛОГУ ТА СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ АПАРАТУ ФПУ

Причиною низького рівня пенсійного забезпечення насамперед є недостат­ність надходження коштів до Пенсійного фонду Укра­їни. Для вирішення цієї проблеми необхідно вжити заходів щодо за­безпечення реформування систем заробітної плати та її підвищення, забезпечення дієвих заходів з лега­лізації зайнятості та доходів, роз­ширення зайнятості, запроваджен­ня спеціальних програм сприяння зайнятості молоді та осіб перед­пенсійного віку. Слід зазначити, що цього року вперше кількість платників єдиного соціального внеску (13,2 млн осіб) виявилася меншою за кількість пенсіонерів, що вкрай загострило ситуацію із фінансовим забезпеченням Пен­сійного фонду.

Досі спостерігається великий розрив у розмірах пенсій, призна­чених у різні роки. Для врегулю­вання цієї проблеми з 1 липня 2013 року внесено зміни до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове держав­не пенсійне страхування», якими змінено порядок щорічного підви­щення пенсій. Відповідно до зазна­чених змін з 1 березня щорічно під­вищуватиметься заробітна плата, з якої призначено (попередньо пе­рераховано) пенсію, на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 від­соткам показника зростання се­редньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім ро­ком. При цьому розмір такого під­вищення має бути не меншим за рівень інфляції.

У лютому ц. р. при Міністерстві соціальної політики створено Ро­бочу групу, до складу якої ввій­шли представники міністерств, ві­домств, профспілок і роботодав­ців, які напрацьовуватимуть про­позиції для удосконалення пенсій­ної системи.

ФПУ запропоновано вирішити питання щодо звільнення солідар­ної системи від невластивих для неї виплат; удосконалення поряд­ку обчислення страхового стажу і заробітку; збільшення розміру надбавки за понаднормовий стаж; удосконалення системи пільгово­го пенсійного забезпечення для осіб, які працюють у важких та шкідливих умовах праці; удоско­налення порядку призначення і виплати пенсій за вислугу років; удосконалення норм щодо індек­сації та щорічного підвищення пенсій та багато інших.

Потрібно опрацювати питання щодо перерахунку пенсії працюю­чим пенсіонерам у більш високих розмірах, ніж передбачено законо­давством, позаяк нині пенсії за ро­боту після їх призначення перера­ховуються лише з додаванням ста­жу роботи і без урахування нових показників середньої заробітної плати. ФПУ запропонувала розгля­нути різні варіанти стимулювання пенсіонерів працювати після при­значення пенсії, наприклад, шля­хом застосування іншої величини середньої заробітної плати після призначення пенсії, підвищення вартості кожного року роботи піс­ля призначення пенсії тощо.

Разом із тим ФПУ рекомендує вносити заходи щодо соціального захисту ветеранів до колективних договорів, галузевих і територі­альних угод. Так, з огляду на низь­кий рівень пенсій, для поліпшення матеріального стану колишніх працівників на багатьох підприєм­ствах через колективні договори встановлюються різні додаткові пільги для ветеранів праці (разові виплати у зв’язку з виходом на пенсію, доплати до пенсії праців­никам за тривалий час роботи на підприємстві), а також надаються різні соціальні послуги.

28.09.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання