« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

 Девіз 2013 року – «Запобігання професійним захворюванням»

ЗВЕРНЕННЯ

Організаційного комітету з підготовки та проведення у 2013 році за­ходів з нагоди Дня охорони праці в Україні

 до центральних та місцевих органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій

 

 ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

 За ініціативою Міжнарод­ної організації праці (МОП) для привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно, почи­наючи з 2002 року, понад 100 кра­їн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Україна відповідно до Указу Президента від 18 серпня 2006 року № 685 також відзначає цю дату.

Метою заходу є привернення уваги суспільства, органів дер­жавної влади, суб’єктів госпо­дарювання, громадських орга­нізацій до проблеми збережен­ня життя і здоров’я працівників та культури охорони праці в Україні.

Девіз Всесвітнього дня охо­рони праці у 2013 році за реко­мендацією Міжнародної органі­зації праці – «Запобігання про­фесійним захворюванням».

Заходи спрямовані на попу­ляризацію безпечних та нешкід­ливих умов праці, участь дер­жави та громадян у формуванні здорового сучасного виробничо­го середовища.

Нині рівень професійної за­хворюваності становить серйоз­ну медико-соціальну та еконо­мічну проблему глобального масштабу. За оцінкою МОП, із 2,34 млн смертей на робочому місці 321 тис. стається внаслі­док нещасного випадку. Причи­ною 2,02 млн смертельних ви­падків у світі (або 5500 смертей на день) є різні види професій­них захворювань.

Щорічно в світі реєструється близько 260 млн випадків про­фесійних захворювань. Еконо­мічні втрати внаслідок таких захворювань складають близь­ко 4% національного валового продукту.

В Україні щороку реєстру­ється від 5 до 8 тис. професій­них захворювань та до 10,5 тис. нещасних випадків на виробни­цтві. Порівняно з даними дея­ких країн Європи та світу, в Україні показники захворюва­ності значно нижчі, хоча умови праці значно гірші. Це парадок­сальне явище пояснюється на­самперед недосконалістю чин­ної в Україні системи виявлен­ня професійних захворювань, невизнанням принципу пріори­тетності медичного обслугову­вання працюючого населення, відсутністю сучасного діагнос­тичного обладнання. Тож оче­видно, що в Україні офіційна статистика виявляє лише вер­хівку айсберга професійної за­хворюваності, більша її части­на свідомо чи несвідомо не реє­струється.

Держава несе значні еконо­мічні збитки, пов’язані з від­шкодуванням втрати працездатності, інвалідності, ліку­ванням потерпілих внаслідок професійних захворювань.

Зростання рівня професійної захворюваності зумовлене впливом на працівника шкідли­вих факторів виробничого се­редовища. Небезпечні умови праці на підприємствах спричи­нені недоліками технологічних процесів, нехтуванням гігієніч­них нормативів, невикористан­ням індивідуальних засобів за­хисту. На підприємствах вугіль­ної промисловості, машинобу­дування, гірничодобувної про­мисловості, агропромисловості та на підприємствах недержав­ної форми власності (фермер­ських господарствах) кількість об’єктів, що не відповідають са­нітарним нормам, складає 35,6–57,7%. Загалом по Україні тіль­ки 29,1% об’єктів відповідають вимогам санітарних норм. Зрос­тання рівня професійної захво­рюваності також пояснюється недостатньою увагою до вимог чинного законодавства та тех­нологічної дисципліни, різким скороченням коштів на охорону праці, використанням шкідли­вих речовин та технологічного обладнання без належної серти­фікації та гігієнічної експерти­зи, а також низьким рівнем ви­робничої та особистої гігієніч­ної культури.

За останні 20 років у країні система профілактичної меди­цини на виробництві, що існу­вала раніше, була зруйнована, кількість лікарів скоротилась більш ніж у 10 разів, кількість пунктів охорони здоров’я на підприємствах стала меншою, ніж у 1928 році, погіршилась якість медичної допомоги пра­цівникам, не реалізуються про­філактичні технології із запобі­гання виробничо-обумовленим і професійним захворюванням.

Недосконалість системи про­філактики професійних захво­рювань дуже негативно впли­ває не лише на працівників та їхні родини, а й на суспільство в цілому. Мова йде про еконо­мічні втрати через зниження продуктивності праці та збіль­шення навантаження на систе­му соціального забезпечення. При цьому слід зауважити, що профілактика професійних за­хворювань набагато ефективні­ша і менш витратна, ніж ліку­вання або реабілітація потерпі­лих. Саме тому ми повинні зро­бити конкретні кроки, щоб роз­ширити можливості профілак­тики професійних захворю­вань.

Охорона життя і здоров’я працівників від впливу небез­печних та шкідливих виробни­чих чинників має важливе соці­альне значення, адже здоров’я працівників є національним ба­гатством держави, оскільки без­посередньо впливає на працездатність людини, а відтак – на її добробут і подальший розви­ток держави.

Зважаючи на важливість для України профілактики нещас­них випадків та професійних за­хворювань на кожному підпри­ємстві, Організаційний комітет звертається до керівників і пра­цівників підприємств, установ, організацій всіх форм власнос­ті, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на ви­робництві та професійних за­хворювань, профспілкових ор­ганізацій, об’єднань роботодав­ців із закликом переглянути своє ставлення до здоров’я пра­цівників та зосередити свої зу­силля на виконанні вимог Кон­ституції України щодо забезпе­чення належних, безпечних і здорових умов праці, а також вимог ЗУ «Про охорону праці».

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармо­нійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кож­ного, хто бере участь у трудовій діяльності. Тому важливо пам’ятати, що дотримання за­конодавства, розвиток культу­ри охорони праці в суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найцін­нішого – людського життя.

Організаційний комітет звер­тається до представників засо­бів масової інформації з прохан­ням забезпечити всебічне ви­світлення заходів, що відбува­тимуться в Україні у рамках Дня охорони праці.

25.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання