« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Партнерство заради соціального захисту людини праці

Партнерство заради соціального захисту людини праці

 12 лютого відбулася зу­стріч Голови Федера­ції професійних спілок України Юрія Кулика з народним депутатом України, головою Ко­мітету Верховної Ради України з питань соці­альної політики та пра­ці Петром Цибенком. Узаході взяли участь заступники Голови ФПУГригорій Осовий, Сер­гій Кондрюк та Сергій Українець, а також на­родний депутат Укра­їни, заступник голови парламентського Комі­тету Олександр Стоян.

Слід зазначити, що ця зу­стріч стала дебютною від початку роботи Вер­ховної Ради сьомого скликання й обрання головою Комітету з питань соці­альної політики та праці народно­го депутата Петра Цибенка. У свою чергу, Юрій Кулик наголосив, що ФПУ налаштована на соціальний діалог, активну налагоджену співпрацю, висловивши сподіван­ня, що вона буде тісною та плід­ною, а також окреслив коло питань щодо соціального захисту, вирі­шенню яких міг би посприяти пар­ламентський Комітет соціальної політики та праці.

Одне з таких питань – прийнят­тя Трудового кодексу. За словами Юрія Кулика, навколо проекту ко­дексу існують безліч інсинуацій: начебто він створюється не на ко­ристь людини праці. Водночас критичні зауваження на адресу за­конопроекту свідчать або про не­глибоке знання цього документа, або про бажання ввести в оману працівників, зокрема щодо збіль­шення тривалості робочого часу. Насправді ж при підсумованому його обліку, щоб уникнути надмір­ної інтенсифікації праці, вводять­ся обмеження: тривалість робочо­го дня не може перевищувати 12 годин. У свою чергу, Петро Цибен­ко зазначив, що «і депутати, і профспілки мають ще раз спільно доопрацювати текст Трудового ко­дексу, щоб представити у парла­менті консолідований документ, уточнивши ті положення, які не­чітко прописані та збурюють сус­пільство».

Ще одне питання, яке обговорю­валося під час зустрічі, стосувало­ся перегляду споживчого кошика. На думку Олександра Стояна, не­обхідна підтримка, а подекуди й тиск профспілкової сторони на Верховну Раду з метою вирішення зазначеного питання.

На переконання Сергія Кондрю­ка, відсутність у країні платоспро­можного внутрішнього попиту є головним гальмом української економіки: «Сьогодні людина, яка працює, бідна. Тому головна ре­форма, що має відбутися в Україні, стосується оплати праці. Праця має стати рентабельною». Заступ­ник Голови ФПУ також висловив свою думку щодо економічного за­хисту працівників у випадку за­боргованості із зарплати: «Ми про­понуємо, щоб за кожен день за­тримки зарплати працівник отри­мував компенсацію, яка у відсо­тках становить не менше, ніж отримує банк за прострочений кре­дит. Це дозволить зробити затрим­ку заробітної плати економічно невигідною».

Торкнувшись теми оподатку­вання, Юрій Кулик наголосив, що воно не повинне дискримінувати людину праці. Сьогодні працівник сплачує податків більше, ніж біз­нес. У той час як багаті люди отри­мують дивіденди від акцій або проценти від вкладів, держава від цього не має жодної копійки.

Профспілкова сторона також висловила занепокоєння надзви­чайно складною ситуацією з транс­національними компаніями, ке­рівництво яких зухвало і жорстко протидіє профспілкам, не укладає колективні договори, ігнорує еле­ментарні людські потреби найма­них працівників.

Під час розмови Сергій Украї­нець звернув увагу на таке акту­альне питання, як трудові архіви, запропонувавши провести кру­глий стіл за участю членів парла­ментського Комітету, на якому об­говорити шляхи врегулювання цього питання.

На завершення Петро Цибенко подякував профспілковій стороні за організацію зустрічі, зауважив­ши, що профспілки є найбільш на­дійним, зацікавленим та послідов­ним спільником Комітету з питань соціальної політики та праці в удо­сконаленні законодавчої бази: «Ми – однодумці і союзники, нам удасться багато що зробити разом у сфері соціального захисту люди­ни праці». У свою чергу, Юрій Ку­лик передав Петру Цибенку пакет профспілкових пропозицій щодо вдосконалення соціально-економічного захисту працівни­ків. Також учасники зустрічі до­мовилися провести низку спіль­них тематичних заходів, зокрема круглих столів, задля здійснення конкретних кроків на шляху утвер­дження соціальної справедливості в Україні.

16.02.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання