« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Позитивна прогресія

Позитивна прогресія

 Днями у Кабіне­ті Міністрів Укра­їни відбулася се­лекторна нарада з питань погашен­ня заборгованості з виплати заробіт­ної плати. Головува­ла на нараді міністр соціальної політи­ки України Наталія Королевська.

 Як повідомляє Департамент виробничої політики та колективно-договірного ре­гулювання ФПУ, у заході взяли участь представники центральних органів державної влади, заступники голів облдержадміністрацій. Профспілкову сто­рону представляли керівник Де­партаменту виробничої політики та колективно-договірного регу­лювання Олексій Павлюк і заступ­ник голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Ірина Швець.

Наталія Королевська у своєму виступі зазна­чила, що, за оперативни­ми даними, станом на 1 лютого 2013 року забор­гованість зменшилася на 50 млн і становить 840 млн грн. Найбільша її частина припадає на державні підприємства – 387 млн грн. Серед регі­онів найбільша заборгованість спостерігається у Києві, Доне­цькій, Одеській та Запорізькій об­ластях. Міністр наголосила, що борги із заробітної плати по бю­джетних установах відсутні.

Після того було заслухано пред­ставників облдержадміністрацій і міністерств, на підприємствах яких зафіксовано найбільшу за­боргованість. Підсумовуючи ви­ступи, Наталія Королевська зобов’язала промовців терміново підготувати заходи та графіки пога­шення заборгованості на підприємствах, узго­дивши їх з відповідними центральними органами влади, а на підприєм­ствах комунальної влас­ності – з органами місце­вого самоврядування.

Слід наголосити, що профспілки не є сторон­німи спостерігачами цього процесу. Так, за домовленістю Голови ФПУ Юрія Кулика та міністра соцполітики Наталії Королевської, щотижня здійснюється профспілковий мо­ніторинг за станом погашення за­боргованості. Узгоджена інформа­ція подається до Мінсоцполітики з подальшим інформуванням Уряду.

Наступна селекторна нарада Кабінету Міністрів відбудеться на­прикінці лютого – на початку бе­резня. На порядку денному обгово­рюватимуться питання погашення боргів перед Пенсійним фондом; рівень середньої зарплати по регіонах.

На думку представників Депар­таменту виробничої політики та колективно-договірного регулю­вання ФПУ, така форма соціально­го діалогу, як селекторна нарада – дуже актуальна й важлива. Про­те вона може бути ефективнішою, якщо у нарадах також братимуть участь представники територіаль­них профоб’єднань.

 

 ДІЇ ФПУ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

  Питання погашен­ня заборгованості з виплати заробітної плати перебуває на постійному контролі ФПУ.

Так, 17 січня відбуло­ся засідання Комісії з питань погашення заборгованості із за­робітної плати за участі за­ступника Голови ФПУ Сер­гія Кондрюка. Під час сво­го виступу він акцентував увагу на чотирьох осно­вних питаннях:

– проблема полягає не так у темпах погашення старої заборгованості, як у фак­тах утворення нової;

– хронічна заборгованість виплати коштів, причому на економічно-активних підприємствах. Застосову­ються шляхи штучного до­ведення до банкрутства суперприбуткових підпри­ємств (наприклад, ПАТ «Прилуцький завод «Біл­козин» Чернігівської обл.);

– держава надає приводи для невиплати заробітної плати (дозволяє на дер­жавних підприємствах ро­ками не платити заробітну плату; постійно порушує свої зобов’язання з оплати держзамовлень, повер­нення ПДВ, своєчасного перерахування субвенцій);

– публічна пасивність до цього ганебного антикон­ституційного явища. ЗМІ, політики більше поясню­ють, ніж критикують.

18 січня Голова Федерації профспілок України Юрій Кулик звернувся з листом до Прем’єр-міністра Украї­ни Миколи Азарова щодо вирішення питання повер­нення боргів із виплати за­робітної плати. Лист містив перелік найбільш проблемних підприємств-боржників станом на 1 січня 2013 року, який було скла­дено за інформацією член­ських організацій ФПУ.

 

  ПРОФСПІЛКОВИЙ МОНІТОРИНГ

  У рамках проведення профспілкового мо­ніторингу стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати ФПУ надіслала до Мінсоцполітики таку інформацію.

  Як повідомляє Депар­тамент виробничої по­літики та колективно-договірного регулю­вання, членські організації ФПУ інформують, що за пе­ріод із 25 січня до 1 лютого 2013 року зросла заборгова­ність на ПАТ ДАК «Автомо­більні дороги України» та у його філіях, Харківському приладобудівному заводі ім. Шевченка разом з ОКБ, ДП «Суднобудівний завод ім. 61 комунара», КП «Донелектроавтотранс» тощо.

Незначне зменшення забор­гованості спостерігається на ДАХК «Артем», ДП «МФ «Артем», КП «Горлівське трамвайно-тролейбусне управління».

Водночас вже цього року ви­никла заборгованість із ви­плати заробітної плати на Казенному підприємстві «Науково-виробничий комп­лекс «Іскра».

 

  ЦІНОВА Й ТАРИФНА ПОЛІТИКА МАЄ ВСЕБІЧНО ВРАХОВУВАТИ ІНТЕРЕСИ НАСЕЛЕННЯ, БІЗНЕСУ ТА ДЕРЖАВИ

  У січні в засобах масової інформа­ції з’явилося по­відомлення, що Кабінет Міністрів розглядає мож­ливість уже най­ближчим часом підвищити комунальні тарифи до еконо­мічно обґрунтованого рівня. Згідно з роз­рахунками, які, за повідомленнями ЗМІ, надала Уряду Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері кому­нальних послуг, тарифи мають зрости у се­редньому на третину.

  Як повідомляє Депар­тамент бюджетної по­літики та соціального захисту, каталізатором цих публікацій у пресі стало прийняття постанови Кабмі­ну від 26 грудня 2012 року «Про внесення змін у Поря­док формування тарифів на теплову енергію, її виробни­цтво, транспортування і по­ставки, послуги з централі­зованого опалювання і по­ставок гарячої води і Поря­док формування тарифів на централізоване водопоста­чання і водовідведення».

Інвестиційна складова, яку постачальники зазначених вище послуг включать у та­рифи на тепло-й водопоста­чання, а споживачі повинні будуть сплатити, залежати­ме від комплексу заходів, «затверджених в установле­ному порядку».

Раніше ліцензіати, які нада­вали послуги з доставки води й тепла, отримували дотації з бюджету, а тепер – платитимуть безпосередньо споживачі.

Оскільки тема підвищення тарифів для населення вкрай актуальна й пересічні громадяни з тривогою очіку­ють нововведень, Федера­ція профспілок України лис­том від 22 січня 2013 року звернулася до Кабміну з проханням доручити відпо­відним органам виконавчої влади надати роз’яснення щодо прогнозів зміни тари­фів на житлово-комунальні послуги, компенсаційних за­ходів для соціально незахи­щених верств населення.

Лист ФПУ не залишився без належної уваги. Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул 5 лютого доручив Мін­регіону та Мінсоцполітики на­дати ФПУ необхідні роз’яснення стосовно прогнозу та­рифоутворення у 2013 році.

Порушене питання перебу­ває на контролі ФПУ.

16.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання