« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Безпека та здоров’я людини в процесі праці

Безпека та здоров’я людини в процесі праці

 Офіційний нагляд за забезпеченням охоро­ни праці належить ви­конувати відповідним державним органам. Водночас законодав­ством України проф­спілкам надано право здійснювати громад­ський контроль у цій сфері, створювати від­повідні інспекції та ко­місії, проводити неза­лежну експертизу умов праці, брати участь у розслідуванні нещас­них випадків на вироб­ництві, захищати тру­дові права працівників усіма законними спо­собами.

Юрій АНДРІЄВСЬКИЙ,

керівник департаменту охорони праці ФПУ

Цю роботу Федерація проф­спілок України, її членські організації постійно й ак­тивно здійснюють силами технічної інспекції праці профспілок (165 штатних інспекто­рів), а також спеціально уповнова­жених представників у більшості первинних профспілкових органі­зацій. Для проведення не­залежної експертизи умов праці ФПУ створила й успішно забезпечує роботу Центру незалежних екс­пертиз із охорони праці.

Наприкінці минулого року Рада ФПУ проаналі­зувала стан забезпечення трудових прав і ухвалила низку рішень, спрямова­них на відновлення право­вої інспекції праці проф­спілок і вдосконалення ро­боти технічної інспекції. Ці рішення викликані загострен­ням ситуації з дотриманням робо­тодавцями законодавства в сфері праці, зокрема її охорони, поши­ренням нелегальної праці, обме­женням прав державних наглядо­вих органів.

Під час минулорічної зустрічі з активом профспілок Прем’єр-міністр України Микола Азаров зазначив, що в Україні мільйони людей змушені укладати сумнівні трудові договори. За оцінкою профспілок і урядовців, понад 4 млн громадян працюють без оформлення трудових відносин, тобто нелегально, залишаючись соціально незахищеними у випад­ку травмування або професійного захворювання (переважно в будів­ництві, торгівлі, сільському госпо­дарстві). Поширена практика при­ховування від розслідування ви­падків травмування та професій­них захворювань, про що свідчить показник співвідношення нещас­них випадків із смертельними на­слідками до загальної кількості нещасних випадків. Протягом останніх трьох років в Україні (з урахуванням випадків, що сталися на виробництві, але визнані комісі­ями такими, що не пов’язані з ним) цей показник становив 11, тоді як у країнах Європи він коливається в межах 100–1000. Щорічна ж віднос­на кількість виявлених професій­них захворювань там майже втричі перевищує аналогічний показник в Україні, і це при тому, що загалом умови праці на підприємствах у них набагато кращі.

Однією з причин такої ситуації є відсутність відповідного держав­ного нагляду в нелегальному сек­торі праці. Тому згідно з рішеннями Ради ФПУ профспілки розпочи­нають масове навчан­ня своїх представників з метою здійснення кваліфікованого контролю за дотриманням роботодавцями законо­давства з охорони пра­ці. І не лише контролю, а й консультативно-дорадчої роботи, осо­бливо на підприєм­ствах малого та серед­нього бізнесу, де реєструється най­більше порушень трудового зако­нодавства. У цьому зацікавлені всі сторони соціального діалогу – ро­ботодавців, держави та профспі­лок. Саме тому стало можливим прийняття в січні цього року Прав­лінням Фонду соціального страху­вання від нещасних випадків та професійних захворювань, до скла­ду якого входять представники трьох сторін соціального діалогу, рішення про виділення коштів на зазначене навчання близько 20 тис. представників профспілко­вих організацій.

Крім того, ми пропонуємо на­шим колегам із соціального діало­гу спільними зусиллями створити в регіонах консультативно-методичні центри для надання допомо­ги представникам підприємств і профспілок щодо впровадження систем управління охороною пра­ці з електронними базами законо­давчих та інших нормативно-правових актів, інформацією про позитивний досвід і т. ін.

Слід зазначити, що великі надії ми покладаємо на реалізацію завдань Загальнодержавної соці­альної програми поліпшення умов і гігієни праці на 2014–2018 роки, куди ввійшла більшість пропози­цій профспілок, спрямованих на поліпшення стану охорони праці на робочих місцях, удосконалення реалізації державної політики в цій сфері діяльності. Уряд її вже схвалив і надав у вигляді законо­проекту для розгляду і затверджен­ня Верховною Радою України.

 

Медикам повернули пільги

 Фахівці Головного управління праці і со­ціального захисту населення у Донецькій області незаконно позбавили пільг пра­цівників Докучаєвського дитячого протитуберкульозного санаторію.

 Головним фахівцем – експертом з умов праці Донецької державної експертизи умов праці були виявлені порушення порядку проведення атеста­ції, внаслідок чого скасовані пільги за Списком № 2 мед­працівникам, які доглядають за хворими. Донецький об­ком профспілки працівників охорони здоров’я не пого­дився з висновками експер­та і надіслав матеріали Го­ловному експертові за умо­вами праці України, проте, на жаль, отримав самі від­писки. Обласна організація профспілки оскаржила не­правомірні дії державного інспектора та звернулася до суду.

25 жовтня 2012 року Київ­ський апеляційний адміні­стративний суд повідомив, що висновки головного фахівця-експерта з умов праці є документами, які за­тверджують фактично про­ведену експертизу, але вод­ночас не обумовлюють ви­конання певних дій з боку суб’єкта господарювання, а мають лише рекомендацій­ний характер. Тому остаточ­не рішення щодо надання пільг працівникам санаторію виносить роботодавець.

 

 Угоди в дії: триває робота

 Після підписання угод про співпрацю між ФПУ та Держгірпромнаглядом триває спільна робота державних і профспілко­вих інспекторів з охорони праці.

 Так, протягом 2012 року за участю пред­ставників профспілок усіх рівнів теруправ­лінням Держгірпромнагляду в Кіровоградській області проведено три комплексні перевірки з питань безпеки та умов праці на підприєм­ствах. Їх результати розгля­далися на спільній виїзній нараді.

На Вінниччині теруправлін­ня Держгірпромнагляду спільно з ФПО розробили та винесли на засідання тристоронньої соціально-економічної ради пропозиції щодо єдиної в області фор­ми комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів з охорони праці. За результатами засідання підготовлено відповідний проект рішення та доручен­ня голові облдержадміністрації щодо його виконання.

Минулого року представни­ки профспілок Вінницької області взяли участь у про­веденні комплексних пере­вірок підприємств Калинів­ського і Козятинського райо­нів з приводу підвищення рівня виробничого травма­тизму та погіршення стану умов праці.

Теруправлінням Держгірпромнагляду в Полтавській області за участю фахівців ФССНВПЗ, профспілок об­ласті, санітарно-епідеміологічної служби та представ­ників інших організацій за 9 місяців 2012 року проведе­но 12 комплексних і 6 все­бічних перевірок суб’єктів господарювання.

16.02.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання