« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Нова модель вирішення трудових спорів в Україні

Нова модель вирішення трудових спорів в Україні

 7 лютого в Будинку спі­лок був презентова­ний «Проект концепції нової моделі вирішен­ня трудових спорів в Україні». Захід відбув­ся в рамках шведсько-українського співробіт­ництва. Його учасники обговорили роль та за­вдання профспілок під час вирішення трудо­вих спорів.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Презентувала «Проект концепції нової моделі вирішення трудових спорів в Україні» незалежний екс­перт, керівник робочого комітету проекту Надія Зарько. Основна мета проекту – створення нової моделі вирішення трудових спорів в Укра­їні, а серед основних його завдань експерт виокремила наступні:

– аналіз сучасного стану вирі­шення трудових спорів в Україні, включаючи нормативно-правові акти й існуючу практику;

– здійснення порівняльного аналізу української та європейської (на основі шведської системи вирі­шення трудових спорів) практик;

– встановлення основних про­блем існуючої системи, що пере­шкоджають ефективному вирі­шенню трудових спорів;

– формулювання базових прин­ципів, основних рис та змістовної складової нової моделі вирішення трудових спорів в Україні;

– визначення напрямів та ета­пів формування нової моделі вирі­шення трудових спорів;

– формулювання пропозицій щодо фінансового забезпечення нової моделі вирішення трудових спорів в Україні;

– прогнозування очікуваних ре­зультатів від реалізації концепції.

ПРОБЛЕМИ ІСНУЮЧОЇ СИСТЕМИ

Серед причин, що перешкоджа­ють розвитку трудових відносин та ефективному вирішенню трудових спорів, у проекті зазначаються:

– непристосованість передба­ченої в існуючих нормативних ак­тах системи вирішення трудових спорів до реалій та потреб сучас­ної України;

– недостатня роль соціальних партнерів у запобіганні та вирі­шенні трудових спорів;

– проблеми вирішення індиві­дуальних трудових спорів (відсут­ність реально діючої на кожному підприємстві, в установі, організа­ції системи вирішення індивіду­альних трудових спорів комісіями з трудових спорів, коли здебільшо­го навіть створені КТС носять фор­мальний характер і фактично не виконують функцій ані вирішення трудового спору по суті, ані його попередження);

– проблеми вирішення колек­тивних трудових спорів (недоско­налість процедури вирішення ко­лективних трудових спорів щодо формування і затвердження вимог найманих працівників і профспі­лок, визначення сторін трудового спору, моменту вступу в колектив­ний спір, діяльність примирних органів та виконання їх рішень тощо);

– відсутність в Україні спеціа­лізованої трудової юстиції.

БАЗОВІ ПРИНЦИПИ

На думку експертів, нова мо­дель вирішення трудових спорів в Україні функціонуватиме на та­ких базових принципах, як верхо­венство права і законності; неза­лежність, рівноправність та право­мочність сторін спору; вирішення спорів на основі соціального діа­логу; оперативність вирішення спорів; простота та доступність процедури вирішення трудових спорів; пріоритет примирних про­цедур; обов’язковість рішень при­мирних органів і трудового арбі­тражу та відповідальність сторін за їх виконання; безоплатність примирної процедури для сторін спору.

Нова модель вирішення трудо­вих спорів в Україні має ґрунтува­тися на нормах Європейської соці­альної хартії (переглянутої), кон­венцій Міжнародної організації праці, ратифікованих Україною, та надбаннях кращої вітчизняної і європейської практики, для якої будуть характерними наступні риси та змістовні складові.

ПЛАН–2013

На основі схвалених Наглядо­вою радою основних рис і складо­вих нової моделі та глосарію чле­ни робочого комітету розробляти­муть проект концепції, який після консультацій із шведськими екс­пертами буде розміщено на офі­ційних сайтах НСПП, організацій соціальних партнерів для широко­го обговорення. Передбачається також проведення семінарів, кру­глих столів тощо, а також схвален­ня концепції на національному семінарі.

Формування нової моделі вирі­шення трудових спорів передбачає також комплексні заходи щодо якісної зміни всієї системи матері­ального й процесуального права. Хаотичну систему вирішення тру­дових спорів необхідно уніфікува­ти, посилюючи при цьому повно­важення Національної служби по­середництва та примирення як ор­гану (НСПП), що має досвід спри­яння у вирішенні трудових спорів і наявну систему територіальних представництв, а також роль соці­альних партнерів. З цією метою буде розроблено та подано в уста­новленому порядку на розгляд Верховної Ради України пропози­ції щодо внесення змін до цілої низки чинних законів.

Також буде вироблено нову мо­дель координації та співпраці у сфері трудових спорів між НСПП та соціальними партнерами, по­рядку розгляду спорів, регламенту роботи органів примирення, по­рядку ведення єдиного електро­нного реєстру трудових спорів тощо.

 

ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ФІНАНСУВАННЯ

У процесі запровадження нової моделі передбачається зміна порядку фінансування заходів у рамках вирі­шення трудових спорів.

Зокрема, в бюджетній програмі сприяння вирішенню трудових спорів, розпорядником коштів якої є НСПП, необ­хідно додатково передбачити кошти на:

– навчання і підвищення кваліфікації фахівців із вирішен­ня трудових спорів;

– заробітну плату трудових арбітрів;

– ведення єдиного державного реєстру трудових спорів;

– матеріально-технічне забезпечення діяльності трудово­го арбітражу.


ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ

Створена дієва система вирішення трудових спорів на основі:

– гармонізації українського законодавства та євро­пейських стандартів;

– підвищення ролі сторін соціального діалогу, налаго­дження ефективної співпраці між НСПП і соціальними парт­нерами та впровадження нових підходів до спільної відпо­відальності;

– доступної судової системи, запровадження спеціалізації суддів із розгляду питань трудового права в судах загальної юрисдикції,

сприятиме:

– досягненню соціального миру на ринку праці та соці­альної стабільності;

– формуванню сприятливих умов для ведення бізнесу;

– покращенню умов праці, єдності поглядів на необхід­ність технічних змін та продуктивності, досягненню еконо­мічної стабільності та адаптації до ринкових змін;

– підвищенню правового рівня населення, обізнаності громадян про можливості врегулювання соціально-трудових проблем.

 

 ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Під час засідань у Києві шведські експерти віддали належне роботі експертної групи, очолюваної Надією Зарько. Йоран Труген від імені шведських експертів зазначив: «Нам добре відомо, з якими труднощами і перешкодами стикається українська сторона, намагаючись змінити стару систему. Мусимо визнати: нам знадобиться певний час для того, щоб усвідомити наявність подекуди коло­сальних відмінностей між нашими системами. Резуль­тати першого року роботи є більш ніж задовільними. Ми сподіваємося на продовження співпраці та подальшу під­тримку цих зусиль».

Шведські експерти пропонують приділити особливу увагу кільком важливим питанням, які є основою нової моделі. Їх слід глибше опрацювати в наступній версії, що розглядати­меться на спільному засіданні українських і шведських фа­хівців на початку березня 2013 року. Нарешті, схвальні від­гуки експертів дістали спільні думки соціальних партнерів, висловлені під час засідання Наглядової ради. Йшлося, зо­крема, про те, що результати роботи мають бути зрозуміли­ми для соціальних партнерів і придатними для практично­го вжитку, тобто не бути надміру «академічними». А це дій­сно непросте завдання.

16.02.2013


Олена ОВЕРЧУК редактор відділу «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання