« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Для закриття фінансового року не вистачає 5,5 мільярда

Для закриття фінансового року не вистачає 5,5 мільярда

 Коментує заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк.

Нещодавно відбуло­ся засідання робо­чої групи з підго­товки спільного засідання прези­дій профспілок бюджет­них галузей – медиків, освітян, працівників куль­тури, соціальної сфери й державних установ. Пи­тання, що розглядати­меться на спільному засі­данні, стосується оплати праці бюджетників. Це пи­тання не нове, і ми не тіль­ки вчора його озвучили чи порушили.

Те, що до кінця року в нас не вистачатиме ко­штів, які передбачені в за­коні про Державний бю­джет на 2012 рік, ми зрозу­міли відразу після його прийняття, адже грошей бракувало й у місцевих, і в центральному бюджетах. Перші цифри ми зібрали ще в травні поточного року. Звернулися з цього приводу до галузевого мі­ністерства, провели спіль­ну нараду з міністром, де домовилися ще раз розгля­нути реальний стан фінан­сового забезпечення на 2012 рік.

Також було направлено звернення до Кабінету Мі­ністрів України з прохан­ням при перегляді змін до закону про Державний бю­джет України на 2012 рік врахувати кошти, яких не вистачає освітянам.

Дійсно, Верховна Рада України неодноразово роз­глядала питання внесен-ня змін до бюджету і знахо-дила кошти на ті чи інші видатки. Проте, на преве­ликий жаль, освітянської складової там не було. Саме тому сьогодні ми маємо таке скрутне стано­вище з виплатою зароблених коштів у нашій галу-зі та інших бюджетних сферах.

За даними профспілок, для закриття фінансового року на належному рівні нам не вистачає понад 10 млрд грн, де на власне освіту припадає 5,5 млрд (у місцевих бюджетах), з яких 2,4 млрд – на заробіт­ну плату працівників га­лузі. За державним бюдже­том недорахувалися 711 млн, де 101 млн – заробітна плата працівникам вищої школи, 109 млн – студент­ські стипендії, а решта, приблизно 500 млн, – кому­нальні послуги. Але ж на­ближається зима, і відклю­чення у вузах тепла не най­кращим чином впливати­ме на навчальний процес.

Подібна ситуація й у медиків. Там не вистачає приблизно 2,4 млрд грн на виплату зарплати. Не кра­ще в працівників культу­ри, соціальної сфери, держслужбовців. Врахову­ючи всі ці факти, ми разом домовилися, що вирішен­ня зазначеної проблеми потрібно виносити на ви­щий рівень і провести 10 грудня п. р. спільне засі­дання президій профспі­лок бюджетних галузей. На порядок денний вино­ситься лише одне питання – стан оплати праці в бю­джетній сфері, а ключо­вим аспектом є проблема нестачі коштів.

На засідання ми запро­шуємо Прем’єр-міністра України, міністрів про­фільних міністерств, пред­ставників від Адміністра­ції Президента України, Національної служби посе­редництва та примирення, Міжнародної організації праці, Державної інспекції праці. Щиро сподіваємося, що спільне засідання не лише приверне увагу до згаданого питання, а й до­поможе його успішному вирішенню на вищому по­літичному рівні.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

ОСВІТА – ЦЕ РУШІЙНА СИЛА ЕКОНОМІКИ, В ЯКУ НЕОБХІДНО ІНВЕСТУВАТИ КОШТИ

Днями заступник голо­ви профспілки Сергій Романюк був гостем студії щоденної аналі­тичної програми «Час. Під­сумки дня», що виходить в ефірі «5 каналу».

Затримка зарплати бюджет­никам, подорожчання соці­альних видів хліба в столиці, нові тарифи тощо – саме з та­кою економікою щодня сти­кається кожен українець. Па­діння ВВП, гривня, яка повто­рює рухи національного ва­лового продукту, зниження експорту й інвестиційних вливань, постійний ріст ім­порту аж до повсякденних продуктів харчування – за цю економіку відповідає влада, яка щодня переконує: криза концентрується в Європі, а Україну натомість оминає.

Про те, чого чекати україн­цям, і де урядовці візьмуть кошти, аби розрахуватися з бюджетниками, йшлося в розмові з гостями програми – політиками, експертами. Сергій Романюк не лише представив «свіжий погляд» у загальній темі дискусії, а й озвучив гостре питання профспілки: нестачу коштів для виплати зарплат освітя­нам, стипендій студентству, що мовою цифр становить майже 5,5 млрд грн за держ­бюджетом. Під час прямого ефіру він наголосив, що осві­та – це рушійна сила еконо­міки, в яку необхідно інвес­тувати кошти для нормаль­ного функціонування будь-якого громадянського сус­пільства. І люди повинні отримати зароблені гроші, а уряд – зберегти баланс на­строїв у освітянській громаді.

Нагадуємо, профспілка три­має на контролі ситуацію щодо виплати зарплат у галу­зі й підготовку до спільного засідання президій профспі­лок бюджетних галузей, яке відбудеться 10 грудня 2012 року.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

 

 ЗВЕРНЕННЯ V ПЛЕНУМУ ЦК ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ З ПРИВОДУ СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЯ З ФІНАНСУВАННЯМ ГАЛУЗІ ОСВІТИ

V пленум прийняв звернення до Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Мі­ністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Федерації профспілок України з приводу ситуації, що склалася з фінансуванням га­лузі освіти та рівнем забезпечення трудових та соціально-економічних прав працівників навчаль­них закладів і установ освіти, а також студентської молоді.

Недостатність фінансового забезпечення освітньої галузі в 2012 році загрожує неможливістю здійсни­ти виплату заробітної плати працівникам освіти на більшості територій України в листопаді – грудні поточного року, перешкоджає створенню умов для життєдіяльності освітніх закладів.

За оперативними даними організаційних ланок профспілки, в переважній більшості областей до­даткова потреба видатків на освіту в місцевих бю­джетах становить близько 5,4 млрд грн, з них на заробітну плату – 2,4 млрд грн. Потреба в додатко­вих коштах для фінансування вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міністерству освіти і на­уки, молоді та спорту України, складає 711,3 млн грн. При цьому для забезпечення виплати заробіт­ної плати необхідно додатково 101,2 млн грн, сти­пендії – 109,1 млн грн, для оплати комунальних послуг – 369,4 млн грн.

Учасники пленуму наголошують на необхідності передбачення в проекті Закону України «Про Дер­жавний бюджет на 2013 рік» видатків на освіту в обсягах, що відповідають гарантіям ст. 61 Закону України «Про освіту», необхідних, зокрема, для ре­алізації положень Єдиної тарифної сітки з оплати праці працівників бюджетної сфери на основі базо­вого посадового окладу працівника першого та­рифного розряду на рівні не нижче мінімальної за­робітної плати та забезпечення державних гаран­тій відповідно до вимог ст. 57 цього закону, а та­кож підвищення престижу праці науково-педагогічних, наукових та працівників фізичної культури і спорту, органів управління освіти і науки.

Учасники V пленуму ЦК профспілки висловлюють глибоку надію, що при розгляді законопроекту про бюджет на 2013 рік позиція народних депутатів сприятиме забезпеченню видатками галузь освіти в законодавчо гарантованих обсягах, а також збіль­шенню фінансування в 2012 році для покриття по­треб навчальних закладів та установ освіти і науки, необхідних для своєчасної та повної виплати заро­бітної плати, стипендій, оплати комунальних по­слуг.

06.12.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання