« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Звернення Президії Федерації профспілок України з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю

Звернення  Президії Федерації профспілок України з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю

7 жовтня 2012 року профспілковий рух уп’яте відзна­чатиме Всесвітній день дій за гідну працю. Започаткований 2008 року за ініціативою Міжнародної конфедера­ції профспілок (МКП), цей День надає можливість профспілкам висловити масову підтримку загаль­ній програмі Міжнарод­ної організації праці (МОП) «Гідна праця для всіх», прийнятій у 1999 році. Програма складаєть­ся з чотирьох елементів: зайнятість, права, захист та діалог і ґрунтується на переконанні, що всі ці еле­менти потрібні для ство­рення якнайкращих умов для соціального розвитку.

За визначенням МОП, гідна праця – це продуктив­на праця чоловіків та жі­нок в умовах свободи, рів­ності, безпеки та поваги до людської гідності. Вона за­безпечує справедливий за­робіток, безпеку на робочо­му місці, соціальний за­хист працівників та членів їхніх сімей, сприяє їх про­фесійному зростанню та соціальній інтеграції, до­зволяє людям вільно ви­словлювати свої думки, об’єднуватися для того, аби впливати на рішення, що стосуються їхнього життя, гарантує рівне ставлення та рівні можливості для всіх і кожного.

Концепція гідної праці охоплює шість головних складових:

1. Можливість одер­жати роботу, тоб­то можливість зайнятості для кожної людини, яка бажає працювати, оскіль­ки гідна праця неможли­ва без наявності роботи як такої. При цьому під «ро­ботою» маються на увазі всі форми економічної ді­яльності людей, включа­ючи самостійну зайня­тість, найману працю у формальній та нефор­мальній економіці, зайня­тість економічною діяль­ністю в домогосподарствах для самозабезпечення.

2. Праця в умовах сво­боди – праця має бути добровільною, а не нав’язаною людині при­мусово. Неприйнятні фор­ми праці, такі як рабська та кабальна, дитяча пра­ця, що можуть зашкодити здоров’ю чи моральності, мають бути заборонені. Цей принцип передбачає також свободу вступу в організації трудящих.

3. Продуктивна пра­ця має виняткове значення, оскільки дозво­ляє працівникам заробля­ти необхідні кошти для іс­нування їх самих та їхніх сімей, а також забезпечує сталий розвиток і зміцнює конкурентоспроможність підприємств та країни за­галом.

4. Рівність у праці відбиває потреби трудящих у справедливих і рівних можливостях на виробництві: відсутність дискримінації на робочо­му місці та в доступі до роботи, можливість гар­монійного поєднання тру­дової діяльності із сімей­ним життям.

5. Безпека на вироб­ництві означає сприяння в збереженні здоров’я, забезпечення пенсій, заходи захисту та фінансову допомогу в разі погіршення стану здоров’я, втрати роботи чи за­собів існування.

6. Гідність у праці ви­магає уважного став­лення до працівників та їхніх проблем, участь тру­дящих у прийнятті рі­шень щодо умов праці. Найважливішим елемен­том є свобода колективно представляти свої інтереси.

Підтримуючи в своїй діяльності сформульова­ну МОП Концепцію гід­ної праці, де гідна праця виступає стрижнем соці­ального, економічного і екологічного розвитку, відіграє головну роль у справі забезпечення зба­лансованості і соціальної справедливості в умовах пошуку сучасною цивілі­зацією більш стабільних і справедливих підходів до проблем зростання і розвитку, ФПУ, її член­ські організації й надалі докладатимуть макси­мум зусиль для запрова­дження в Україні принци­пів гідної праці в повно­му обсязі.

ФПУ, її членські орга­нізації мають намір взяти активну участь у виро­бленні конкретних напря­мів модернізації, домага­ючись при цьому їх узго­дженості на багатосторон­ній основі, обґрунтованос­ті, прозорості. При цьому профспілки залишаються на позиції гідної праці як основи соціального добро­буту та економічного про­гресу.

ФПУ домагатиметься прискорення темпів роз­витку економіки, форму­вання структурно розви­неної, конкурентоспро­можної економіки на базі робочих місць, що забез­печить потреби країни та населення, дозволить ра­ціонально й ефективно ви­користовувати матеріаль­ні та людські ресурси з по­гляду інтересів держави, найманих працівників, бізнесу.

У зв’язку з цим ФПУ за­кликає Президента Украї­ни, уряд, парламент, робо­тодавців, громадські орга­нізації, а також політичні партії об’єктивно оціню­вати позитивні зміни соціально-економічного стану країни при реаліза­ції пріоритетних завдань для запровадження прин­ципів гідної праці в Україні.

У пошуках непростих рішень ФПУ вимагає при проведенні масштабних соціально-економічних реформ безумовного до­тримання принципів гід­ної праці, вирішення стра­тегічних завдань у таких сферах, як зайнятість, со­ціальний захист, соціаль­ний діалог і трудові відносини.

ФПУ закликає громад­ськість шляхом організа­ції публічних заходів, ін­формаційних акцій взяти участь у відзначенні Всесвітнього дня дій за гідну працю задля привернення уваги до необхідності спільної побудови в Укра­їні гідних умов життя.

ПРЕЗИДІЯ ФПУ

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання