« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

Заява загальної конфедерації профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю

Заява  загальної конфедерації профспілок до Всесвітнього дня дій за гідну працю

 7 жовтня світо­вий профспілко­вий рух тради­ційно відзнача­тиме Всесвітній день дій за гідну працю.

 Висунута Міжнарод­ною організацією праці (МОП) в 1999 році Програма гід­ної праці була з ен­тузіазмом підтримана всесвітнім профспілковим рухом. Починаючи з 2008 року, за ініціативою Між­народної конфедерації профспілок (МКП) у всьо­му світі, в тому числі в кра­їнах, де діють членські ор­ганізації Загальної конфе­дерації профспілок, відзна­чається Всесвітній день дій за гідну працю.

МОП визначає гідну працю як продуктивну пра­цю в умовах свободи, спра­ведливості, безпеки та по­ваги до гідності трудящої людини, при дотриманні загальновизнаних трудо­вих норм та принципів со­ціального діалогу. Її осно­вою є повна й продуктивна зайнятість, здорові умови та справедлива оплата.

У боротьбі за гідну пра­цю профспілки світу відво­дять важливе місце специ­фічним проблемам окре­мих категорій працівників: жінок, молоді, безробітних, кількість яких зростає останніми роками небаче­ними темпами, трудящих-мігрантів, працівників не­формального сектору еко­номіки, де практикуються найтяжчі види експлуата­ції, позикова праця та інші нові форми зайнятості, по­роджені стрімким насту­пом глобалізації і науково-технічного прогресу.

Нинішнього року як одну з головних тем свят­кових заходів МКП пропо­нує боротьбу за вирішення найгострішої проблеми в світі праці – забезпечення зайнятості молоді. Сьогод­ні молоді люди складають 40% безробітних світу, тоб­то 75 млн осіб, що на 4 млн більше, ніж у докризовому 2007 році. Понад 6 млн мо­лодих людей, втративши надію знайти роботу, при­пинили її пошуки, а більше 150 млн живуть на менш ніж 1,25 дол. США на день, тобто нижче встановленої ООН межі бідності.

Проблема молодіжної зайнятості була одним з го­ловних пунктів порядку денного 101-ї сесії Міжна­родної конференції праці, яка відбулася в червні цьо­го року в Женеві. На конфе­ренції наголошувалося, що така ситуація може при­звести до виникнення «втраченого покоління», і це становитиме серйозну загрозу соціальній згурто­ваності суспільства.

Загальна конфедерація профспілок цілковито по­діляє стурбованість світо­вої спільноти нинішнім становищем. У нашому ре­гіоні проблема зайнятості молоді особливо загостри­лася під впливом глобаль­ної фінансово-економічної кризи. Сьогодні в країнах регіону рівень безробіття серед молодих людей у 2–3 рази вище, ніж серед пра­цівників старшого поко­ління. Подекуди вони скла­дають понад 40% загального числа безробітних. Це значна перешкода на шляху молоді до гідного життя.

ЗКП разом з профспіл­ками всього світу вважа­ють, що для подолання кризи зайнятості і насам­перед – молодіжного безро­біття необхідно внести від­повідні корективи в інвес­тиційну політику. Проф­спілкам слід домагатися створення нових робочих місць за рахунок збільшен­ня капіталовкладень у ре­альний сектор економіки, налагодження сучасної системи професійного на­вчання та перекваліфікації відповідно до реальних по­треб ринку, культивування в суспільній свідомості ідеї важливості солідар­ності поколінь.

Для нинішнього після­кризового періоду харак­терно також повсюдне стрімке посилення насту­пу роботодавців (нерідко за підтримки чи потурання влади) на права працівни­ків і свободу їх профспілко­вих організацій, включаю­чи основні права на веден­ня колективних перегово­рів і страйк. Така тенден­ція спостерігається не тіль­ки на національному, а й світовому рівні. На остан­ній сесії Міжнародної кон­ференції праці в Женеві група роботодавців фак­тично поставила під сум­нів право трудящих на страйк. Це зайвий раз свід­чить про те, що боротися з наслідками глобальної кризи вони мають намір не шляхом розумної еконо­мічної перебудови, яка вра­ховує уроки кризи, а шля­хом погіршення умов жит­тя і праці, обмеження прав трудящих і профспілок. І це ще одна серйозна про­блема, що хвилює сьогодні профспілки.

Питання боротьби за гідну працю та соціальну справедливість, повну й продуктивну зайнятість, в тому числі забезпечення робочими місцями моло­дих людей, стали девізом і лейтмотивом VII з’їзду За­гальної конфедерації проф­спілок, що відбувся 12 ве­ресня цього року. Ми впев­нені, що його рішення бу­дуть добрим керівництвом до дії і порадником у бо­ротьбі профспілок нашого регіону за захист гідності людини праці.

ЗКП закликає свої членські організації, вра­ховуючи всі ці фактори і тенденції, а також специ­фічні умови й актуальні проблеми своїх країн і га­лузей, широко і привсе­людно відзначити 7 жов­тня Всесвітній день дій за гідну працю, звернувши особливу увагу на вирі­шення проблеми зайня­тості молоді та рішучу протидію наступу на пра­ва трудящих і профспіл­кові свободи.

 

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання