« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Спецвипуск

ФПУ на захисті прав ветеранів

ФПУ на захисті прав ветеранів

Нині вкрай важливими є питання посилення соціального захис­ту найуразливіших верств населення: ветеранів війни, праці, інвалідів тощо. Федерація профспілок України постійно три­має на контролі забезпечення належної соціальної підтримки цих категорій населення та реагує на зміни, які відбуваються у сфері пенсійного забезпечення, надання різних соціальних га­рантій, пільг, соцобслуговування тощо.

В Україні проживає 13,7 млн пенсіоне­рів, із яких 2,8 млн – продовжують працювати й у по­вному розмірі отримують пенсії незалежно від місця роботи та суми зарплати. Основній частині пенсіоне­рів пенсії призначено згід­но із Законом України «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхуван­ня», який встановлює, що за наявності страхового стажу 35 років у чоловіків і 30 ро­ків – у жінок пенсія за віком не може бути меншою, ніж прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність. У разі зміни прожиткового мінімуму відповідно має підвищуватися мінімаль­ний розмір пенсій за віком.

Пенсії індексуються згід­но із законодавством про ін­дексацію грошових доходів населення. Так, індексації підлягають суми пенсій у межах прожиткового міні­муму, встановленого для осіб, які втратили праце-здатність. Окрім того, у разі якщо середньомісячна зар-плата за минулий рік зрос­ла, із 1 березня п. р. розмір пенсії підвищується на кое­фіцієнт, що відповідає не менш як 20% темпів зростан­ня середньомісячної зарп­лати порівняно з попере­днім роком, окрім випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік пере­вищило цей коефіцієнт.

У разі якщо після при­значення пенсії пенсіонер продовжує працювати, то через кожні 24 місяці страх­стажу після призначення (попереднього перерахун­ку) пенсії, незалежно від пе­рерв у роботі, за його зая­вою може здійснюватися перерахунок пенсії. Він проводиться із зарплати, з якої обчислена пенсія, або за бажанням пенсіонера із зарплати за періоди страхо­вого стажу, зазначені в час­тині 1 статті 40 ЗУ «Про загальнообов’язкове дер­жавне пенсійне страхуван­ня», із застосуванням показ­ника середньої зарплати, який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Тим часом нині маємо низький середній розмір пенсії. Так, станом на 01.07.2012 його показник ста­новив 1421,60 грн, що лише в 1,6 раза перевищує про­житковий мінімум для не­працездатних осіб. Опти­мальний варіант – коли се­редній розмір пенсії пере­буватиме на рівні 2–2,5 про­житкового мінімуму для непрацездатних осіб. При цьому затверджений Верхо­вною Радою України про­житковий мінімум для осіб, які втратили працездат­ність, приміром, у липні становив 844 грн, а фактич­ний розмір прожиткового мінімуму в цінах липня 2012 року для осіб, які втра­тили працездатність, – 882 гривні.

Для посилення соціаль­ного захисту громадян, зо­крема в частині пенсійного забезпечення, Федерація профспілок України дома­гатиметься від Уряду вжит­тя заходів для забезпечення істотного збільшення над­ходжень до Пенсійного фон­ду, ліквідації дефіциту пен­сійних коштів і забезпечен­ня поступового підвищення рівня пенсійного забезпе­чення громадян. В Україні є всі можливості для належ­ного наповнення бюджету Пенсійного фонду. Для цьо­го влада й роботодавці ма­ють напрацювати та реалі­зувати відповідний комп­лекс заходів у різних сфе­рах життя. Слід домагатися від Уряду та інших держав­них органів реформування системи зарплати та її під­вищення, забезпечення ді­євих заходів з легалізації зайнятості та доходів, за­провадження спеціальних програм сприяння зайня­тості молоді та осіб перед­пенсійного віку.

Крім того, ФПУ й надалі вимагатиме від Уряду розв’язання проблем пен­сійного забезпечення, як-от звільнення Пенсійного фонду від невластивих йому виплат та забезпечен­ня прозорості пенсійної системи; встановлення справедливого перерахун­ку пенсій працюючим пен­сіонерам; забезпечення по­стійного осучаснення рані­ше призначених пенсій для збереження їхньої купі­вельної спроможності, удо­сконалення порядку обчис­лення страхового стажу та заробітку; поступового пе­реходу до призначення пен­сій для всіх категорій пра­цівників за єдиними прави­лами пенсійного забезпе­чення; вирішення проблем пільгового пенсійного за­безпечення (обчислення страхового стажу, викорис­тання результатів атеста­ції робочих місць за умова­ми праці, фінансування пільгових пенсій).

Розв’язання перелічених вище проблем сприятиме збільшенню надходжень до Пенсійного фонду, удоско­наленню діючої солідарної пенсійної системи та дасть можливість забезпечити на­лежний рівень заміщення зарплати пенсією, запрова­дити справедливий меха­нізм зростання пенсійних виплат, забезпечити ста­більне функціонування та прозорість пенсійної систе­ми, соціальну справедли­вість і зрозумілість пенсій­ної системи для громадян та роботодавців.

З метою забезпечення права ветеранів праці та людей похилого віку на со­ціальний захист така норма передбачена Генеральною угодою між Кабінетом Мі­ністрів України, всеукраїн­ськими об’єднаннями орга­нізацій роботодавців і під­приємців та всеукраїнськи­ми профспілками й профоб’єднаннями. Так, ре­комендується під час укла­дення галузевих, регіональ­них угод і колективних до­говорів встановлювати зобов’язання щодо соціаль­ного захисту ветеранів пра­ці та людей літнього віку.

Відповідна робота про­водиться на регіональному рівні, зокрема під час підго­товки відповідних програм, у якій активну участь бе­руть територіальні профор­ганізації та громадські ве­теранські організації. Ці програми насамперед пе­редбачають додаткові, до визначення законодав­ством, форми й види соці­ального захисту ветеранів, як-от надання грошової до­помоги, вирішення побуто­вих проблем, встановлення пільг і надання переваг під час отримання певних соц-послуг тощо.

Велика робота у справі захисту ветеранів прово­диться на низовому рівні – на підприємствах і в органі­заціях. З ініціативи первин­ної профспілкової організа­ції конкретні норми соці­ального захисту передбача­ються у колективних дого­ворах чи окремих положен­нях, інших документах. На­самперед це стосується на­дання матеріальної допо­моги, доплат до пенсій, сприяння лікуванню та оздоровленню, надання до­помоги вдома, закупівля се­зонної сільськогосподар­ської продукції, надання транспортних послуг і розв’язання багатьох інших побутових проблем.

Крім того, на підприєм­ствах і в установах первин­ні профорганізації за учас­тю ветеранських осередків проводять заходи з нагоди свят, інших урочистостей. Слід зазначити, що після виходу на пенсію велика кількість пенсіонерів зали­шається на обліку у своїй первинці та бере активну участь в її роботі.

Федерація профспілок України й надалі співпра­цюватиме з ветеранськими організаціями задля забез­печення належного рівня соціального забезпечення громадян, адже тільки спільними зусиллями мож­на досягти цієї мети.

Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ

08.10.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання