« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Парламентські слухання

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК: РЕСУРСИ ПОТРІБНО БРАТИ В ЕКОНОМІЦІ, А НЕ В КИШЕНЯХ УКРАЇНЦІВ

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК: РЕСУРСИ ПОТРІБНО БРАТИ В ЕКОНОМІЦІ, А НЕ В КИШЕНЯХ УКРАЇНЦІВ

7 червня у Верховній Раді України відбулися парламентські слу­хання на тему «Про пріоритетність додержання страхових засад при реформуванні пенсійної системи».

Я к повідомляє Управління соціаль­ного страхування і пенсійного за­безпечення апарату ФПУ, у зазна­чених парламентських слухан­нях взяли участь народні депутати Украї­ни, міністр соціальної політики України Андрій Рева, голова правління Пенсійно­го фонду України Олексій Зарудний, пред­ставники Уряду, наукових установ, пред­ставники профспілок та профоб’єднань, громадських організацій чорнобильців, вимушено переміщених осіб та ін.

Слід зазначити, що по­передньо Федерацією профспілок України було підготовлено та надісла­но Комітету Верховної Ради України з питань со­ціальної політики, зайня­тості та пенсійного забез­печення пропозиції щодо реформування системи пенсійного забезпечення, частина з яких увійшли до Рекомендацій парла­ментських слухань.

У своїх виступах учасники слухань звер­тали увагу на проблеми в пенсійному забезпе­ченні, як у цілому, так і щодо окремих категорій громадян: потерпілих від аварії на Чорнобильській АЕС, осіб з інвалідністю, у тому числі з дитинства, вимушено переміщених осіб. Обговорю­валися питання необхідності запрова­дження обов’язкової накопичувальної системи та розвитку системи недержав­ного пенсійного забезпечення.

Також виступаючі акцентували увагу на презентованих Урядом законодавчих пропозиціях з удосконалення системи пен­сійного забезпечення. Зокрема, щодо необ­хідності забезпечення справедливості в розмірах пенсій, призначених у різні роки, ризиків підвищення тривалості страхово­го стажу до 35 років, зняття обмежень при виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, необхідності наповнення бюджету Пенсій­ного фонду та ін.

Від профспілок ви­ступив заступник голо­ви Профспілки праців­ників нафтової і газової промисловості України Сергій Українець, який, зокрема, зазначив: «Сьо­годні Кабінетом Міні­стрів пропонується осу­часнити і підвищити ра­ніше призначені пенсії 8 млн українців, звільни­ти Пенсійний фонд від невластивих видатків і скасувати недоплату 15% пенсій працюючим. Це безумовний позитив.

Однак, схоже, Уряд збирається знайти ко­шти в кишенях інших пенсіонерів – зменшити коефіцієнт стажу з 1,35 до 1,0 і заморозити показник серед­ньої зарплати по економіці для розрахун­ку пенсій. Тобто, трудовий внесок і вже за­роблені пенсії нових пенсіонерів буде штучно урізано. Це нова зрівнялівка. Бе­ріть ресурси в економіці. Вони там є.

Перше – легалізація «тіньових» зарплат, які вже сягають 300 мільярдів. До­датково надійде не менше 120 млрд ЄСВ і ПДФО, що дозволить припинити інси­нуації про необхідність дотування солі­дарної системи.

Друге – Прем’єр-міністр публічно ви­знав, що в Україні вкрай занижена ціна праці. Частка зарплат у собівартості зменшилася до 6% і є втричі нижчою, ніж у європейських сусідів.

Днями Уряд затвердив макропоказники на 2017 рік. Дивно, але в умовах кризи за­кладено гігантські прибутки бізнесу в 639 млрд. Це значно вище, ніж фонд оплати праці виробничого сектора економіки. Зарплатні ресурси відкрито переливають­ся у прибутки роботодавців, втрачаються ще десятки мільярдів Пенсійного фонду на догоду офшорним накопиченням товстосу­мів. Тому є всі можливості для підвищення фонду оплати праці на 300–400 млрд, що до­дасть ще 70–80 млрд Пенсійного фонду. Обидва фактори – більш ніж достатня осно­ва для фінансової стабільності пенсійної системи і підвищення пенсій. Уряд і парла­мент зобов’язані їх використати. Із цього і потрібно розпочинати реформу».

ІЗ ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій УКРАЇНЕЦЬ, заступник голови Профспілки пра­цівників нафтової і газової промис­ловості України:

«Чого чекають працівники і пенсіо­нери від законодавчих змін? Розмі­ри пенсій мають залежати виключ­но від заробітку і стажу кожного. Пенсійні правила мають стати єди­ними і рівними для всіх, крім вій­ськових. Держава має гарантувати, щоб ЄСВ сповна платив кожний, хто використовує працю людей. І жодних обмежень уже наявних пенсійних прав. Профспілки напо­лягають на законодавчому закрі­пленні цих положень».

 

17.06.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання