« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

УКРНАФТОГАЗПРОФСПІЛКА ТРУДОВИМИ І СОЦІАЛЬНИМИ ЗДОБУТКАМИ ВІДЗНАЧАЄ СВОЄ 40-РІЧЧЯ

УКРНАФТОГАЗПРОФСПІЛКА ТРУДОВИМИ І СОЦІАЛЬНИМИ ЗДОБУТКАМИ ВІДЗНАЧАЄ СВОЄ 40-РІЧЧЯ

Професійна спілка працівників нафтової і газової промисловості України була утворена в червні 1977 року на базі Профспілки пра­цівників нафтової, га­зової та нафтопере­робної промисловості.

П ерша організаційна конфе­ренція, на якій було створе­но Український республі­канський комітет профспіл­ки працівників нафтової і газової промисловості, відбулася 21 червня 1977 року в м. Києві. Головою респу­бліканського комітету профспілки було обрано Василя Кицуна, який очолював профспілку до 1983 року.

На ІІ і ІІІ виборних конференціях, у 1983 і 1987 роках, головою республі­канського комітету профспілки пра­цівників нафтової і газової промисло­вості було обрано Василя Градюка, який обіймав цю посаду до 1990 року.

IV Українська республіканська конференція профспілки працівни­ків нафтової і газової промисловості (1990 рік) прийняла Декларацію «Про вільну, незалежну профспілку пра­цівників нафтової і газової промис­ловості України», затвердила Статут профспілки. Головою профспілки було обрано Олександра Попела.

У липні 2009 року на пленумі Цен­тральної ради Профспілки працівни­ків нафтової і газової промисловості України головою Укрнафтогазпроф­спілки обраний Володимир Дмитри­шин, який очолює її дотепер.

Професійна спілка працівників нафтової і газової промисловості за­лишається однією з найчисельніших виробничих профспілок України. Вона об’єднує понад 100 тис. праців­ників підприємств, ветеранів праці у 170 первинних організаціях, Пол­тавську, Львівську, Івано-Франків­ську, Харківську, Київську територі­альні організації і міжрегіональні організації ПАТ «УКРГАЗВИДОБУ­ВАННЯ», ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртранс­нафта», ДП «Укравтогаз».

В умовах продовження реформу­вання нафтогазового комплексу, за­гроз скорочення робочих місць та чисельності працівників Укрнафто­газпрофспілка намагається якнай­повніше і найефективніше викорис­товувати важелі, права й повнова­ження, що їх надає чинне законодав­ство, постійно пам’ятаючи про голо­вне завдання – захист трудових прав та інтересів працівників галузі.

Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки узагальнює пропозиції членів профспілки, профспілкових організацій та веде від їхнього імені переговори із соціальними партне­рами щодо Галузевої угоди, органі­зовує укладення колективних дого­ворів, якими регулюються всі соці­ально-трудові відносини на підпри­ємствах нафтогазової галузі Украї­ни. Профспілка є суб’єктом Гене­ральної угоди на національному рівні, яка визначає засади держав­ної політики, норми і принципи ре­гулювання соціально-трудових від­носин в Україні.

У 2016 році Укрнафтогазпрофспіл­ка в черговий раз підтвердила свій статус репрезентативності на галузе­вому рівні, що дозволяє повноцінно і відповідально вести колективні пе­реговори відповідно до вимог нового законодавства про соціальний діалог.

Виборні орга­ни організацій профспілки буду­ють свою роботу на принципах со­ціального діало­гу, спрямованого на реалізацію за­ходів із захисту трудових, соці­ально-економіч­них прав та ін­тересів спілчан, здійснення гро­мадського контролю за виплатою заробітної плати, дотриманням за­конодавства про працю й охорону праці, створенням безпечних умов праці, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Профспілкою працівників на­фтової і газової промисловості Укра­їни разом з Міністерством енергети­ки та вугільної промисловості Укра­їни, Публічним акціонерним това­риством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» в 2014 році підписано спільний Меморан­дум «Про порозуміння та консоліда­цію дій щодо захисту та забезпечен­ня прав та інтересів працівників підприємств нафтової і газової про­мисловості на період подолання економічної нестабільності в держа­ві». Цим документом сторони під­твердили спільні зобов’язання щодо збереження робочих місць; створен­ня безпечних і нешкідливих умов праці; утримання та фінансування діяльності об’єктів соціально-побу­тового призначення; недопущення утворення заборгованості із заробіт­ної плати та інших виплат.

Укрнафтогазпрофспілка займає активну позицію під час проведення реформування нафтогазового комп­лексу України. Регулярно проводять­ся консультативні зустрічі з керівни­цтвом Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», Мініс­терства енергетики та вугільної про­мисловості України, де обговорю­ються актуальні та найбільш гострі проблеми функціонування галузе­вих підприємств, забезпечення їх­нього сталого роз­витку, соціального розвитку трудових колективів.

Трудовими ко­лективами, члена­ми Укрнафтогазпрофспілки в 2016 році видобуто біль­ше 1,5 млн т нафти, 19,6 млрд куб. м газу, транспорто­вано територією України 13 млн 822 тис. т нафти, 82,2 млрд куб. м природного газу, що вкрай важливо для забезпечення енергетичної неза­лежності і безпеки молодої Української держави.

За ініціативою Укрнафтогазпроф­спілки всеукраїнськими професійни­ми спілками галузей енергетики в 2017 році розроблено пропозиції до проекту Енергетичної стратегії України на період до 2035 року, які направлено Міністерству енергети­ки та вугільної промисловості Укра­їни. Завдяки успішному виконанню колективних договорів більшість працівників – членів профспілки ма­ють заробітну плату, вищу за серед­ню зарплату в економіці.

Позиція Укрнафтогазпрофспілки щодо системного підвищення заро­бітної плати працівників нафтогазо­вої галузі в умовах асоціації України з Європейським Союзом, яка передба­чає поетапне, до 2035 року, підвищен­ня середньомісячної заробітної плати по підприємствах галузі до рівня за­робітних плат у нафтогазовій галузі країн Європи, з розумінням сприйня­та соціальними партнерами.

Безпечні умови праці, реалізація прав працівників на охорону їхньо­го життя і здоров’я, здійснення гро­мадського контролю у процесі тру­дової діяльності були і залишають­ся одним з найважливіших напря­мів діяльності профспілки праців­ників нафтогазпрому України.

Постійно проводиться робота з удо­сконалення системи управління охо­роною праці і переходу до управління промисловою безпекою згідно вимог міжнародного стандарту ОНSAS-18001. Сертифікат на його впровадження отримали основні підприємства галузі ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», ПАТ «УКРГАЗ­ВИДОБУВАННЯ», ПАТ «Укртранснаф­та», ПАТ «Укрнафта».

На кожному підприємстві створе­но служби охорони праці, функціонує п’ятиступенева система оперативно­го контролю, своєчасно проводиться навчання та всі види інструктажів з охорони праці, в установленому по­рядку забезпечується проведення ме­дичних оглядів певних категорій пра­цівників, зайнятих на важких робо­тах, роботах із шкідливими чи небез­печними умовами праці, робочий персонал забезпечується спецодягом, спецвзуттям та засобами індивіду­ального і колективного захисту.

Усі ці заходи дозволяють захис­тити тисячі працівників від травму­вання і каліцтва на виробництві та професійних захворювань.

Ведеться постійна системна робо­та з аналізу проектів законів, поста­нов Уряду, наказів Міненерговугілля, виявлення загроз погіршення еконо­мічного чи соціального стану підпри­ємств галузі, порушення трудових чи соціально-економічних прав праців­ників, оперативно готується реагу­вання від профспілкової сторони з ме­тою недопущення таких порушень.

Представники організацій Укрнафтогазпрофспілки завжди в пер­ших рядах учасників солідарних всеукраїнських протестних акцій ФПУ проти зростання споживчих цін, обмеження трудових і пенсій­них прав.

Невід’ємною частиною діяльності Укрнафтогазпрофспілки є співпраця з міжнародними організаціями та профспілковими об’єднаннями, спря­мована на піднесення іміджу Укрнаф­тогазпрофспілки на міжнародному рівні та підвищення ефективності ро­боти за допомогою впровадження міжнародного досвіду, зміцнення і розвиток профспілкового руху.

Значна увага приділяється соці­альному розвитку трудових колекти­вів, поліпшенню житлових умов, лі­куванню, оздоровленню працівників галузі та членів їхніх сімей, прово­дяться культурні, спортивні, оздоров­чі заходи, що дозволяє членам проф­спілки не лише успішно працювати, а й розвиватися фізично та духовно.

 

ДОРОГІ ДРУЗІ- СПІЛЧАНИ!

Сьогодні ми з вами, всі колективи нафто- і газо­видобувних, нафто- і газо­транспортних, а також допоміжних підприємств і організацій відзначаємо ювілей – 40-річчя від дня заснування Укрнафтогазпрофспілки, галузевого професійного об’єднання працівників нафтогазової галузі України.

Від Президії Укрнафтогазпрофспілки та від себе особисто сердечно вітаю всіх нас із таким важли­вим і відповідальним ювілеєм.

Пройдений шлях був непростим і водночас насиче­ним життєво важливими подіями. Руками і розумом членів профспілки проектувалися й будувалися ви­робничі та соціальні об’єкти, розвивалася матеріаль­на база, виконувались виробничі завдання. Попри всі труднощі під час політичних і економічних реформ наша згуртованість, єдність і солідарність, активні дії та конструктивна позиція дозволили зберегти сотні робочих місць, захистити людей від несправедли­вості, незаконних звільнень, разом відстоювати пра­во на безпечну працю та гідну заробітну плату.

Сумлінною працею кожного члена профспілки, кожного трудового колективу ми допомагали твер­до стати на ноги молодій Українській державі і сьо­годні забезпечуємо її енергетичну незалежність та безпеку в умовах зовнішньої агресії.

Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки, 170 пер­винних, об’єднаних, міжрегіональних, територіаль­них організацій зайняли гідне місце у соціальному діалозі. У кожній з них на своєму місці лідери й ак­тивісти, які переважно на громадських засадах вмі­ють працювати та люблять свою роботу, а тому ко­ристуються заслуженим авторитетом у всіх трудів­ників підприємств.

Чинні сьогодні Галузева угода, колективні договори з роботодавцями є результатом наполегливої праці багатотисячного профспілкового активу в інтересах працівників та їх сімей, ветеранів праці, з якими ми тримаємо міцний постійний зв’язок. Фактично вони вже стали надійним внутрішньокорпоративним со­ціальним законодавством і забезпечують стабільне зростання заробітних плат, належну охорону праці, задоволення житлових, оздоровчих, медичних, культурних та інших соціальних потреб.

Наше профспілкове свято – це свято всіх працівни­ків галузі, адже колективні договори встановлюють соціальні гарантії для кожного працівника неза­лежно від членства в профспілці.

Разом з нами свято відзначають Федерація профспі­лок України, Глобальна спілка IndustriALL, Міжна­родна конфедерація нафтогазбудпрофспілок, Інтер­націонал громадського обслуговування, Європей­ська федерація профспілок громадського обслуго­вування, Міжнародна організація праці, і ми завжди можемо розраховувати на їх солідарну підтримку.

Укрнафтогазпрофспілка чітко бачить майбутнє. Ми маємо спільні цілі, впевненість і твердість у намірах захистити своїх членів, сприяти утвердженню соці­альної справедливості, зростанню добра й поваги до людей праці, становленню сильної соціальної, правової і демократичної держави!

Отже, попереду у нас багато роботи, адже люди че­кають нових починань і здобутків, збереження і при­множення гідних традицій та започаткування нових.

Бажаю всім профспілковим лідерам і активістам високої довіри і твердої солідарної підтримки спіл­чан, подальших спільних перемог в інтересах тру­дової людини, зміцнення і консолідації профспілко­вого руху заради гідного життя членів профспілки, їхніх родин та всього українського народу!

Володимир ДМИТРИШИН,

голова Укрнафтогазпрофспілки

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання