« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Особистість

ВІД ЗІРОК – ДО БУДЕННИХ СПРАВ

ВІД ЗІРОК – ДО БУДЕННИХ СПРАВ

Понад 60 років віддав легендарному «Південмашу» почесний працівник космічної галузі України, кавалер орденів Трудового Червоного Прапора та «Знак Пошани» слюсар-складальник Анатолій Рябчук. Чудовий спеціаліст, майстер своєї справи, він брав активну участь і в громадському житті, понад три десятиріччя очолюючи цеховий комітет профспілки.

Д нями ветерана, як і ба­гатьох його товари­шів, запросили на уро­чистості з нагоди 70-річчя профспілкової органі­зації підприємства. І зала ви­бухнула оплесками, коли голо­ва профкому (він же очолює й ЦК профспілки «Космомаш») Валерій Васильєв, вручаючи нагороду Анатолію Рябчуку за багаторічну активну роботу в профспілці, згадав, що саме Анатолій Павлович колись ви­дав йому, тоді ще молодому робітникові, перший проф­спілковий квиток і бажав зберегти вірність своєму підприємству (що Васи­льєв і робить незмінно ось уже 45 років).

У цей святковий день згадали десятки профспіл­кових активістів, які весь цей час творили історію гіганта ра­кетно-космічної галузі та його профорганізації.

Підприємство переживало різні часи. Колись саме завдяки інтелекту та робочим рукам ко­лективу «Південмашу» вдалося досягти військового паритету між СРСР і США, а соціальному пакету ракетобудівників, ма­буть, не було рівних у країні. Нині підприємство, на жаль, пе­реживає не найкращі часи. Але його профорганізація, зазначив у своєму привітанні Валерій Васи­льєв, продовжує стояти на сторо­жі інтересів трудящих. Вдалося, хоч і не в повному обсязі, зберег­ти та забезпечити функціонуван­ня низки соціальних і культурно- спортивних об’єктів – санаторію- профілакторію, бази відпочинку, басейну, Палацу культури машинобудівників, бібліотеки та ін., котрими користуються як заводчани, так і всі жителі на­вколишніх мікрорайонів. Чима­ло робиться для поліпшення умов праці та виробничого побу­ту, оздоровлення та духовного розвитку членів профспілки та їхніх дітей. Особлива увага при­діляється молоді, її залученню до профспілкового життя.

Відзначив велику роль проф­спілки і перший заступник гене­рального директора підприєм­ства Костянтин Завгородній.

У своєму привітанні голова Дніпропетровського облпрофоб’єднання Віталій Дубіль на­звав цю профорганізацію однією з найактивніших, яка постійно рішуче та принципово бореть­ся за збереження заводу та його трудового потенціалу, стукає в усі двері, щоб ви­вести підприємство з кри­зи. Так, за підтримки ДООП вона плідно співпрацює з депутатами міськради та народними де­путатами України, особливо «промисловим» Комітетом Верховної Ради та його головою Віктором Галасюком. Неодноразово голова профкому Вале­рій Васильєв звертався з відкри­тими листами до Глави держави та керівництва Національного космічного агентства України, представники колективу завжди беруть активну участь у всеукра­їнських акціях профспілок.

І ось нарешті нещодавно Пре­зидент України підписав прийня­тий парламентом закон, спрямо­ваний на підтримку «Південма­шу», зокрема на забезпечення його державними замовленнями (саме це й було головною вимо­гою заводчан протягом багатьох років). Причому вони можуть стосуватися не лише космічних та оборонних розробок, а й вироб­ництва «мирної» техніки. Тепер справа за Урядом і парламентом, що повинні передбачити виді­лення під ці замовлення відпо­відне фінансування.

Звичайно, ця звістка додала ракетобудівникам певного опти­мізму. І зараз є перспективні за­кордонні проекти, в яких беруть участь «Південмаш» і його бага­торічний партнер КБ «Південне», заступник голови профкому яко­го Віктор Зінченко також долу­чився до привітань колег.

До ювілею профорганізації її ветерани – колишній багаторіч­ний заступник голови профкому Борис Мельниченко, Борис Гурін та інші підготували цікаву книгу спогадів «70 лет на службе наро­да», в якій знайшли відображен­ня її історія та сьогодення. Так, у ній розповідається, зокрема, про першого голову профкому Сергія Шустова, свої спогади виклав і Ві­ктор Литвин, який очолював його найдовше за всіх – чверть віку.

«Від зірок – до найбуденні­ших справ» – такий лейтмотив діяльності профорганізації про­відного підприємства ракетно- космічної галузі України. Щиро вітаємо її з ювілеєм!

Віктор КОВРИГА

 

У КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР «ЕЛЕКТРОВАЖМАШУ» ВНЕСЕНО ЗМІНИ

На державному підприємстві «Завод «Електроважмаш» відбулася конференція трудового колективу за підсумками виконання колективного договору в минулому році і внесення до нього змін на поточний рік.

Н а конференції були присутні пред­ставники всіх структурних підроз­ділів, а також керівництво підпри­ємства та профспілкового коміте­ту заводу.

«Спільно з керівництвом заводу ми ре­гулярно перевіряємо виконання норм ко­лективного договору, разом приймаємо рі­шення щодо змін і доповнень до докумен­та. До деяких пунктів було внесено зміни, зокрема збільшення заробітної плати з 1 жовтня 2017 року, а також прийняття нових комплексних заходів щодо підвищення рівня охорони праці. Крім того, на сьогодні ми перебуваємо в числі тих небагатьох під­приємств, які вчасно виплачують заробіт­ну плату співробітникам», – повідомив го­лова профспілкового комітету підприєм­ства Василь Канунніков.

«Насамперед ми дотримуємося балансу інтересів усіх сторін. У поточному році ми пішли назустріч колективу підприємства і зберегли практично всі витратні статті. В оновленому колективному договорі міс­титься вся соціальна програма, яка вклю­чає оздоровлення та лікування працівни­ків, пільгове харчування, культурно-масо­ву та спортивну роботу», – зазначив в. о. директора заводу Дмитро Костюк.

Управління корпоративних комунікацій і реклами

ДП «Завод «Електроважмаш»

 

ВМІННЯ ПРАЦЮВАТИ З ЛЮДЬМИ

Із 2004 року, від дня утво­рення Закар­патського те­риторіально­го профоб’єднання працівників соціальної сфери, його незмінно очо­лює Людмила Ляпіна.

С пираючись у своїй роботі на широ­кий профспілковий актив, діючи на засадах соціального партнерства з департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА, Людмила Борисівна стала справжнім профспілковим лідером галузі.

За роки діяльності галузевої профспілки Людмилі Ляпіній, яка любить і вміє працю­вати з людьми, неодноразово доводилося за­хищати права й інтереси спілчан, коли вони зверталися за допомогою. Під контролем профспілки – укладання колективних дого­ворів у низовій ланці, із запровадженням но­вих законодавчих актів і нормативних доку­ментів до них вносяться зміни та доповне­ння. Систематично, по-діловому проходить навчання профспілкового активу галузі, за рівнем і організацією якого галузева проф­спілка є однією з кращих у нашому краї.

Нині в профспілкових осередках територі­ального профоб’єднання активно проводять­ся заходи з нагоди оголошеного Федерацією профспілок України Року первинної проф­спілкової організації. Окремі первинки на­шого краю нагороджено відзнаками ЦК Профспілки працівників соціальної сфери України за підсумками всеукраїнських огля­дів на кращі первинну профспілкову органі­зацію, колективний договір тощо.

З ініціативи обласної профспілки організову­ються змістове дозвілля спілчан, поїздки маршрутами вихідного дня, проводиться спортивно-масова робота. На останній XXVI обласній міжгалузевій спартакіаді профспі­лок Закарпаття футболісти територіального профоб’єднання працівників соціальної сфери в напруженій боротьбі вибороли перше місце.

За успіхи в роботі, активну громадську діяль­ність Людмилі Ляпіній присвоєно почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України», нагороджено нагрудним зна­ком ФПУ «Профспілкова відзнака», обрано членом Ради Федерації профспілок України.

Цієї весняної пори Людмила Ляпіна відзна­чила ювілейну дату в своєму житті, з чим її привітали колеги, профактивісти, друзі та знайомі. Нових успіхів на профспілковій ниві, міцного здоров’я і довголіття, доброго настрою і оптимізму, миру, радості і щастя, шановна Людмило Борисівно!

Сергій БАРАНЧИКОВ

12.05.2017



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання