« на головну 16.07.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1253)
20
Червень
 
Інтерв’ю
 
СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»

СЕРГІЙ БИЗОВ: «МИ ПРАЦЮЄМО НАД ЗРОСТАННЯМ АВТОРИТЕТУ ПРОФСПІЛОК У СУСПІЛЬСТВІ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ФПУ ГРИГОРІЯ ОСОВОГО ДО ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВИ ФПУ ГРИГОРІЯ ОСОВОГО ДО ЧЛЕНІВ ПРОФСПІЛОК Шановні спілчани!

Федерація профспілок України впродовж останнього півріччя ак­тивно спонукала владу до посилен­ня захисту прав працівників у зв’язку з прийнятими рішеннями про підвищення цін і тарифів.

У червні ц. р. Радою ФПУ було сформовано відповідні вимоги та 6 липня проведено Марш протесту профспілок. Відбулися переговори з Урядом і роботодавцями, було підписано Генеральну угоду. Уряд сприйняв пропозицію ФПУ і подав до Верховної Ради зако­нопроекти, спрямовані на відновлення соціальної справедливос­ті, зокрема про підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заро­бітної плати до 3200 гривень.

Передбачається також підвищення середньої зарплати для 4 млн працівників бюджетної сфери до 50%. Найближчим часом сторони Генугоди визначать розмір тарифної ставки для працівни­ків виробничої сфери, що дасть старт підвищенню їм зарплати.

Наша мета – збільшенням зарплати компенсувати підвищен­ня ціни на природний газ, тарифів на житлово-комунальні по­слуги, покращити рівень життя працівників, які на сьогодні отримують зарплату менше прожиткового мінімуму.

Серед інших наших вимог – невідкладне погашення боргів із зарплати, підвищення пенсій і скасування обмежень для працю­ючих пенсіонерів та рішень, якими обмежено право достроково­го виходу на пенсію, повернення десяткам тисяч працівників права на санаторно-курортне оздоровлення, гарантування сти­пендіального забезпечення. Органам державної влади необхідно взяти під жорсткий контроль ціни на товари першої необхіднос­ті та послуги.

Значна частина вимог сьогодні лишаються невиконаними. Тому люди вимагають посилення активних дій профспілок на захист їхніх соціально-економічних прав.

Ще у вересні ц. р. з метою посилення соціального захисту грома­дян Президією ФПУ було прийнято рішення про проведення Всеукра­їнської акції профспілок 17 листопада, в день розгляду парламентом Державного бюджету України на 2017 рік. Однак влада маневрує.

Нам стало відомо, що влада переносить розгляд держбюдже­ту на початок грудня. Порадившись із керівниками членських організацій, ми прийняли колегіальне рішення про перенесення акції на період розгляду бюджету в Верховній Раді.

Хочу підкреслити, ми не відступаємо від цілей та вимог, які ми висунули Уряду та парламенту, і будемо всіма доступними засоба­ми, в мирний спосіб домагатися виконання наказів спілчан.

Наполягаємо на невідкладному проведенні тристоронньої зу­стрічі з Головою Верховної Ради України А. В. Парубієм та керівни­ками парламентських фракцій і груп, Прем’єр-міністром України В. Б. Гройсманом, після чого профспілки визначатимуть свої по­дальші дії з обстоювання прав та інтересів працівників.

Приймаючи рішення про перенесення дати проведення акції, ми також взяли до уваги нагнітання окремими громадськими ор­ганізаціями та політичними силами ситуації в країні з метою її дестабілізації, а також попередження правоохоронних органів про загрозу здоров’ю та життю учасників масових заходів.

Разом з тим хочу заявити, що Федерація профспілок не має жодного відношення до цих планів, не запрошувала до участі в акції жодної політичної сили і не висуває політичних вимог.

ФПУ не допустить, щоб справедливі соціально-економічні ви­моги трудящих стали розмінною монетою у грі політичних сил.

Просимо спілчан з розумінням поставитися до кроку, до яко­го ми наразі вимушені були вдатися, і закликаємо до єдності та згуртованості.

Ми продовжуємо нашу боротьбу за права людей!


НА ЗАХИСТІ ГІДНОГО ЖИТТЯ ЛЮДИНИ ПРАЦІ

Найактуальніші питання посилення соціально-економічного захисту громадян, забезпечення зростання трудових доходів працюючих обговорили учасники засідання Спільного представницького органу репре­зентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, що відбулося 11 листопада.

У засіданні під головуванням Голо­ви СПО об’єднань профспілок, Го­лови ФПУ Григорія Осового взяли участь перший заступник голови СПО об’єднань профспілок, заступник Го­лови ФПУ Олександр Шубін, голова Кон­федерації вільних профспілок Михайло Волинець, голова всеукраїнського проф­спілкового об’єднання «Єдність» Анато­лій Онищук, заступники Голови ФПУ Во­лодимир Саєнко та Євген Драп’ятий, чле­ни СПО об’єднань профспілок, працівни­ки апарату ФПУ.

Під час засідання члени СПО схвалили «План заходів профспілкової Сторони щодо реалізації положень Генеральної уго­ди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної по­літики і трудових відносин в Україні на 2016–2017 роки». Було вирішено, що суб’єкти Генеральної угоди на 2016–2017 роки – всеукраїнські об’єднання профспі­лок та їх членські організації мають вжи­вати заходів для забезпечення виконання Плану заходів профспілкової Сторони щодо реалізації положень Генеральної уго­ди, укладеної на 2016–2017 роки. Крім того, ухвалено рішення сформувати склад двох робочих підгруп профспілкової сторони щодо встановлення у 2017 році розміру та­рифної ставки робітника І розряду на під­приємствах і в організаціях небюджетної сфери усіх форм власності, а також щодо встановлення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та посадо­вих окладів працівників бюджетної сфери.

Гостру дискусію викликало обговорен­ня питання «Про врахування норм Гене­ральної угоди та пропозицій профспілок у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» та інших за­конодавчих пропозицій Уряду. Врахував­ши пропозиції учасників засідання, СПО об’єднань профспілок ухвалило постано­ву, у якій, зокрема, наголошується на не­обхідності вимагати від Верховної Ради невідкладного розгляду законопроектів, спрямованих на забезпечення зростання трудових доходів працюючих, посилення соціального захисту громадян.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

19.11.2016



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

10.07.2024 21:02

08.07.2024 20:16

08.05.2024 21:25

08.05.2024 21:01

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання