« на головну 19.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Зарплата як конституційна гарантія потребує захисту Президента України

Зарплата як конституційна гарантія потребує захисту Президента України

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні звернувся до Президента України Петра Порошенка з відкритим листом, в якому йдеться про масові порушення прав працівників на належну і вчасну оплату праці.

Як повідомляє прес-центр ФПУ, наводячи конкрет­ні факти і цифри, що свідчать про поширення та поглиблен­ня цього ганебного явища, профспілки звертаються до Гаранта Конституції з проханням взяти під осо­бистий президентський контроль вжиття систем­них заходів із забезпечен­ня конституційних прав і гарантій на належний рі­вень та своєчасність опла­ти праці. Автори звернен­ня впевнені, що негайним першим кроком Президен­та буде законодавча ініці­атива про встановлення розміру мінімальної зарплати відповідно до фак­тичної вартості прожитко­вого мінімуму та посилен­ня на законодавчому рівні економічного захисту пра­цівника у випадку затрим­ки її виплати, а також задо­волення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця шляхом ство­рення гарантійної устано­ви, як це має місце в краї­нах Євросоюзу.

Наразі маємо повідо­млення від Адміністра­ції Президента, що цей лист зареєстровано і щодо нього розпочато відповід­ну роботу. Тільки-но буде отримано відповідь, її не­гайно буде поширено се­ред усіх профспілкових організацій.

Ознайоми­тись з лис­том можна на сайті ФПУ fpsu.org.ua

 

  ПОРУШНИКІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА НА СВОЄЧАСНЕ ОТРИМАННЯ ЗАРПЛАТИ – ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ!

Перший заступник Голови Спільного представницького органу репрезента­тивних всеукраїнських об’єднань проф­спілок на національному рівні Сергій Кондрюк звернувся до Генеральної прокуратури України із запитом на отримання інформації щодо реагуван­ня на порушення конституційного пра­ва громадян на своє час

Як повідомляє прес-центр ФПУ, відповідно до Консти­туції, законів України «Про інформацію» та «Про до­ступ до публічної інфор­мації», перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок у своєму зверненні просить надати публічну інформацію:

1. Яку кількість кримінальних проваджень щодо порушення кон­ституційного права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю було відкрито на терито­рії України протягом 2014 та першо­го півріччя 2015 років?

2. Яку кількість кримінальних справ щодо порушення конститу­ційного права громадян на своєчас­не одержання винагороди за працю було передано до суду на території України протягом 2014 та першого півріччя 2015 років?

3. Яку кількість позовних вимог прокуратури щодо порушення кон­ституційного права громадян на своєчасне одержання винагороди за працю було задоволено судами на території України протягом 2014 та першого півріччя 2015 років?

4. Яку кількість осіб, що поруши­ли конституційне право громадян на своєчасне одержання винагоро­ди за працю, було засуджено до по­збавлення або обмеження волі на території України протягом 2014 та першого півріччя 2015 років?

Сергій Кондрюк у коментарі до листа зазначив, що в рамках Трудо­вого ультиматуму, який профспіл­ки висунули щодо Уряду і робото­давців, одним з ключових питань є проблема порушення конститу­ційних прав на своєчасне отриман­ня заробітної плати. В рамках ре­алізації цих вимог СПО об’єднань профспілок звернувся до Гаранта Конституції з тим, щоб він став на захист працівників, які чесно за­робили свою зарплату, але не мо­жуть її своєчасно отримати. Май­же 300 тис. працівників невчасно сплачується заробітна плата. «Ро­зуміючи, що крім патронату з боку Президента як Гаранта Конститу­ції, ми маємо задіяти можливості й правоохоронних органів, я від іме­ні СПО об’єднань профспілок на­правив запит на отримання інфор­мації до Генеральної прокуратури, в якому ми зажадали отримати ін­формацію про те, проти скількох порушників конституційних прав були відкриті кримінальні справи, скільки таких справ передано до суду і, врешті-решт, скільки позо­вних вимог прокуратури було задо­волено судами, – пояснив перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок. – Ми маємо чітко й однозначно затвердити, що в де­мократичній країні привласнення чужої власності, чужої заробітної плати є тяжким кримінальним зло­чином, за яким настає невідворот­не та жорстке покарання. Суспіль­ство очікує адекватної відповіді на ці питання як від Гаранта Консти­туції, так і від Генеральної проку­ратури».

Ознайомитись з лис­том можна на сайті ФПУ fpsu.org.ua

22.08.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання