« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Заява Федерації профспілок України щодо справедливого оподаткування

Заява Федерації профспілок України щодо справедливого оподаткування

Забезпечення спра­ведливості в опо­даткуванні є од­ним із стратегіч­них напрямів робо­ти Федерації профспілок України.

ФПУ послідовно та ці­леспрямовано обстоює по­зицію про те, що реформу­вання податкової системи України має відбуватися за обов’язкової участі всіх соціальних партнерів у на­прямі забезпечення спра­ведливого оподаткування та недопущення посилен­ня податкового тиску на доходи незаможних верств населення, враховуючи за­гальносвітові тенденції, зокрема директиви ЄС.

Одночасно наголошу­ємо, що Федерація проф­спілок України підтримує позицію Європейських профспілок, які у спіль­ній заяві:

– закликали до податко­вої справедливості, вима­гаючи нових національ­них та європейських дій, спрямованих на припи­нення ухилення від спла­ти податків, закриття по­даткових гаваней і відмо­ви від агресивного подат­кового планування;

– зазначили, що в той час, як уряди скорочують витрати і змушують зви­чайних людей збільшува­ти свої витрати при заро­бітній платі, яка не зрос­тає, деякі багаті люди і транснаціональні корпо­рації не сплачують спра­ведливої частки податків.

Під час національних консультацій з Порядку денного глобального роз­витку після 2015 року, які відбулися у 88 країнах усіх континентів, питан­ня створення справедли­вої системи оподаткуван­ня було визнано головним інструментом для подо­лання існуючої різниці між багатими та бідними.

Сьогодні в Україні про­блеми податкової неспра­ведливості та дискриміна­ції в оподаткуванні трудо­вих доходів працівників у вигляді заробітної плати надзвичайно загострили­ся, провокуючи стрімке зростання соціальної не­рівності.

За даними різних екс­пертів, розрив між дохо­дами багатих та бідних громадян України сягнув до 40 разів, що становить загрозу національній без­пеці держави та соціаль­ній стабільності.

Така невтішна картина є у т. ч. результатом про­ведення в Україні неефек­тивної податкової політи­ки, яка не тільки не забез­печила належний рівень соціального захисту на­селення, а й спровокувала масову міграцію праців­ників за кордон.

ФПУ закликає проф­спілкові організації усіх рівнів об’єднати зусилля, адже лише солідарні дії профспілок можуть суттє­во вдосконалити загаль­ну філософію податкової системи, забезпечивши її справедливість та перехід на якісно новий рівень.

7 квітня 2015 року

 

Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся до голови Нацбанку України

Голова ФПУ Григорій Осовий 6 квітня звер­нувся з листом до голови Національного банку України Валерії Гонтаревої з приводу затримки перерахування комерційними бан­ками заробітної плати на платіжні картки.

У листі, зокрема, зазна­чається, що останнім часом почастішали випадки, коли комер­ційними банківськими уста­новами в рамках зарплатних проектів затримується пере­рахування на банківські пла­тіжні картки належної пра­цівникам заробітної плати та не забезпечується видача населенню готівки, у тому числі через банкомати.

Так, ПАТ «Банк Київська Русь» затримує перерахуван­ня коштів працівникам ПАТ «Завод Екватор» (м. Микола­їв), а ПАТ «КБ «Надра» – пра­цівникам Іршанського гірничо-збагачувального комбіна­ту (Житомирська область).

Керуючись статтею 43 Кон­ституції України, статтями 23, 24 Закону України «Про оплату праці», профспілки просять надати роз’яснення, а також оприлюднити пу­блічну позицію Національно­го банку України щодо за­тримки комерційними бан­ками перерахування на пла­тіжні картки коштів праців­никам підприємств, установ, організацій за зарплатними проектами та інформацію про вжиті адміністративні та фінансові санкції до таких банків.

Враховуючи, що саме у цей час відбувається нарахуван­ня та виплата заробітної пла­ти (відповідно до вимог стат­ті 115 Кодексу законів Украї­ни про працю заробітна пла­та виплачується не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюєть­ся виплата), просимо вжити заходів щодо унеможлив­лення затримки заробітної плати у разі виплати її через платіжні картки та надати відповідь у найкоротший термін, йдеться у листі ФПУ. Крім того, у зверненні наго­лошується, що у разі неотри­мання найближчим часом відповіді ФПУ буде вимуше­на провести серед працівни­ків масову роз’яснювальну кампанію про небезпеку отримання заробітної плати через банківські установи та забезпечення виконання ви­моги статті 23 ЗУ «Про опла­ту праці» щодо виплати за­робітної плати виключно у грошових знаках, що мають законний обіг на території України.

Голова ФПУ поінформував про те, що відповідь НБУ та інформація про вжиті заходи будуть неодмінно поширені у профспілкових засобах ма­сової інформації та у член­ських організаціях ФПУ.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

Євген Драп’ятий зустрівся з профактивом Донеччини

Заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий 23–25 березня у Донецькій області зустрівся із профспілковим активом та керівниками облдержадміністрації на території, підконтроль­ній українській владі.

Як повідомляє Інформаційно-аналітичний центр ФПУ, налаго­джено співпрацю з Доне­цькою обласною військово-цивільною адміністрацією, що наразі розмістилася у Кра­маторську. Під час зустрічей із першим заступником і за­ступником голови Донецької облдержадміністрації було розглянуто та обговорено стан галузей регіону, пробле­ми щодо виробництва та реа­лізації продукції, розрахунків із виробниками. Особлива увага приділялася питанням погашення заборгованості із заробітної плати за минулий рік та чотири місяці цього року, обговорювалися про­блеми вугільної галузі та ви­плати шахтарям.

Відбулася зустріч із керівни­ком Національної служби по­середництва і примирення в Донецькій області, на якій розглянуто стан колективних трудових спорів профспілок із роботодавцями. Учасники зу­стрічі позитивно охарактери­зували багатьох профспілко­вих керівників, які вміло та результативно обстоюють права працівників. Водночас наголошувалося, що сторо­ною порушення колективних трудових спорів дедалі часті­ше виступають ініціативні гру­пи трудівників, а не профспіл­ковий актив.

Представники галузевих профспілок – вугільної про­мисловості, машинобудуван­ня та металообробки, маши­нобудування та приладобуду­вання, охорони здоров’я, енергетики та електротехніч­ної промисловості, культури, житлово-комунального госпо­дарства, місцевої промисло­вості, побутового обслугову­вання населення, торгівлі, громадського харчування та послуг, керівники теркомів, первинних профспілкових ор­ганізацій розповіли про ситу­ацію на підприємствах і в ор­ганізаціях бюджетної сфери, порушили проблеми, які по­требують нагального вирі­шення, та внесли пропозиції щодо шляхів їх вирішення.

Для сприяння діяльності пер­винним профспілковим орга­нізаціям порушено питання про відновлення роботи або створення нових координа­ційних рад профспілкових ор­ганізацій у містах та районах області. Також було обговоре­но пропозицію про створення Координаційної ради з числа керівників обласних організа­цій, представників та коорди­наторів профспілкових орга­нізацій галузей, голів коорди­наційних рад міст і районів з метою реалізації статутних завдань членських організа­цій та ФПУ із залученням до роботи представників ФПУ. Питання про розгляд і затвер­дження примірного положен­ня про Координаційну раду зі сприяння реалізації статутної діяльності ФПУ запропонова­но внести на розгляд Президії ФПУ.

 

Допомога захисникам України

Вітчизняні підпри­ємства лісових галузей актив­но допомага­ють українським військовим, які перебувають у зоні проведення АТО.

За інформацією Центрального ко­мітету Профспілки лісових галузей України, станом на 01.04.2015 року захисникам Вітчизни зібрано та передано бронежилети, теплий одяг, спальні мішки, взуття, каски, пристрої нічного бачення, ра­діостанції, а також інші необ­хідні речі на суму 1 млн 925 тис. 569 гривень.

Свій внесок зробили трудові колективи Київської, Чернігів­ської, Рівненської, Житомир­ської, Івано-Франківської, За­карпатської та інших областей.

 

11.04.2015



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання