« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Резолюція

Резолюція

 Учасники Всеукра­їнської акції про­тесту профспі­лок – представ­ники 7 млн пра­цівників усіх галузей економіки глибоко обу­рені антисоціальними планами Уряду, що трансформуються в «без­строкову шокову тера­пію» для українців.

Уже сьогодні держав­ні соціальні гарантії – мінімальна зарплата та мінімальна пенсія – ста­новлять менше 80 дол. і не дотягують до визна­ченого ООН рівня зли­денності – 5 дол. на день. Така державна політика відносить українців до групи найбідніших наро­дів світу.

За останній час купі­вельна спроможність до­ходів населення України скоротилася втричі, роз­ширюється тіньова еко­номіка. З 22 млн працездатних громадян мен­ше 9 млн – легально за­йняті працівники, які не­суть податковий тягар.

Держава зупинила ро­боту інспекції, усунула­ся від контролю за до­триманням трудових прав громадян і вико­нання свого головного конституційного обов’язку щодо забезпечення прав і свобод людини.

Уряд «заморозив» про­житковий мінімум, міні­мальну заробітну плату та пенсії, незважаючи на інфляцію з початку року в понад 20%.

Особливий цинізм влади полягає в тому, що 2015 року, прогнозуючи зростання інфляції на понад 13%, Уряд пропо­нує підвищити, в серед­ньому, відповідні дер­жавні гарантії лише на 3%, що призведе до па­діння реальної купівель­ної спроможності дохо­дів громадян за два роки на третину, поставивши працівників та пенсіоне­рів на межу фізичного виживання.

Декларуючи прагнен­ня до європейського рів­ня життя, Уряд завдає нищівного удару по пра­цівниках та цілих галу­зях, що забезпечують розвиток нації, – освіті й охороні здоров’я.

Працівникам бюджет­ної сфери Уряд, як робо­тодавець, планує заро­бітну плату, яка вже на 20–50% нижча, ніж в еко­номіці, зменшити ще на половину, ініціюючи чергові її обмеження.

Збільшуючи наванта­ження на працівника, влада планує виштов­хнути на вулицю більше 100 тис. учителів, вихо­вателів, інших педаго­гів, практично ліквіду­вати сільські початкові школи, посадити в класи по 39–59 учнів, а в групи ясел-садків – до 39 діто­чок.

Фактично планується позбавити громадян більшості конституцій­них прав на працю, без­оплатну медицину, осві­ту, пенсійне забезпечен­ня та соціальне страху­вання.

Владою цілеспрямо­вано руйнується уні­кальна система проф­спілкових санаторно-курортних та оздоров­чих закладів, яка забез­печує відновлення тру­дових ресурсів.

Забувши про першо­причини революції гід­ності, яка привела ни­нішніх очільників до влади, Уряд не забезпе­чує конституційних га­рантій працівникам та належного рівня соці­ального захисту ветера­нам, студентам, іншим незахищеним верствам населення.

Уряд повинен наре­шті усвідомити, що не можна вирішувати про­блеми країни лише за ра­хунок грабунку людей, нехтуючи тим, що саме ці люди забезпечують моральне та фізичне здоров’я нації і сумлінно сплачують податки. Більшої частини непопу­лярних обмежень влада може уникнути, змусив­ши поділитися надпри­бутками олігархів.

Профспілки заклика­ють керівництво держа­ви невідкладно розпоча­ти консультації з робото­давцями і профспілка­ми, щоб разом проаналі­зувати наявні в економі­ці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету – виведення з незаконного використання праці більше 4 млн нелегаль­них працівників, детіні­зації 200 млрд грн заро­бітної плати, що може принести понад 100 млрд грн додаткових надхо­джень до бюджету, пен­сійного та інших соці­альних фондів.

Додатковими захода­ми мають стати:

– запровадження по­датку на багатство – багаті мають поділити­ся надприбутками з бід­ними;

– реалізація дієвої програми антикорупцій­них заходів, щоб зупини­ти виведення з економі­ки до 180 млрд грн на ха­барі та «відкати»;

– розширення об’єктів оподаткування рентною платою – земля та її над­ра є власністю народу;

– збільшення податку на дивіденди – неприпус­тимо, що оподатковуван­ня доходів від капіталу втричі нижче за податок на заробітну плату;

– застосування меха­нізмів протидії ухилен­ню від сплати податків – боротьба з офшорними зонами;

– збільшення акцизів на алкоголь, тютюн та інші шкідливі для здоров’я товари;

– запровадження по­датку з валового доходу великого бізнесу для за­безпечення обороноздат­ності України;

– відновлення ефек­тивного державного на­гляду в сфері праці, що сприятиме легалізації праці і наповненню бю­джету.

Необхідно визначити чіткі і зрозумілі заходи щодо запровадження справедливої оплати праці українців, покін­чити з бідністю серед працюючих, скоротити розрив у зарплатах по­рівняно з європейськими країнами, а також забез­печити високий плато­спроможний попит насе­лення на вітчизняну про­дукцію, що є головним у подоланні кризи еконо­міки та боротьбі з безро­біттям.

Саме тому, з метою упередження негативних наслідків для працівни­ків та громадян проф­спілки висунули пакет вимог до Уряду та Верховної Ради України.

Профспілки впевнені, що тільки продуктивна праця може привести Україну до успіху й про­цвітання!

Закликаємо керівни­цтво держави: дбайте про свій народ, радьтеся з народом, остерігайтеся недовіри народу, тільки тоді ви станете демократичною, народною владою!

Прийнято учасниками Всеукраїнської акції протесту профспілок

23 грудня 2014 року в м. Києві

 

 ВИМОГИ УЧАСНИКІВ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ ПРОФСПІЛОК ДО КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ ТА ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

 Ігноруючи вимоги профспілок щодо га­рантування законних соціально-трудових прав та інтересів працівників, висуну­ті учасниками Всеукраїнської поперед­жувальної акції протесту профспілок 15 жовтня, Уряд продовжує приймати антисоціальні рішення.

 Професійні спілки за­являють, що урядов­ці переступили межу народного терпіння, зазіхаючи на конституційні права громадян та перекла­даючи наслідки своєї безді­яльності на плечі зубожіло­го і дедалі бідніючого насе­лення, боячись змусити ви­конувати Закон олігархів-монополістів!

Професійні спілки України ви­магають негайно зупинити:

– скасування конституційного права громадян на безоплат­ну освіту й охорону здоров’я;

– стрімке зростання безро­біття, в тому числі за рахунок непрацевлаштування виму­шено переміщених осіб із зони АТО, скорочення мере­жі освітніх та лікувальних за­кладів, реорганізації органів державної влади;

– катастрофічне падіння рів­ня життя населення в умо­вах галопуючого підвищен­ня цін і тарифів на соціаль­но важливі та життєво необ­хідні товари і послуги;

– підвищення пенсійного віку до 65 років, погіршення пенсійного забезпечення;

– знецінення праці праців­ників бюджетної сфери (освітян, медиків, працівни­ків культури та соціальної сфери, держслужбовців найнижчої ланки) через збільшення навантаження з одночасним зменшенням заробітної плати;

– звуження соціальних га­рантій для молоді через скасування виплати стипен­дій, права на забезпечення першим робочим місцем та житлом тощо;

– руйнацію системи соці­ального страхування, по­збавлення права працівни­ків і їхніх дітей на санаторно-курортне лікування, про­типравне захоплення проф­спілкових санаторіїв;

– збільшення податкового тиску на низько- і середньо­дохідні верстви населення.

ВЛАДА ЗОБОВ’ЯЗАНА ЗАБЕЗПЕЧИТИ:

1. Підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мі­німальної заробітної плати, пенсії з 1 січня 2015 року не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік з подальшим їх наближенням до європей­ських стандартів.

2. Ліквідацію дискримінації в оплаті праці працівників бюджетної сфери і зайнятих на державний службі та в органах місцевого самовря­дування; поетапне, почина­ючи з 1 січня 2015 року, під­вищення розміру посадово­го окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного роз­ряду ЄТС до законодавчо га­рантованого рівня.

3. Повне погашення боргів із заробітної плати та своє­часність отримання винаго­роди за працю, соціальних і страхових виплат.

4. Виведення з тіні 4,5 млн нелегально зайнятих праців­ників та 200 млрд грн заро­бітної плати, що забезпечить 30 млрд грн щорічних додат­кових надходжень до бю­джету та 70 млрд грн – до Пенсійного фонду України.

5. Прозорий, погоджений із суспільством механізм вста­новлення цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги й ефективні упе­реджувальні заходи соці­ального захисту вразливих категорій населення.

6. Ефективну боротьбу з ко­рупцією, яка вилучає з еко­номіки десятки мільярдів гривень.

7. Дотримання принципів соціального діалогу, відкри­тості, прозорості для суспіль­ства рішень у сфері соціаль­них, економічних, трудових відносин для забезпечення прав та інтересів українсько­го народу; проведення кон­структивних переговорів з укладення Генеральної уго­ди на новий строк.

8. Законодавчий захист від протиправних зазіхань на профспілкові соціальні об’єкти, які десятиліттями слугу­ють всьому народові України.

Уряд, який не бажає цього ро­бити, – чужий для українців!

Прийнято учасниками Всеукраїнської акції протесту профспілок

23 грудня 2014 року в м. Києві

26.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання