« на головну 25.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Заява Федерації профспілок України у зв’язку з намірами уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню України

Заява Федерації профспілок України у зв’язку з намірами уряду стосовно посилення економії бюджетних коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню України

 Профспілки з обуренням сприйняли продовження урядової політики «затя­гування пасків», яка вже трансформувалася в «без­строкову шокову терапію» для українців, серед яких понад три чверті – незаможні, бідні і злиден­ні громадяни.

Напередодні Міжнародного дня захисту прав людини, 9 груд­ня завдано нищівного удару по мільйонах найбільш незахище­них громадян – пенсіонерах, мало­забезпечених сім’ях, учителях, медиках, працівниках культури, державних службовцях. Удару за­вдано тими, кому саме ці люди за­безпечують регулярну зарплату, сумлінно сплачуючи податки.

Уже сьогодні державні соціаль­ні гарантії – мінімальна зарплата та мінімальна пенсія – становлять менше 80 доларів, тобто не дотягу­ють навіть до 3 доларів на день при визначеному ООН рівні зли­денності в 5 доларів.

За останній час доходи насе­лення України скоротилися втри­чі, зросла тіньова економіка, що призвело до абсурдної ситуації, коли з 22 млн трудоактивних гро­мадян менше 9 млн – це легально зайняті працівники, які сплачу­ють податки і наповнюють соці­альні фонди.

Забувши про першопричини революції гідності, яка привела нинішніх очільників до влади, но­вий Уряд навіть не згадує про не­обхідність забезпечення консти­туційних гарантій працівникам та належного рівня соціального захисту ветеранів, молоді.

Черговим пакетом «економних» бюджетних ініціатив Уряд, без будь-якого обговорення з громад­ськістю, планує пустити «під ніж» практично всі соціальні права, га­рантовані Конституцією України: безоплатну медицину, освіту, пен­сійне забезпечення, а також жалю­гідні пільги, які не наважився ска­сувати навіть попередній режим.

Як одна з трьох сторін соціаль­ного діалогу на національному рівні, змушені заявити про те, що в черговий раз «антикризові» іні­ціативи розроблені з грубим пору­шенням законодавства України та Генеральної угоди, без обговорен­ня з громадськістю та без ураху­вання позиції профспілок.

Чому за довгоочікувані рефор­ми новоствореного Уряду вкотре мають платити звичайні люди, які змушені рахувати чесно заро­блені копійки від зарплати до зарплати, а олігархи знову отри­мають преференції та наддоходи за рахунок нестримно зростаючих цін і тарифів на життєво необхід­ні товари і послуги?!

Ми розуміємо, що країна нині перебуває в стані військового кон­флікту на сході, але перекладати весь тягар виключно на плечі пра­цюючого населення неприпусти­мо! Вирішення проблем країни не може здійснюватися лише за ра­хунок «витрушування кишень» звичайних працівників (лікарів, учителів, працівників культури та соціальної сфери, держслуж­бовців найнижчої ланки тощо). Більшої частини непопулярних обмежень влада могла б уникну­ти, змусивши поділитися надпри­бутками олігархів, отриманих за останні роки, зокрема під «парасо­лею» колишнього режиму.

У демократичній країні труд­нощі кризи і реформ повинні спра­ведливо ділитися на трьох: держа­ву, бізнес і народ. І кожен має не­сти своє. Якщо весь тягар несе лише народ, отже, демократія не дійшла до України.

Профспілкова спільнота катего­рично відкидає радикальні методи влади з ліквідації законодавчо ви­значених прав та гарантій. Проф­спілки вимагають від Уряду згада­ти цивілізований, європейський шлях формування державних рі­шень – невідкладно розпочати кон­сультації з роботодавцями і проф­спілками, щоб разом проаналізува­ти наявні в економіці ресурси, ви­користати альтернативні джерела наповнення бюджету, приступити до виведення з незаконного вико­ристання 4,5 млн нелегальних пра­цівників, детінізації понад 200 млрд заробітної плати, що може дати не менше 100 млрд додаткових надхо­джень до бюджету, пенсійного та інших соціальних фондів.

Також, на переконання профспі­лок, такими заходами мають стати запровадження податку на багат­ство, розширення об’єктів оподат­кування рентною платою, збіль­шення податку на дивіденди, за­провадження податку з валового доходу великих підприємств для забезпечення обороноздатності України, збільшення акцизів на шкідливі для здоров’я товари, за­стосування механізмів з протидії ухиленню від сплати податків, про­даж неефективного та збиткового державного майна, декларування не тільки доходів, а й витрат.

Водночас необхідно визначити чітку і зрозумілу державну полі­тику щодо запровадження спра­ведливої оплати праці українців, яка має, нарешті, викорінити бід­ність серед працюючих, динаміч­но скорочувати розрив в зарпла­тах порівняно із сусідніми євро­пейськими країнами, а також за­безпечувати високий платоспро­можний попит населення на ві­тчизняну продукцію, що є голо­вним у подоланні кризи економі­ки та боротьбі з безробіттям.

Заявляємо, що профспілки ви­користають всі наявні в них права і можливості для захисту людини праці, та застерігаємо недалеко­глядних можновладців і урядових чиновників щодо їх відповідаль­ності перед законом і громадяна­ми України! Закликаємо урядов­ців і депутатів: дбайте про свій на­род, радьтеся із своїм народом, бійтеся недовіри народу, тільки так ви заслуговуєте бути демокра­тичною, народною владою!

1 грудня 2014 року

18.12.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання