« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Позиція ФПУ щодо легалізації трудових відносин

Позиція ФПУ щодо легалізації трудових відносин

  Профспілки стурбовані вкрай високим рівнем ті­нізації економіки, однією зі складових якої є випла­та заробітної плати «у конвертах» і праця без належного оформлення.

Ці явища несуть загрозу націо­нальній економіці, знищують ци­вілізовані трудові відносини, а відтак позбавляють людей віри у справедливість та законність.

За оцінками експертів, в Укра­їні майже 50% заробітної плати виплачується за тіньовими схема­ми, при цьому в «тіні» працює до 7 мільйонів українців.

Соціально безвідповідальна частина роботодавців, намагаю­чись отримати максимальний прибуток, ухиляється від сплати податків, мінімізує свої витрати, в першу чергу за рахунок праців­ників, нав’язуючи їм зарплату в «конвертах» та не оформлюючи з ними належним чином трудові відносини.

В умовах гострого дефіциту гід­них вакансій працівники вимуше­ні погоджуватися на будь-які за­пропоновані роботодавцем умови, що нерідко грубо порушують за­конні права працівників на отри­мання справедливої заробітної плати, безпечні та здорові умови праці, соціальний захист, належ­не пенсійне забезпечення у май­бутньому. Працівники позбавля­ються права вступати до проф­спілки для захисту своїх трудових прав та інтересів.

Виплата заробітної плати у «конверті» обкрадає не тільки працівників, але й державу, змен­шує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів і, як наслідок, не дозволяє збільши­ти видатки на вирішення соціаль­них проблем, гідне пенсійне забез­печення, якісне медичне обслуго­вування, належний рівень освіти та культури.

Забезпечення конституційних прав і свобод громадян України, зокрема шляхом легалізації заро­бітної плати та прихованої зайня­тості, має бути головним завдан­ням держави.

Серед першочергових кроків з вирішення зазначеної проблеми профспілкова сторона вбачає такі:

1) встановлення розміру міні­мальної заробітної плати з ураху­ванням потреб працівника щодо розширеного відтворення робочої сили, сімейної та інвестиційної складових. Враховуючи складні економічні зо­внішні і внутрішні чин­ники, профспілки вба­чають за можливе пое­тапне досягнення цього розміру зі стартової ве­личини розміру міні­мальної зарплати у 2015 році, який дозволить працівнику протягом страхового стажу заробити мінімальну пенсію;

2) законодавче запровадження галузевих стандартів оплати пра­ці в практику договірного регулю­вання колективних трудових від­носин як бази для переговорів при укладанні галузевих (міжгалузе­вих) угод, що буде не тільки необ­хідною передумовою формування науково обґрунтованої міжгалузе­вої диференціації в оплаті праці, але й одним із важливих чинників забезпечення її легалізації та зростання у бюджетній сфері, ста­лого соціально-економічного роз­витку країни;

3) підвищення мотивації колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин і зако­нодавче закріплення обов’язкового укладання угод на всіх рівнях;

4) виявлення та ліквідація суб’єктів, які здійснюють тіньові операції конвертації безготівко­вих коштів у готівку (так званих «конвертаційних центрів»);

5) формування громадської думки про необхідність виплати заробітної плати не нижче рівня, достатнього для забезпечення життєвих потреб працівника і його сім’ї; сплати податків і збо­рів до бюджетів усіх рівнів, єдино­го внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, недопу­щення неформальної за­йнятості та виплати за­робітної плати у «кон­вертах»;

6) законодавче закрі­плення положення щодо визнання трудового до­говору укладеним у разі відсутності відповідно­го наказу чи розпоря­дження, але фактичного допуску працівника до роботи з дозволу власника або уповноваженого ним органу;

7) притягнення до криміналь­ної відповідальності роботодав­ців, які ухиляються від офіційно­го оформлення трудових відносин та легалізації заробітної плати, позбавлення їх права обіймати ке­рівні посади, забезпечення пу­блічності щодо відповідальності роботодавців за порушення трудо­вого законодавства.

Водночас профспілки застері­гають владу від спроб перекласти на працівника тягар легалізації тіньових оборудок бізнесу та за­кликають не піддаватися тиску окремих соціально безвідпові­дальних роботодавців, які намага­ються уникати виконання соці­альних обов’язків перед суспіль­ством. Легальна заробітна плата ні в якому випадку не повинна підлягати завищеному оподатку­ванню у порівнянні з нетрудови­ми видами доходів (прибутків від оренди та продажу майна тощо).

Легальна трудова діяльність – це основа соціальної захищеності працюючого населення та один з головних ресурсів розвитку кон­курентоспроможної економіки і злагоди в суспільстві.

Легалізація заробітної плати – це важливий крок до декриміналі­зації суспільства.

Саме тому профспілки закли­кають сторони соціального діало­гу до консолідації зусиль в бо­ротьбі з «тіньовою» економікою та «тіньовою» зайнятістю на шляху до євроінтеграції України.

23 травня 2014 року

ГРИГОРІЙ ОСОВИЙ,

В.О. ГОЛОВИ ФПУ

01.06.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання