« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Положення про всеукраїнський конкурс на кращий колективний договір

Положення про всеукраїнський конкурс на кращий колективний договір

З метою підвищення ефективності колдоговірної роботи та посилення конструктив­ної взаємодії профорганізацій і роботодавців щодо забезпечення трудових, соціаль­них і економічних прав та інтересів працівників, згідно з постановою Президії ФПУ від 03.07.2013 № П-19-14 «Про підсумки Всеукраїнського конкурсу на кращий ко­лективний договір за 2011–2012 роки» Організаційному комітету з проведення Все­українського конкурсу на кращий колдоговір (конкурс) було доручено організувати обговорення серед членських організацій ФПУ щодо доцільності проведення цього конкурсу та вдосконалення Положення про конкурс.

І. Загальні положення

1.1. Всеукраїнський конкурс на кращий колективний дого­вір (далі – конкурс) проводить­ся з метою підвищення ефек­тивності колективно-договірної роботи та посилення конструк­тивної взаємодії профспілко­вих організацій і роботодавців щодо забезпечення трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників, зокрема з питань забезпечення продук­тивної зайнятості, зростання заробітної плати, створення безпечних і здорових умов пра­ці, поширення передового до­свіду цієї роботи.

1.2. Конкурс проводиться один раз на два роки. Учасника­ми конкурсу можуть бути лише ті підприємства, установи, ор­ганізації будь-яких форм влас­ності (далі – підприємства), де діють первинні профспілкові організації, що входять до скла­ду членських організацій Феде­рації профспілок України та відповідають умовам, визначе­ним цим положенням.

1.3. Організатором проведен­ня конкурсу на національному рівні виступає Федерація про­фесійних спілок України, на га­лузевому рівні – всеукраїнські профспілки.

1.4. Всеукраїнська галузева профспілка, яка бере участь у Всеукраїнському конкурсі, по­винна мати своє Положення про конкурс, узгоджене за тер­мінами проведення з Положен­ням про Всеукраїнський кон­курс на кращий колективний договір.

II. Умови участів  конкурсі

2.1. Участь у Всеукраїнсько­му конкурсі на кращий колек­тивний договір не можуть бра­ти підприємства, якщо:

– їх колективні договори не пройшли повідомну реєстра­цію в місцевих органах вико­навчої влади (органах місцево­го самоврядування) чи поло­ження колективного договору суперечать чинному законодав­ству, не відповідають Генераль­ній і галузевій (міжгалузевій) угодам;

– мають місце факти недо­тримання гарантій, встановле­них чинним законодавством, Генеральною, галузевими (між­галузевими), територіальними угодами, невиконання поло­жень колективного договору;

– їх керівники в звіт ному пе­ріоді притягувалися до відпові­дальності за порушення зако­нодавства про працю й охорону праці (судові рішення, приписи відповідних органів нагляду та контролю);

– протягом дії колективного договору виникала заборгова­ність із заробітної плати та пе­рерахування профспілкових внесків, інших виплат, перед­бачених законодавчими акта­ми України;

– мають заборгованість із по­датків і зборів перед бюджета­ми всіх рівнів і з виплат до фон­дів загальнообов’язкового дер­жавного соціального страху­вання;

– протягом дії колективного договору відбулося скорочення понад 5% від загальної чисель­ності штатних працівників за ініціативою роботодавця;

– у звітному періоді сталися нещасні випадки із смертель­ним наслідком або групові не­щасні випадки на виробництві з вини підприємства, допущено приховування від розслідуван­ня та обліку хоча б одного не­щасного випадку на виробництві;

– надали неправдиву або не­повну інформацію;

– знаходяться в процесі лік­відації чи банкрутства.

III. Порядок визначення кращих колективних договорів та переможців уномінаціях

3.1. Визначення переможців Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір відбувається за номінаціями «Кращий колективний договір у _________ галузі».

3.2. Підприємства, що мають намір взяти участь у конкурсі, надають матеріали виборним органам галузевих профспілок у визначені ними строки та за встановленою ними формою.

3.3. Визначення кращих ко­лективних договорів – пере­можців Всеукраїнського кон­курсу на кращий колективний договір за номінаціями – здій­снюється виборними органами всеукраїнських профспілок (Президія, Центральний комі­тет, Рада). Фінансування прове­дення конкурсу та заохочення учасників на цьому рівні здій­снюється за рахунок всеукраїн­ських профспілок.

3.3.1. Всеукраїнські проф­спілки визначають переможців за наявності позитивної дина­міки реалізації зобов’язань за колективним договором, спира­ючись на такі критерії:

1) продуктивної зайнятості працівників та збереження чи­сельності працівників;

2) рівня оплати праці;

3) підвищення професійної конкурентоспроможності пра­цівників;

4) розвитку виробничої демо­кратії, реалізації права проф­спілок на участь в управлінні підприємством;

5) соціального розвитку під­приємства та соціального за­хисту працівників і членів їх­ніх сімей;

6) зниження рівня виробни­чого травматизму та кількості нещасних випадків.

3.4. Федерація профспілок України за результатами визна­чення переможців Всеукраїн­ського конкурсу на кращий ко­лективний договір за номінаці­ями складає перелік кращих колективних договорів за від­повідний рік, оприлюднює його на сайті ФПУ та здійснює наго­родження переможців.

3.5. Максимальна кількість номінантів, що можуть бути представлені всеукраїнською профспілкою до нагородження та внесення до реєстру кращих колективних договорів за від­повідний рік, не може переви­щувати трьох і визначається з урахуванням наступних показ­ників: кількості укладених га­лузевих угод; кількості укладе­них колективних договорів та загальної чисельності членів профспілки.

3.6. Організаційне забезпе­чення проведення Всеукраїн­ського конкурсу на кращий ко­лективний договір, попередній розгляд і підготовку матеріалів для нагородження переможців конкурсу здійснює Організа­ційний комітет. Для забезпе­чення діяльності Організацій­ного комітету створюється Се­кретаріат. Кількісний та персо­нальний склад Оргкомітету й Секретаріату затверджує Пре­зидія ФПУ.

3.7. Всеукраїнські профспіл­ки до 1 березня наступного за звітним року подають Органі­заційному комітету інформа­цію про кількість укладених га­лузевих угод і колективних до­говорів та загальну кількість членів профспілки. Статистич­ні дані мають бути надані за станом на 31 грудня звітного року.

3.8. Організаційний комітет на підставі отриманої інформа­ції встановлює квоту та до 10 березня наступного за звітним року повідомляє всеукраїнські профспілки про максимальну кількість номінантів, що мо­жуть бути представлені ними до нагородження.

3.9. У разі ненадання вказа­ної інформації в строки, вста­новлені в пункті 3.8 цього Поло­ження, всеукраїнська проф­спілка може представити до на­городження лише одного номі­нанта.

3.10. Всеукраїнські профспіл­ки до 10 квітня наступного за звітним року подають Органі­заційному комітету матеріали згідно з додатком № 1 до цього Положення.

3.11. Матеріали, що надій­шли після 10 квітня, Оргкоміте­том не розглядаються.

3.12. Організаційний комітет здійснює:

– перевірку дотримання но­мінантами умов участі у кон­курсі;

– підготовку матеріалів для розгляду Президією Федерації профспілок України.

3.13. У разі необхідності Ор­ганізаційний комітет має право запросити додаткові дані.

3.14. Рішення Організаційно­го комітету приймається шля­хом відкритого голосування більшістю голосів від загаль­ної кількості його членів та оформлюється протоколом.

IV. Порядок нагородження переможців Всеукраїнського конкурсуна кращий колективний договір

4.1. Нагородження перемож­ців Всеукраїнського конкурсу здійснюється Президією Феде­рації профспілок України, як правило, до 1 Травня – Дня міжнародної солідарності тру­дящих.

4.2. Трудові колективи під­приємств – переможців конкур­су нагороджуються дипломами переможців.

4.3. Первинні профспілкові організації підприємств – пере­можців конкурсу в номінаціях нагороджуються знаком ФПУ «За кращу колективно-договірну роботу».

Всеукраїнські профспілки за власний рахунок можуть вста­новлювати додаткові заохочен­ня для профспілкових коміте­тів підприємств – переможців конкурсу у відповідній номіна­ції.

4.4. Профкомам первинних профспілкових організацій – переможцям конкурсу за раху­нок коштів ФПУ виплачується грошова винагорода в розмірі середньомісячної заробітної плати в економіці за попере­дній рік для преміювання чле­нів комісії з укладення колек­тивного договору від профспіл­кової сторони.

Голови первинних профспіл­кових організацій (за згодою) підприємств – переможців кон­курсу можуть залучатися до участі в роботі постійних комі­сій Ради ФПУ та до участі в семінарах-практикумах ФПУ з формування основних напря­мів колективно-договірної роботи.

4.5. Керівники підприємств – переможців конкурсу можуть бути нагороджені почесним знаком ФПУ «За розвиток соці­ального партнерства» з ураху­ванням норм положень про цю нагороду за рахунок квоти ФПУ.

Рішення про представлення керівників підприємств – пере­можців конкурсу до нагоро­дження приймається Організа­ційним комітетом за поданням всеукраїнської профспілки, що рекомендувала підприємство для участі в конкурсі.

4.6. Дипломи та нагороди пе­реможцям конкурсу вручають­ся членами Президії Федерації профспілок України в урочис­тій обстановці протягом двох місяців з дня прийняття відпо­відної постанови Президії ФПУ.

4.7. Висвітлення досвіду ро­боти переможців конкурсу здій­снюється засобами масової ін­формації ФПУ, її членських ор­ганізацій.

4.8. Фінансування конкурсу здійснюється за рахунок ФПУ та всеукраїнських профспілок.

27.01.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання