« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Трудовий кодекс – на боці трудівників

Трудовий кодекс –  на боці трудівників

 Під час засідання Президії ФПУ відбулася презентація проекту нового Трудового кодексу України

 Докладно про роботу над проектом Кодексу та її ре­зультати розповів під час брифінгу, що відбувся того ж дня у Будинку спілок, народний депутат України Олександр Стоян. У бри­фінгу також узяли участь народний депутат Ярослав Сухий – співавтор до­кумента, заступник Голо­ви Федерації профспілок України Сергій Українець, представники членських організацій ФПУ, члени Спільного представниць­кого органу репрезента­тивних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та представники засобів ма­сової інформації.

Президія ФПУ після ви­ступу постійного пред­ставника профспілок у парламенті Олександра Стояна, одного з авторів законопроекту, у цілому схвали­ла зміст документа. Олександр Стоян зазначив, що «Трудовий кодекс – це конституція взаємо­відносин людей праці, робото­давців і держави». Нардеп зауважив, що проект розроблявся за участі міжнародних спеціа­лістів, експертів, зокрема Між­народної організації праці, де він неодноразово проходив апробацію.

Автори Кодексу у ході пре­зентації акцентували увагу на нагальній необхідності при­йняття документа у зв’язку з до­корінною зміною системи сус­пільних відносин в Україні вна­слідок формування ринкових відносин і соціально-економічних перетворень, які тією чи іншою мірою пов’язані з проблемою пра­ці. «Нині з’явилися поняття, які не регла­ментуються чинним Кодексом, ухваленим іще у 1971 році. Серед них: приватна влас­ність на засоби вироб­ництва, банкрутство, заборгованість із ви­плати заробітної пла­ти та багато іншого», – констату­вав Ярослав Сухий.

Олександр Стоян пояснив, що новий документ містить близько 60% нових позицій і 40% позитива, який залишився від чинного КЗпП. Він також по­відомив, що у новому Кодексі закріплено низку важливих норм. Серед них, зокрема: обов’язкове підписання роботодав­цем із працівником контракту або договору під час прийому на роботу; розірвання трудового договору за ініціативою робото­давця з працівником можливе лише за згодою профспілкового органу; обов’язкове ведення тру­дових книжок; збереження 40-годинного робочого дня при п’ятиденному робочому тижні; оплата понаднормової роботи у потрійному розмірі; оплата ро­боти в нічний час у підвищено­му розмірі не нижче ніж 30% ставки посадового окладу (нині 20%). Також у документі визна­чено першочерговість оплати праці, захист матерів-одиночок, питання, що пов’язані з ліквіда­цією підприємств, і багато іншого.

«Ми чітко записа­ли, що заробітна пла­та є першочерговим платежем. Розрахуй­ся з людиною праці – тоді решта проплат», – наголосив Олек­сандр Стоян.

Також він спросту­вав необґрунтовані чутки, що начебто збільшено ро­бочий час. «Ми залишили норму 40 годин на тиждень, 8-годиний робочий день при 5-денному тижні», – пояснив народний де­путат. – Якщо людина перепра­цювала, то має отримати грошо­ву компенсацію, робота у ніч­ний час оплачується у підвище­ному розмірі. …Якщо людина перепрацювала з вини робото­давця понад 120 годин на рік, то він має заплатити у потрійному розмірі».

Сергій Українець зауважив, що у варіанті, який був у квітні, роботодавці наполягали на тому, щоб у разі страйку робото­давець міг застосувати локаут, тобто звільнити людей і навіть закрити підприємство. «Нині внесено таку зміну: «Стаття 380. Заборона локауту. У процесі вре­гулювання колективного трудо­вого спору, включаючи прове­дення страйку, забороняється локаут, звільнення за ініціати­ви роботодавця працівників у зв’язку з участю у трудовому спорі чи страйку, а також лікві­дація юридичної особи, філій і представництв». Тобто якщо розпочався страйк, то роботода­вець не має права звільнити лю­дей з роботи і не може закрити підприємство», – пояснив за­ступник Голови Федерації проф­спілок України.

Зі слів постійного представ­ника профспілок у парламенті Олександра Стояна стало відо­мо, що, крім зазначених, у про­екті Кодексу прописано чимало захисних функцій, які дають можливість людині праці нор­мально працювати... «У цьому документі понад 30 позицій, які дають право профспілкам пред­ставляти інтереси трудящих. Із них близько 20 – нових», – пові­домив нардеп.

«Ми плануємо до Нового року розглянути проект Трудового кодексу у Верховній Раді Украї­ни. Наразі документ повністю готовий до ухвалення. Ми мак­симально врахували пропозиції роботодавців і профспілок, – сказав Ярослав Сухий. – Якщо Кодекс буде прийнято, то він стане важливим документом со­ціального й трудового захисту людини праці».

10.10.2013


Анна РЄПІЧ, редактор відділу «ПВ»

Коментарі

#1 21.10.2013 11:00 добавил: Ольга | додати коментар

збереження 40-годинного робочого дня при п’ятиденному робочому тижні;

Вы хоть проверяете - что Вы пишете?

 
ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання