« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Звернення Президії Федерації професійних спілок України з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю

Звернення Президії Федерації професійних спілок України з нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю

Українці – дуже талановитий і працьовитий народ із ба­гатою трудовою історією. Мільйони людей щодня працюють на підприєм­ствах різних форм власності, ство­рюючи національний добробут. Від їхньої праці залежить, якою Україна стане у майбутньому. Тому створення належних умов для гідної, результативної праці під гаслом «Достойну роботу та гідну оплату праці» є пріоритет­ним завданням для профспілок.

7 жовтня 2013 року профспілко­вий рух ушосте відзначить Всесвіт­ній день дій за гідну працю, вста­новлений у 2008 році за ініціативою Міжнародної конфедерації проф­спілок (МКП). Цей день – нагода для всіх сторін соціального діалогу – роботодавців, профспілок і Уряду своїми практичними діями підтри­мати загальну програму МОП «Гід­на праця для всіх», Меморандум про взаєморозуміння між Міністер­ством праці та соціальної політики та Міжнародною організацією пра­ці щодо Програми гідної праці на 2008–2011 роки, їх реалізацію в ін­тересах трудового народу.

Гідна праця, на переконання Федерації профспілок України, сприяє як самовдосконаленню і розвитку творчих здібностей лю­дини, так і підвищенню соціаль­них стандартів життя широких верств населення та країни в ціло­му. Профспілки послідовно бо­рються за реалізацію права пра­цівників на гідну працю, а саме:

– вільний вибір форми зайнятос­ті, стабільність і добровільність зайнятості;

– реальну можливість знайти роботу та реалізувати економічну активність для всіх бажаючих пра­цездатних осіб на ринку праці, включаючи забезпечення молодих спеціалістів та фахівців першим робочим місцем;

– продуктивну роботу, що дає змогу отримувати прийнятний за­робіток для гідного утримання себе і своєї родини;

– можливість розвитку профе­сійних навичок;

– дотримання рівних прав пра­цюючих і надання можливості вда­лого поєднання роботи та особис­того життя;

– безпечність умов праці;

– належний соціальних захист;

– збереження людської гідності під час праці, що передбачає пова­гу до працюючих, право на вільне висловлювання власних поглядів та участь у прийнятті рішень сто­совно умов роботи, включаючи свободу створення представниць­ких органів й укладення колектив­них договорів;

– створення ефективних подат­кових стимулів для працюючих громадян.

Сьогодні найбільш чутливим для українських працівників стало питання про вдосконалення опла­ти праці, яке є вирішальним у сис­темі соціально-економічних відно­син не тільки тому, що стосується інтересів основної частини насе­лення країни, а й у зв’язку з тим, що впливає на розвиток і майбутнє економічних реформ у державі.

Федерація профспілок України рішуче виступає проти політики обмеження грошових доходів, орі­єнтації заробітної плати на про­житковий мінімум, який уже сьо­годні занижений майже на трети­ну, проти регулювання на держав­ному рівні лише мінімальної заро­бітної плати, яка вже не може бути адекватною соціальною гаранті­єю. Сьогодні вже не можна назва­ти гідною оплату праці працівни­ків бюджетної сфери, оскільки зна­чна їх частина отримує заробітну плату на рівні мінімальної, незва­жаючи на свої знання, здобуту освіту та соціальну значимість.

Профспілки змушені констату­вати, що сьогодні заробітна плата перестала виконувати свої функ­ції: відтворювальну, стимулюючу, соціальну та формування плато­спроможного попиту населення, що провокує поширення бідності серед працюючих і тих, хто вихо­дитиме на пенсію.

Це призводить до деградації трудового потенціалу цілих галу­зей економіки, регіонів і взагалі України. Тому ми звертаємося до соціальних партнерів з пропозиці­єю визначити підвищення заробіт­ної плати в Україні як першочер­гового завдання держави, робото­давців, профспілок і вжити невід­кладних заходів для кардинально­го підвищення заробітних плат, легалізації зайнятості та доходів населення.

На часі стоїть питання законо­давчого регулювання посилення відповідальності роботодавців за неналежні умови праці, «тіньову» виплату заробітної плати, невжит­тя заходів у сфері промислової без­пеки та охорони праці, а також за використання примусової праці.

Головні завдання, над якими по­слідовно працює Федерація проф­спілок України, – створення і збере­ження нових робочих місць, підви­щення мінімальної заробітної пла­ти до фактичного прожиткового мі­німуму, встановлення розміру базо­вого тарифного розряду ЄТС на за­конодавчо гарантованому рівні, по­гашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам під­приємств та організацій усіх форм власності, захист життя і здоров’я працівників на робочому місці.

Важливим стимулом для розви­тку економіки профспілки вважа­ють повернення престижності пра­ці, насамперед у сфері матеріаль­ного виробництва, збереження тру­дових династій, матеріального й морального заохочення людини праці.

Федерація профспілок України закликає Президента України, Уряд, парламент, роботодавців, громадські об’єднання об’єктивно оцінювати позитивні зміни соціально-економічного стану країни при реалізації пріоритетних за­вдань для впровадження принци­пів гідної праці в Україні.

ФПУ закликає профспілкові ор­ганізації, громадськість, засоби масової інформації шляхом орга­нізації публічних заходів, інфор­маційних акцій взяти активну участь у відзначенні Всесвітнього дня дій за гідну працю з метою привернення уваги до необхіднос­ті спільної побудови в Україні гід­них умов життя.

06.10.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання