« на головну 27.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Наталія Королевська: «Соціальна політика має об’єднувати»

Наталія Королевська: «Соціальна політика має об’єднувати»

 28 серпня у Будинку професійних спі­лок України міністр соціальної політи­ки України Наталія Королевська підбила підсумки 8 місяців своєї роботи.

«У вересні цього року від­будеться презентація Концепції соціально­го розвитку України, розробленої нашим міністерством, – сказала Наталія Королевська. – Для нас дуже важ­ливо, щоб людина бачила перспек­тиву на три, п’ять, десять років. По­трібно, щоб люди були впевнені: кризовий стан економіки завершу­ється, і у нас є розуміння ситуації і бачення шляхів, як рухатися далі, бачення того соцпакета, який ми плануємо на найближчі роки».

Говорячи про підсумки своєї ро­боти як міністра, Наталія Королев­ська зробила акцент на тому, що за цей період ситуація з вирішенням соцпитань змінилася на краще. «Ми стабільно завершуємо вось­мий місяць цього року, – наголоси­ла вона. – Уже закінчили фінансу­вати всі пенсії за серпень у повно­му обсязі, завершили фінансувати абсолютно всі соціальні державні допомоги. По Пенсійному фонду з початку року пенсій виплачено на 166 млрд грн, що на 9,6% більше, ніж за цей період у 2012 році. Що стосується всіх видів соціальної до­помоги, то виплачено понад 25 млрд грн. І це на 21% більше, ніж минулого року. Хочу коротко і кон­кретно підбити економічні підсум­ки за цей період, тому що ми всі чу­дово розуміємо: фундамент соці­альної політики – це економіка. І як почувається економіка, так ми відчуваємо себе і в соцсфері».

Міністр констатувала, що еко­номічна ситуація в країні є непро­стою. Але на відміну від деяких країн Євросоюзу, де скорочуються соціальні програми, в Україні не тільки виконуються всі соціальні програми в повному обсязі, а й пла­нується їх збільшення в 2014 році. Міністерство гарантує, що до кін­ця нинішнього року всі соціальні зобов’язання будуть виконані.

«Ми також маємо позитивну ди­наміку за низкою основних показ­ників, – підкреслила Наталія Коро­левська. – Незважаючи на те, що вона невелика в процентному від­ношенні, за кожною сотою части­ною відсотка – живі люди, які отри­мали соцдопомогу держави. На­приклад, середня зарплата в липні 2013 року порівняно з 2012 роком зросла на 9%, а порівняно з черв­нем цього року – на 1,4%. Ця пози­тивна динаміка дає підстави гово­рити про те, що є перспектива, і си­туація повністю контролюється».

Торкнувшись питання погашен­ня заборгованості із заробітної плати, міністр сказала: «Якщо на 1 березня цього року заборгованість становила 1 млрд 103 млн грн, то завдяки наполегливій щоденній роботі, створенню оперативного штабу, моніторингу процесу пога­шення боргів ми вийшли до 1 серп­ня на рівень заборгованості в 985 млн грн. Ми бачимо стійку тен­денцію до зниження її обсягу. Та­кож активізувалася робота Держав­ної інспекції з праці, і ми змогли запобігти виникненню заборгова­ності завдяки своєчасним сигна­лам профспілкових організацій, ін­ших громадських організацій, са­мих працівників. Була проведена робота з підприємствами. У резуль­таті ми спільно не допустили ви­никнення боргів у відношенні 212 тис. працівників на загальну суму 517 млн грн. Такий оперативний ре­жим роботи дозволив нам змінити ситуацію і працювати нині саме на запобігання проблемі».

Також залишається гострим пи­тання безробіття та зайнятості на­селення. «Ситуація дійсно непро­ста, – зазначила Наталія Королев­ська. – Однак рівень зареєстрова­ного службою зайнятості безробіт­тя за цей період скоротився з 2 до 1,6%. Ми часто чуємо заяви політи­ків, мовляв, ось досягнення – 0,4%. Але, повірте, кожна десята, кожна сота відсотка – це десятки тисяч працевлаштованих людей. Вона дається, як кажуть, кров’ю і потом. І взагалі, я вважаю, що не погірши­ти ситуацію, зберегти позитивну динаміку – це вже дуже важливо. І потрібно це вітати, а не вишукува­ти якісь негативи. На моє глибоке переконання, соціальна політика має об’єднувати суспільство і по­літиків, а не роз’єднувати. Адже ми всі хочемо, щоб нашим грома­дянам жилося краще, щоб вони були соціально захищеними».

Міністр також нагадала, що за вісім місяців з подачі Міністерства соціальної політики були прийня­ті сім законів України, п’ять Указів Президента, 55 постанов уряду, спрямованих на поліпшення соціально-економічного захисту людей. «Сьогодні головне завдан­ня – зберегти нинішню ситуацію, стабілізувати її, і хоч і потроху, але нарощувати позитивні кроки. У цій справі ми прагнемо будувати конструктивні та плідні взаємини із соціальними партнерами – робо­тодавцями та профспілками», – підкреслила вона.

31.08.2013


Олексій ПЕТРУНЯ

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання