« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Парламент «за» безпеку праці

Парламент «за» безпеку праці

 4 квітня Верховна Рада ухвалила Закон Украї­ни «Про затвердження Загальнодержавної со­ціальної програми поліпшення стану безпе­ки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014–2018 роки».

Ухвалений закон передбачає створення організаційно-правових умов для комп­лексного вирішення за­вдань з охорони праці, під­вищення ефективності заходів профілактики виробничого трав­матизму й професійних захворю­вань, реалізації державної політи­ки в цій сфері на всіх рівнях вико­навчої влади з використанням ме­ханізмів соціального діалогу. За­тверджена стратегічна середньо­строкова загальнодержавна про­грама ґрунтується на принципах оцінювання небезпечних і шкідли­вих виробничих факторів і ризи­ків, а також управління ними. Її призначення – активно сприяти впровадженню в життя заходів і засобів профілактики на робочих місцях за участі сторін соціально­го діалогу. Крім того, програма ви­значає шляхи, завдання і показни­ки прогресу в сфері охорони праці, передбачає аналіз ситуації в дер­жаві та галузях економіки, діє­вість працеохоронної системи. Вона також слугуватиме базою для галузевих і регіональних про­грам, буде доповнюватися та під­кріплюватися ними.

Варто наголосити, що в Україні подібної програми не було впро­довж 8 років. За цей час накопичи­лося чимало проблем у сферібезпеки і гігієни праці, які потре­бують заходів державного рівня і дотепер комплексно не вирішувалися.

Загальнодержавна програма розроблялася за участі централь­них органів виконавчої влади, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на вироб­ництві та професійних захворю­вань, Спільного представницького органу всеукраїнських профспілок та профспілкових об’єднань, Спільного представницького орга­ну сторони роботодавців на націо­нальному рівні.

Профспілки та їх об’єднання уважно поставились до роботи над програмою. Було утворено робочу групу, яка фахово опрацювала основні розділи програми й нада­ла свої висновки, внесла низку пропозицій, що були розглянуті та схвалені на засіданнях СПО і Пре­зидії ФПУ. Більшість пропозицій СПО профспілок включено до про­грами. Основні з них:

– підготовка до ратифікації Кон­венцій МОП № 121 «Про допомогу у випадках виробничого травматиз­му» і № 187 «Про основи, які сприя­ють безпеці та гігієні праці»;

– впровадження систем управ­ління охороною праці на держав­ному, галузевому та регіонально­му рівнях;

– диференціація внесків на со­ціальне страхування залежно від рівня безпеки та умов праці;

– запровадження механізму еко­номічного стимулювання робото­давців щодо підвищення рівня без­пеки та поліпшення умов праці;

– розроблення та впровадження механізму виявлення фактів при­ховування випадків травматизму на виробництві та професійної за­хворюваності;

– відновлення медицини праці;

– участь Фонду соціального страхування від нещасних випад­ків на виробництві та профзахво­рювань у фінансуванні навчання профактиву з питань охорони пра­ці тощо.

У програмі чітко визначені за­вдання і заходи для вирішення пи­тань охорони праці, органи вико­навчої влади, відповідальні за реа­лізацію цих заходів, строки їх реа­лізації та джерела фінансування.

Фінансуватимуться заходи про­грами за рахунок держбюджету та Фонду соціального страхування від нещасних випадків та профзах­ворювань (загалом 228,62 млн грн на 5 років, у середньому близько 45 млн грн щорічно).

Очікувані результати від реалі­зації програми:

– практичне поліпшення умов і безпеки праці у всіх сферах еконо­мічної діяльності;

– удосконалення законодав­ства;

– удосконалення державної по­літики у сфері охорони праці;

зниження рівнів виробничого травматизму і професійної захво­рюваності серед працівників.

 

 

20.04.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання