« на головну 20.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1247)
21
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

У пошуках компромісів

У пошуках компромісів

28 березня в Будинку спілок під очільництвом Го­лови Федерації професійних спілок України Юрія Кулика відбулося чергове засідання Президії ФПУ. У ньому взяли участь лідери Всеукраїнських та галузевих профспілок, а також представники влади, зокрема заступник міністра фінансів Сер­гій Рибак, заступник міністра соціальної політики Лідія Дроздова, перший заступник міністра охо­рони здоров’я Олександр Качур та заступник мі­ністра освіти і науки Олексій Дніпров.

Бюджетна сфера

На зібранні було розглянуто чи­мало актуальних питань, зокрема «Про стан забезпечення трудових, соціально-економічних прав і га­рантій працівників бюджетної сфери та солідарні дії профспі­лок». Так, аналіз цього питання ви­явив низку проблем, які потребу­ють невідкладного розв’язання.

Із обговорення стало зрозуміло, що переважна більшість порушень прав працівників обумовлена що­річним обмеженням обсягів бю­джетного фінансування на забез­печення гарантій, встановлених законодавством України.

Під час свого виступу заступ­ник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зауважив, що результатом багато­місячних звернень, переговорів со­ціальних партнерів стало ухвален­ня 27 березня на засіданні Кабіне­ту Міністрів України постанови «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бю­джетної сфери». «Це історичне рі­шення, яке доводить, що незважа­ючи на всі обставини, уряд вико­нує домовленості за Генеральною угодою, – підкреслив Сергій Кон­дрюк. – Безперечно, ми не зупини­мось, а продовжуватимемо актив­но працювати над пошуком додат­кових можливостей уже в цьому році для подальшого підвищення оплати праці бюджетників».

За цим документом, з початку поточного року підвищуються по­садові оклади працівників бюджет­ної сфери, оплата праці яких здій­снюється на основі Єдиної тариф­ної сітки, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) праців­ника І тарифного розряду (з 1 січня його розмір становить 852 грн).

Попередньо на засіданні було прийнято рішення щодо необхіднос­ті подальших консультацій з цього питання. Також ішлося про те, що профспілки під час переговорного процесу з укладення Генеральної угоди на 2013–2015 роки домагати­муться забезпечення розміру тариф­ної ставки (посадового окладу) пра­цівника І тарифного розряду ЄТС на рівні мінімальної зарплати.

Трудовий кодекс

Також було розглянуто позицію ФПУ щодо проекту Трудового ко­дексу України. Власне, пропозиції членських організацій до проекту ТКУ виклав у своєму виступі за­ступник Голови ФПУ Сергій Украї­нець. Обговоривши це питання, Президія підтримала ініціативу представника ФПУ у Верховній Раді України – народного депутата Олександра Стояна про внесення до ВРУ проекту ТКУ, підготовлено­го до другого читання Комітетом з питань соціальної політики та пра­ці Верховної Ради попереднього скликання та підтриманого Прези­дією ФПУ. Прийнято рішення утво­рити робочу групу з членів Прези­дії, фахівців апарату ФПУ для екс­пертного супроводження законо­проекту у Верховній Раді.

Генеральнаугода

Не менш активним було й обго­ворення питання «Про позицію Фе­дерації профспілок України щодо укладення Генеральної угоди на новий строк та визначення подаль­ших дій».

У виступі заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка йшлося про те, що на шляху до укладення Гене­ральної угоди на новий строк вже проведено чималу роботу. Відтак, ще на початку року відбулися кон­сультації керівництва СПО об’єднань профспілок із міністром соціальної політики України та СПО сторони роботодавців щодо принципових положень. Також проведено відповідні консультації на рівні представників сторін соці­ального діалогу. У ході цих зустрі­чей виникли певні розбіжності, тож для їхнього вирішення прове­дено ще два засідання робочої гру­пи СПО об’єднань профспілок. Се­ред 18 положень, щодо яких не зна­йдено компромісу, є три принципо­вих для профспілок. Тому було ви­рішено, що в зв’язку з ухиленням Сторони роботодавців від розв’язання питання щодо визна­чення в Генугоді на 2013–2015 роки розміру тарифної ставки (посадово­го окладу) працівника І тарифного розряду, переліку й розміру доплат та надбавок до тарифних ставок та посадових окладів працівників, що мають міжгалузевий характер у не­бюджетній сфері, а Сторони орга­нів виконавчої влади – щодо скоро­чення грошового розриву між роз­мірами тарифної ставки (посадово­го окладу) та мінімальної зарпла­ти, визначення етапності ліквіда­ції цього розриву, вважати немож­ливим укладення Генугоди на но­вий строк без врегулювання цих принципових питань.

Учасники засідання вирішили звернутися до представників сто­рін колективних переговорів з ме­тою врегулювання розбіжностей у застосуванні примирних проце­дур, зокрема із залученням неза­лежного посередника, відповідно до статті 11 Закону України «Про колективні договори і угоди», та попередити, що в разі недосягнен­ня компромісу за принциповими позиціями профспілкова сторона буде змушена ініціювати вступ у колективний трудовий спір та про­ведення акцій протесту.

Також Президія розглянула низку інших питань, зокрема «Про відзначення Міжнародного дня со­лідарності трудящих – 1 Травня», «Про основні статистичні дані членських організації ФПУ за 2012 рік», «Про заходи профспілкових організацій до Всесвітнього дня охорони праці» тощо.

Президія ФПУ звільнила з поса­ди першого заступника Голови ФПУ Валерія Горбатова.

 

 

03.04.2013


Анна РЄПІЧ, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання