« на головну 26.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Виступ представника профспілок у парламенті Олександра СТОЯНА на сьомому пленарному засіданні ВРУ

Виступ представника профспілок у парламенті Олександра СТОЯНА на сьомому пленарному засіданні ВРУ

– Шановні колеги, на сьогодні Фе­дерація проф­спілок України залишається наймасовішою громадською орга­нізацією. На жаль, на відміну від політичних партій, вона не має за­конодавчої ініціативи, тому й ви­никла така потреба: мати свого представника, який би вносив про­позиції щодо трудового й соціаль­ного захисту трудящих. Я дав таку згоду: бути представником у пар­ламенті.

Тепер по суті питання. Перше питання, на чому наполягає Феде­рація профспілок та інші проф­спілки в Україні. Нам треба негай­но в цьому році найближчим ча­сом затвердити новий розмір спо­живчого кошика. Нагадаю, що… його вартість не переглядалася з 2000 року. І тому, безумовно, на ньому зав’язаний прожитковий мі­німум, який занижений на 15–20 відсотків. Звідси й занижена міні­мальна пенсія, мінімальна заро­бітна плата та інші соціальні ви­плати. Більше того, Федерація профспілок наполягає, і наш комі­тет підтримує, щоб урешті-решт привести у відповідність прожит­ковий мінімум на працездатну особу і перший розряд тарифної сітки у бюджетній сфері.

Друга пропозиція. Шановні ко­леги, профспілки пропонують вне­сти зміни до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника та визнання його бан­крутом». Йдеться про те, що коли те чи інше підприємство визнаєть­ся банкрутом і згодом ліквідуєть­ся, то залишаються борги перед людьми праці. Ми наполягаємо на тому, щоб у разі ліквідації або пе­репрофілювання підприємства у першу чергу було виплачено заро­бітну плату працівникам.

Третя пропозиція, на якій напо­лягають профспілки, – негайне ухвалення закону… Трудового ко­дексу.

Я хочу опонувати нашим колегам-комуністам. Не розумію, чому вони досі так тримаються за Тру­довий кодекс 70-х років, який уже не діє. Сьогодні нові форми влас­ності, нові стосунки, з’явилося по­няття «роботодавці». Ми з колегою Ярославом Сухим внесли новий варіант Трудового кодексу, най­ближчими днями документ обго­ворюватимуть у профспілках, і ми хотіли б, щоб нас підтримали.

І четверта пропозиція... Ви зна­єте, що останнім часом розверну­лася шалена боротьба щодо майна профспілок. Це санаторії, оздоров­чі заклади, які діють в інтересах трудящих. Я хочу сказати, що має­мо сто судових позовів сьогодні, і за рішенням суду забирають при­міщення, санаторії, таке інше. Тому я від імені профспілок вніс законопроект про зміни до закону про профспілки. Я готовий зустрі­тися з усіма фракціями, щоб пере­конати їх: треба припинити свавіл­ля. Тому що санаторії належать трудящим, а від імені трудящих санаторіями управляють проф­спілки.

Я дуже прошу всіх колег усіх по­літичних сил підтримати пропози­ції профспілок України, адже вони спрямовані на соціальний захист трудящих. Дуже дякую за увагу.

За матеріалами офіційного веб-порталу ВРУ



 ІНІЦІАТИВИ ФПУ ПІДТРИМУЮТЬ ПАРЛАМЕНТАРІЇ

 Президія Федерації професійних спі­лок України звернулася до Голови Вер­ховної Ради та лідерів парламентських фракцій із закликом підтримати законо­проект, поданий народним депутатом України Олександром Стояном, «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії ді­яльності» (реєстраційний № 2204). ФПУ просить сприяння щодо якнайшвидшо­го ухвалення документа Верховною Ра­дою України, повідомляє Інформаційно-аналітичний центр апарату ФПУ.

 Одним із перших на лист ФПУ надіслав відповідь голова депутатської фрак­ції політичної партії «Удар Віталія Кличка». Він подя­кував профспілкам за ак­тивну громадську позицію щодо бачення потрібного напряму розвитку держа­ви, прийняття необхідних соціальних програм, а та­кож за пропозиції щодо змін і поправок до законів України. Зокрема, Віталій Кличко зазначив: «Одним з основних завдань, які на­разі стоять перед нашою політичною силою, є про­ведення багаторівневої гармонізації чинного зако­нодавства України, у тому числі законодавства, яке регулює сферу діяльності професійних спілок. Тому порушені Вами питання є безумовно актуальними й такими, що вимагають пильної уваги представни­ків законодавчої влади.

Одразу зазначу, що законо­давча ініціатива народного депутата Олександра Стоя­на, а також викладена Вами позиція неодмінно стане предметом ґрунтов­ного аналізу провідних спеціалістів-правників, які працюють у Партії, та фахо­вих співробітників Верхо­вної Ради України – членів профільного парламент­ського комітету з питань науки і освіти, на розгляді в якому наразі перебуває за­конопроект № 1187-1, та у разі їх схвалення нами буде внесено відповідні зміни до зазначеного зако­нопроектного тексту.

Дозвольте також від щиро­го серця подякувати Вам за активну громадську по­зицію щодо бачення по­трібного напряму розвитку нашої держави, прийняття необхідних соціальних програм, а також за про­позиції щодо змін та поправок до законів України».

Віталій Кличко запевнив, що точку зору ФПУ буде обов’язково враховано.

 

30.03.2013



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання