« на головну 24.04.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1248)
04
Квітень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Курс на гідне життя людини праці

Курс на гідне життя людини праці

 25 вересня в Будинку спілок відбулося чер­гове засідання Президії Федерації профе­сійних спілок України, на якому розгля­далася низка питань, що стосуються справедливого заробітку, безпеки на ро­бочому місці, соціального захисту пра­цівників та членів їхніх сімей, професій­ного зростання, рівного ставлення та рівних можливостей для всіх і кожного.

 Відкрив засідання Голова Федерації профспілок Украї­ни Юрій Кулик, за пропозицією якого члени Президії підтрима­ли та рекомендували Раді ФПУ кандидатуру Євгена Драп’ятого для обрання за­ступником Голови ФПУ. Враховуючи рекомендації Статутної комісії ФПУ, Президія ухвалила рішен­ня прийняти Професійну спілку працівників Пенсій­ного фонду України до складу Федерації профспі­лок України.

Визначилися члени Пре­зидії з датою скликання шостого засідання Ради ФПУ, провести яке заплану­вали 12 грудня 2012 року в м. Києві у приміщенні Вели­кого залу Будинку спілок.

ДЕРЖБЮДЖЕТ–2013

Одне з основних питань обговорення Президії ФПУ – «Про участь профспілок у формуванні проекту Дер­жавного бюджету України на 2013 рік». Реалізуючи за­вдання, визначені Комп­лексною цільовою програ­мою «Гідна праця – основа соціального добробуту та економічного прогресу», та керуючись Порядком учас­ті представників сторін со­ціального діалогу у форму­ванні бюджетної політики, затвердженим рішенням Національної тристорон­ньої соціально-економічної ради від 15 лютого 2011 року, ФПУ бере активну участь у формуванні Дер­жавного бюджету України на 2013 рік, здійснює коор­динацію спільних дій проф­спілок у даному процесі. За­вдяки безпосередній участі ФПУ враховано низку прин­ципових пропозицій проф­спілок в ухвалених 22 трав­ня поточного року Верхо­вною Радою Основних на­прямах бюджетної політи­ки на 2013 рік, на основі яких сформовано проект Держбюджету, до якого ФПУ завчасно подала про­позиції Міністерству фінан­сів України. За наполяган­ням профспілок та робото­давців у міністерстві відбу­лася нарада з обговорення можливостей реалізації пропозицій сторін соціаль­ного діалогу в проекті Держбюджету на наступ­ний рік. Членські організа­ції ФПУ активно співпра­цювали з органами вико­навчої влади для врахуван­ня у бюджетних запитах профспілкових пропозицій, спрямованих на вирішення галузевих проблем.

Слід зазначити, що уря­довою стороною не було до­тримано порядку направ­лення до 7 серпня проекту Державного бюджету Укра­їни на 2013 рік сторонам профспілок і роботодавців для опрацювання. Про це йшлося на засіданні проф­спілкової сторони Націо­нальної тристоронньої соціально-економічної ради 4 вересня. У зв’язку з цим керівник СПО профспілок, Голова ФПУ Юрій Кулик звернувся до Прем’єр-міністра Миколи Азарова з проханням дати доручення Міністерству фінансів ак­тивізувати роботу з проф­спілками. Тож задля реалі­зації ключових профспіл­кових пропозицій та забез­печення безпосередньої участі профспілок в доопрацюванні проекту Держбюджету Президія ФПУ постановила, зокре­ма, доручити керівництву ФПУ звернутися до коміте­тів Верховної Ради Украї­ни з питань соціальної по­літики і праці та питань бюджету з пропозицією врахувати ключові проф­спілкові пропозиції при до­опрацюванні проекту Зако­ну України «Про держав­ний бюджет України на 2013 рік» та залучити пред­ставників профспілок до участі у засіданнях коміте­тів під час опрацювання за­значеного законопроекту. В свою чергу, представник профспілок на засіданні уряду має зазначити проф­спілкову позицію при роз­гляді уточненого прогнозу Держбюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди. Членським орга­нізаціям ФПУ рекомендо­вано активізувати роботу з органами місцевого само­врядування щодо форму­вання проектів місцевих бюджетів на 2013 рік (після ухвалення проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» в другому читанні).

ЯК БУДЕМО ВІДЗНАЧАТИ?

Докладно зупинилися члени Президії на розгляді питань стосовно заходів з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю (7 жов­тня), Міжнародного дня бо­ротьби з бідністю (17 жов­тня), а також Дня прав лю­дини (10 грудня). Було за­значено, що відзначення цих дат має згуртувати всіх членів профспілок, підтвердити міцність і ці­лісність профспілкового руху в Україні, стати своє­рідним взірцем у боротьбі за права та інтереси пра­цівників. А це означає за­безпечити всім трудящим якісні робочі місця, гідну і справедливу оплату праці, надійний соціальний за­хист, право на свободу об’єднання в профспілки, справедливе оподаткуван­ня, ведення колективних переговорів з роботодавця­ми в умовах демократії, рівність і зміцнення гід­ності працівника.

Члени Президії одно­стайні в переконанні, що і влада, і роботодавці мають забезпечити дію конститу­ційних вимог стосовно того, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість ді­яльності держави, яка за­безпечує соціальну спрямо­ваність економіки. Міжна­родний день прав людини – це день, коли всім людям планети, й українцям зо­крема, потрібно спільними зусиллями формувати та виховувати в майбутніх по­коліннях правову культу­ру, сприяти торжеству сво­боди, зміцненню безпеки та миру в усьому світі. Тож ФПУ закликає органи вла­ди, роботодавців, профспіл­кові організації, усіх грома­дян докласти спільних зу­силь до утвердження в по­всякденному житті прин­ципів правової культури, поваги до прав людини, со­лідарності з усім прогре­сивним людством.

ПОЗИЦІЯ

Також на засіданні Пре­зидії було висловлено по­зицію профспілок щодо іні­ціатив інших сторін соці­ального діалогу в сфері загальнообов’язкового дер­жавного соціального стра­хування. Зокрема, члени Президії постановили вва­жати неприпустимими дії органів державної вико­навчої влади, спрямовані на управління державою (замість тристороннього управління представника­ми держави, роботодавців та застрахованих осіб) фон­дами соціального страху­вання, втручання в їх ді­яльність як самоврядних організацій, фінансування державних витрат за раху­нок коштів загальнообов’язкового державного со­ціального страхування.

На виконання постано­ви Ради ФПУ від 15 березня 2012 року «Про заходи з ор­ганізаційного зміцнення ФПУ» Президія постанови­ла утворити робочу групу з розробки Стратегії розви­тку Федерації профспілок України для посилення її ролі в суспільстві, затвер­дила персональний склад робочої групи, доручила їй підготувати проект Стра­тегії та внести його на роз­гляд Президії в другому кварталі 2013 року.

Також члени Президії підбили підсумки навчан­ня профспілкових праців­ників і активістів у 2011/2012 навчальному році та визначили завдання на новий навчальний рік. Були прийняті відповідні рішення з питання реорга­нізації вищих навчальних закладів ФПУ.

Було заслухано інформа­цію про роботу майнового комплексу ФПУ; створення СПО всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні; про­ект Концепції реформуван­ня податкової системи України та дії ФПУ; підсум­ки ХІІІ Всеукраїнської між­галузевої спартакіади тру­дящих промислової сфери та транспорту; результати проведення двомісячника з виявлення роботодавців, які ухиляються від участі в колективних переговорах та укладення колдоговорів; хід виконання Генугоди на 2010–2012 роки за станом на 1 липня 2012 року, а також підготовчу роботу з питань укладення Генугоди на но­вий строк; забезпечення громадського контролю профспілок за дотриман­ням трудового законодав­ства тощо.

Фотоконкурс

 Задля широкого висвітлення професійної діяльності працівників різних спеціальностей, пропагування безпечних і здорових умов праці, діяльності проф­спілок, спрямованої на захист конституційних прав та свобод їх членів, Президія ФПУ постановила про­вести у вересні – листопаді 2012 року фотоконкурс «За гідне життя людини праці!». Учасники конкурсу мають надіслати свої фотороботи в електронному форматі до 20 листопада 2012 року на адресу ФПУ з позначкою «на фотоконкурс» і обов’язково вказати повну назву підприємства, повну поштову й елек­тронну адресу, а також прізвище, ім’я, по-батькові і контактний телефон особи, відповідальної за участь у конкурсі. Підбиття підсумків фотоконкурсу здій­снює конкурсна комісія. Організатори фотоконкурсу не розглядатимуть матеріали, які надійшли пізніше 20 листопада 2012 року. Для оформлення стендів фотовиставки до шостого засідання Ради ФПУ 12 грудня 2012 року друкуються кращі роботи, ви­значені конкурсною комісією.

08.10.2012


Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

05.04.2024 21:44

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання