« на головну 29.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Офіційно

Завдання номер один – підвищення ефективності захисту прав та інтересів працівників

Завдання номер один – підвищення ефективності захисту прав та інтересів працівників

 14 вересня у Будинку спілок відбулося організаційне засідання Спільного представницького органу об’єднань профспілок.

 На порядку ден­ному розгляда­лися такі пи­тання: про про­ект Положення про СПО; про обрання го­лови СПО; про утворення Робочої комісії об’єднань профспілок для ведення переговорів з укладення Генеральної угоди на но­вий строк і контролю за її виконанням; про ініцію­вання колективних пере­говорів з укладання Гене­ральної угоди на новий термін; про утворення Мандатної комісії СПО; про утворення Секретарі­ату СПО об’єднань проф­спілок; про проект Регла­менту роботи Спільного представницького органу об’єднань профспілок тощо.

Так, на виконання рі­шення зібрання повно­важних представників репрезентативних все-українських об’єднань профспілок на національному рівні від 17 лип­ня ц. р. створено робочу групу з представників ре­презентативних всеукра­їнських об’єднань проф­спілок – суб’єктів Угоди про утворення СПО об’єднань профспілок для підготовки проекту Поло­ження про СПО. Напра­цьований робочою гру­пою проект зазначеного Положення було направле­но всеукраїнським об’єд-нанням профспілок – суб’єктам Угоди для роз­гляду та внесення пропо­зицій, які були узагальне­ні та розглянуті на засі­даннях робочої групи. Заслухавши та обгово­ривши інформацію керів­ника робочої групи, за­ступника Голови ФПУ Григорія Осового, СПО профспілок вирішив за­твердити Положення про Спільний представниць­кий орган.

Угодою про утворення СПО об’єднань профспі­лок, що її укладено 4 ве­ресня ц. р., визначено, що головою СПО об’єднань профспілок обирається Голова Федерації профе­сійних спілок України, який представляє най­численніше об’єднання профспілок на національ­ному рівні. Рішення СПО з цього питання було від­повідним – обрати голо­вою СПО об’єднань проф­спілок Юрія Кулика та поінформувати Кабінет Міністрів України, Мініс­терство юстиції, СПО ро­ботодавців, НТСЕР, НСПП про його обрання.

Відповідно до Угоди про утворення СПО ре­презентативних всеукра­їнських об’єднань проф­спілок на національному рівні та Положення про СПО об’єднань профспі­лок вирішено створити в складі СПО Робочу комі­сію об’єднань профспілок для ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на но­вий строк і контролю за її виконанням, а також за­твердити кількісний склад Робочої комісії об’єднань профспілок згідно з квотою представ­ництва, визначеною Уго­дою про утворення СПО, у кількості 15 осіб, у тому числі від Федерації про­фесійних спілок України – 10, Федерації профспі­лок транспортників Укра­їни – 2, Конфедерації вільних профспілок Укра­їни – 1, Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок – 1, Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» – 1. Керівником Робочої комісії обрано заступни­ка Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

Учасники організацій­ного засідання розгляну­ли також питання про ініціювання колектив­них переговорів з укла­дення Генеральної угоди на новий строк. Відповід­но до Закону України «Про колективні догово­ри і угоди», Угоди про утворення Спільного представницького орга­ну репрезентативних все­українських об’єднань профспілок на національ­ному рівні та Положення про СПО вирішено взяти за основу робочий проект Генеральної угоди на но­вий строк, сформований за результатами тристо­ронніх консультацій представників сторін со­ціального діалогу. При­йнято рішення ініціюва­ти колективні перегово­ри з укладення Генераль­ної угоди на новий строк та доручити Голові СПО об’єднань профспілок офіційно звернутися до інших сторін соціального діалогу про початок ко­лективних переговорів із 1 жовтня 2012 року. У свою чергу, Робоча комі­сія об’єднань профспілок має продовжити прове­дення консультацій зі сторонами соціального діалогу щодо змісту про­екту Генеральної угоди на новий строк, а з 1 жов­тня розпочати колективні переговори.

СПО взяв за основу про­ект Положення про Ман­датну комісію СПО та прийняв рішення створи­ти таку комісію у складі 7 осіб, зокрема від ФПУ – 3 особи, від інших об’єднань профспілок – по одній. Всеукраїнські об’єднання профспілок мають до 20 вересня ц. р. подати пропо­зиції щодо кандидатур до складу комісії та опрацю­вати проект Положення про Мандатну комісію СПО об’єднань профспілок.

Олена ОВЕРЧУК, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

 НАГАДАЄМО, ЩО...

У Будинку спілок ФПУ 4 вересня відбулося урочисте під­писання Угоди про створення Спільного представниць­кого органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні. Під цим документом поставили свої підписи керівники репре­зентативних всеукраїнських об’єднань профспілок: Го­лова Федерації професійних спілок України Юрій Кулик, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, голова Федерації профспілок транс­портників України Вадим Ткачов, голова Об’єднання все­українських автономних профспілок Анатолій Широков та голова Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність» Анатолій Онищук.

 

 

Останні зміни до покращення життя

 Про основні економічні та соціальні по­казники проекту Державного бюджету України на 2013 рік і про врахування в цьо­му документі пропозицій профспілкової сторони й сторони роботодавців говори­ли під час засідання Президії Національ­ної тристоронньої соціально-економіч­ної ради за участю членів Національної ради, яка днями відбулася в столичному Будинку спілок.

 Головував на засіданні Голова ФПУ, співголова Національної ради від профспілкової сто­рони Юрій Кулик. Член Націо­нальної ради від сторони ор­ганів виконавчої влади, за­ступник міністра фінансів Сергій Рибак презентував проект держбюджету на на­ступний рік. До обговорення документа долучилися за­ступники Голови ФПУ Гри­горій Осовий, Сергій Конд­рюк і Сергій Українець.

Після обговорення доповіді сторони органів державної влади про роботу над проек­том Закону України «Про Дер-жавний бюджет України на 2013 рік» та виступів пред­ставників Національної ради від роботодавців і профспі­лок щодо врахування їхніх пропозицій до Держбюджету на наступний рік, Президія НТСЕР вирішила звернути увагу влади на забезпечення порядку участі представників сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної полі­тики.

Також було прийнято рішен­ня рекомендувати Кабінету Міністрів забезпечити безу­мовне дотримання порядку здійснення соціального діа­логу, визначеного Генераль­ною угодою про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-еконо­мічної політики й трудових відносин в Україні на 2010–2012 роки, зобов’язавши го­ловних розпорядників бюд­жетних коштів залучати со­ціальних партнерів до робо­ти над проектами норматив­но-правових актів із питань бюджетної політики.

У ході засідання йшлося і про забезпечення напрацювання пропозицій сторін соціально­го діалогу до бюджету постій­но діючою тристоронньою робочою групою з метою проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного про­цесу (створена наказом Міністерства фінансів України від 24.03.2011 № 409), щоб до­сягти взаємоприйнятної уз­годженої позиції учасників бюджетного процесу стосов­но визначення ключових пи­тань, яким має бути приділе­но основну увагу на самому початку формування Держав­ного бюджету України на 2014 рік.

Анна РЄПІЧ, «ПВ»

Фото Кирила ЛАТИШЕВА

25.09.2012



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання