« на головну 28.03.2024
Архів номерів  •  Актуальний номер » (1246)
07
Березень
 
Інтерв’ю
 
ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»

ВІКТОРІЯ СІРЕНКО: «КОЖЕН З НАС, ЯК МОЖЕ, ВНОСИТЬ СВІЙ ВНЕСОК, НАБЛИЖАЮЧИ ПЕРЕМОГУ»


РУБРИКИ


Передплата





Статті Людина і праця

Україні потрібна соціальна справедливість!

Україні потрібна соціальна справедливість!

  Соціальна справедливість – це загальновизнана цінність сучасного демократично­го суспільства, закріплена в документах світової спільноти, зокрема міжнародних пак­тах ООН. Конституція України визначає, що наша країна є демократичною, соціальною, правовою державою (ст. 1). А отже, її діяльність спрямована на справедливу політи­ку зайнятості, гідну оплату праці, справедливе оподаткування, соціальний захист, під­тримку сім’ї та материнства.

  Як повідомляє Департамент бюджетної політики та со­ціального захисту апарату ФПУ, сьогодні в Україні, на жаль, дуже багато неспра­ведливості, що гальмує розвиток держави, породжує невдоволення громадян та численні конфлікти. Профспілки впевнені, що саме ця тотальна несправедливість, ко­рупція, приниження працівників штучно заниженою зарплатою та безправ’ям були першопричиною тих подій, які відбулися й дотепер відбуваються в Україні. Перекона­ні, що для утвердження в Україні соціальної справедливості та до­сягнення успіхів у запровадженні політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, потрібні консо­лідовані дії профспілок, робото­давців, органів державної влади, місцевого самоврядування та гро­мадськості. Саме тому минулого року профспілки здійснили цілий комплекс дій, спрямованих на ви­корінення бідності, підвищення загалом рівня життя усіх верств населення, а також досягнення со­ціальної справедливості в Украї­ні.

Першим кроком у цій роботі стало підписання соціальними партнерами в лютому 2013 року Декларації соціальної справедли­вості: гідна праця та соціальний захист.

На реалізацію домовленостей цієї Декларації профспілками проведено глибокий моніторинг та підготовлено проект Націо­нальної доповіді щодо стану за­безпечення соціальної справедли­вості в сфері праці.

Серед найбільш вражаючих проявів соціальної несправедли­вості у сфері праці профспілки ви­діляють: штучно занижені розмі­ри державних соціальних гаран­тій, насамперед прожиткового мі­німуму та мінімальної заробітної плати, розшарування населення за рівнем доходів, управління со­ціальними виплатами «в ручному режимі» на основі «рівня забезпе­чення прожиткового мінімуму», нерівність в оподаткуванні заро­бітної плати та інших доходів, за­боргованість із заробітної плати, дискримінація в оплаті праці пра­цівників бюджетної сфери, соці­альна несправедливість у сфері зайнятості та соціального захис­ту, пенсійному забезпеченні та загальнообов’язковому державно­му соціальному страхуванні, не­справедлива тарифна політика на життєво необхідні товари та по­слуги, масові порушення прав працівників на безпечні і здорові умови праці тощо.

На викорінення цих ганебних явищ Федерацією профспілок України розроблено проект До­рожньої карти спільних дій з по­долання соціальної несправедли­вості у сфері праці, схвалений Президією ФПУ 14 квітня ц. р.

Найближчим часом запланова­но проведення зустрічі профспіл­кового активу з Урядом, де, крім обговорення актуальних проблем сьогодення, планується передати на розгляд Кабінету Міністрів України декілька стратегічних документів, серед яких і проект дорожньої карти подолання соці­альної несправедливості у сфері праці.

Також планується запропону­вати Уряду щорічно готувати спільно з профспілками та робо­тодавцями Національну доповідь «Про стан соціальної справедли­вості в Україні» і, як стартовий ва­ріант, надати Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку профспілковий варіант Національної доповіді «Про стан забезпечення соціаль­ної справедливості в Україні».

Маємо надію, що ця доповідь не лише започаткує традицію що­річної підготовки відповідних те­матичних документів, а й слугу­ватиме додатковим орієнтиром у процесі формування економічної та соціальної політики нашої дер­жави.

Тому сподіваємось на солідар­ну підтримку всіх трудящих в цьому напрямку! Будемо дуже вдячні, якщо ви знайдете можли­вість зробити свій внесок у побу­дову соціально справедливої України, долучившись до напи­сання цього документа.

У разі зацікавленості за більш детальною інформацією звертай­тесь до департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ.

 

 

 НЕОБХІДНО РОЗРОБИТИ ЕФЕКТИВНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ

  Значна нерівність і масштабна бідність є од­нією з кричущих проблем як України, так і ін­ших країн світу, що спричиняє соціальну на­пруженість і соціальні конфлікти, погіршення криміногенної ситуації в суспільстві, форму­вання політичної нестабільності, збільшення економічних ризиків і зниження інвестицій­ної привабливості. Все це неминуче сповіль­нює темпи економічного зростання країни.

  За інформацією Департа­менту бюджетної політики та соціального захисту апа­рату ФПУ, величезний роз­рив у доходах бідних і бага­тих – один з основних ризи­ків, з яким світова економі­ка стикатиметься в най­ближче десятиліття. Як ува­жають експерти World Economic Forum, розшару­вання суспільства може призвести до поширення соціальних протестів і об­межити зростання світової економіки.

За оцінками міжнародних організацій, Україна вияви­лася на найгірших позиціях міждержавних рейтингів щодо бідності та соціальної нерівності. За даними ООН, за межею бідності в Україні перебуває майже чверть населення. Розрив між до­ходами багатих і бідних, за інформацією різних експер­тів, сягнув критичного рівня – близько 40 разів, що ста­новить загрозу національ­ній безпеці держави і соці­альній стабільності. Згідно з дослідженнями держуні­верситету Державної подат­кової служби України, бідні громадяни в нашій країні платять в 50 разів більше податків, ніж багаті.

Це свідчить про нагальну необхідність розробити в Україні ефективну систему оподаткування доходів фі­зичних осіб, яка зупинила б зростання соціальної нерів­ності серед населення та забезпечила справедливу податкову систему через посилення перерозподіль­чої функції податкової сис­теми.

Зважаючи на наміри Уряду щодо подальшого рефор­мування податкової систе­ми й оновлення чинного Податкового кодексу Украї­ни з метою його спрощен­ня, Федерація профспілок України підготувала пакет профспілкових пропозицій із податкового реформу­вання для подальшого їх направлення до Міністер­ства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства до­ходів і зборів та Міністер­ства фінансів.

У своїх пропозиціях ФПУ ак­центує увагу державних ор­ганів влади на необхідності закладення в оновленій ре­дакції Податкового кодексу України наступних принци­пів: забезпечення соціаль­ної справедливості в опо­даткуванні (зокрема, шля­хом запровадження неопо­датковуваного мінімуму до­ходів громадян; встанов­лення рівня оподаткування на трудові доходи у вигляді заробітної плати не вище рівня оподаткування дохо­дів від нетрудової діяльнос­ті; запровадження зниже­них ставок ПДВ на соціаль­но значущі товари та послу­ги) та спрощення податко­вої звітності.

Реалізація зазначених за­вдань можлива лише шля­хом об’єднання зусиль профспілкових організацій усіх рівнів, адже лише солі­дарні дії профспілок мо­жуть суттєво вдосконалити загальну філософію подат­кової системи, забезпечив­ши її справедливість та пе­рехід на якісно новий рі­вень.

27.04.2014



ДОДАТИ КОМЕНТАР 2000
Ваше ім'я:
Коментар:
  введіть цифри на картинці
УВАГА!

З метою підвищення попиту на газету "Профспілкові вісті" редакція прийняла рішення припинити практику розміщення повного чергового номеру у pdf-форматі на власному сайті. Натомість обмежитися публікацією першої сторінки та анонсів найрезонансніших матеріалів. Пропонуємо читачам передплачувати видання. З умовами передплати можна ознайомитися у розділі ПЕРЕДПЛАТА.

НОВИНИ

22.03.2024 19:35

15.03.2024 18:49

15.03.2024 18:46

10.02.2024 18:02

10.02.2024 18:01

10.02.2024 17:58

10.02.2024 17:48

12.01.2024 20:50

12.01.2024 20:49

24.12.2023 14:26

Усі новини


Опитування

Якою б Ви хотіли бачити улюблену газету "Профспілкові вісті" надалі?

Традиційною паперовою, друкованою
- 0 %
Новітньою електронною (виключно в інтернеті за передплатою)
- 0 %
Змішаною (відкриття передплати на електронну версію при збереженні паперово-друкованого формату)
- 0 %
Усього: голосів






 

Профспілкові ВІСТІ, 1990-2023©

01042, Украіна, м. Київ
Майдан Незалежності, 2
Тел/факс: 528-70-49
Використання матеріалів сайту дозволяється за умови посилання